Annonce
Debat

Vaccination af handicappede: Kære politikere, har I ikke glemt nogen?

"Der findes en gruppe borgere, der siden marts har levet med lige så mange og tunge restriktioner som de ældre. Det er mennesker med udviklingshandicap. Der har været periodevise totale nedlukninger af bosteder for mennesker med udviklingshandicap. Derfor har borgere, måske med en udviklingsalder som et vuggestue- eller børnehavebarn, været afskåret fra at se deres forældre og søskende i månedsvis", skriver Anne Kjeld Pedersen. Arkivfoto: Jacob Schultz/Ritzau Scanpix

DEBAT: Kære regionsrådsformand Anders Kühnau, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard og Aarhus-rådmand Kristian Würtz.

Så blev alle beboere og medarbejdere på plejehjemmene i Aarhus Kommune samt en del omegnskommuner tilbudt vaccine mod covid-19. Hvor er det dejligt. Nu kan vores ældre medborgere se frem mod en tilværelse uden fare for at blive smittet og med færre restriktioner.

Der findes en gruppe borgere, der siden marts har levet med lige så mange og tunge restriktioner som de ældre. Det er mennesker med udviklingshandicap.

Annonce

Der har været periodevise totale nedlukninger af bosteder for mennesker med udviklingshandicap. Derfor har borgere, måske med en udviklingsalder som et vuggestue- eller børnehavebarn, været afskåret fra at se deres forældre og søskende i månedsvis.


Siden marts har borgerne delt skæbne med de ældre på plejehjemmene, hvad angår risiko og restriktioner. Derfor går jeg som en selvfølge ud fra, at de kommer forrest i køen til vaccination - nøjagtig som de ældre.


Flere af borgerne i Aarhus Kommune har været helt eller delvis afskåret fra deres dagtilbud siden marts. Mange bosteder har på det seneste fået smitten inden for dørene, og borgere, der ikke kan forstå, hvad der sker, forsøger man nu at isolere i dagevis på deres værelser.

Medarbejderne på bostederne har ydet en helt fantastisk og nødvendig indsats. Desværre har disse medarbejdere ikke opnået samme anerkendelse fra politikere og medier som medarbejderne på sygehusene og i ældreplejen. Lad dette opråb samtidig være en ydmyg tak for indsatsen til alle, der har knoklet og fortsat knokler på bosteder, i bostøtten, på dagtilbud for mennesker med udviklingshandicap.

Jeg undrer mig såre over, at der endnu ikke er fremlagt planer for udrulningen af vaccinationer til borgere med udviklingshandicap og medarbejderne, der tager vare på disse borgere. Jeg tænker, det må være en forglemmelse eller bero på en misforståelse. Eller måske en manglende viden om de faktiske forhold for mennesker med udviklingshandicap.

Bosteder for mennesker med udviklingshandicap består som regel af beboere, der er i risikogruppen, og beboere, der ikke er. Alligevel har alle borgere på bostederne i Aarhus Kommune været underlagt de samme hårde restriktioner for at passe på de mest sårbare beboere. Derfor må vi insistere på, at alle tilbydes vaccination snarest.

Jeg ser frem til at høre om jeres planer for vaccination af borgere med udviklingshandicap og medarbejderne omkring dem. Siden marts har borgerne delt skæbne med de ældre på plejehjemmene, hvad angår risiko og restriktioner. Derfor går jeg som en selvfølge ud fra, at de kommer forrest i køen til vaccination - nøjagtig som de ældre.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce