Annonce
Aarhus

Vaccine: Borgere kimer læger ned for at komme fremad i køen

Der er rift om den lille vaccine mod covid-19. Så meget at mange borgere kimer deres læge ned for at få en vaccination. Men det får de ikke noget ud af, fortæller formanden for de praktiserende læger i Region Midtjylland. Foto: Lars Horn
Man får ikke noget ud af at ringe til sin læge for at få vaccinen mod covid-19. Højest at man spærrer telefonen for andre borgere, der er syge. Men regionsrådsformand åbner for en senere mulighed for at få vaccinen hos egen læge.
Annonce

AARHUS: Mange praktiserende læger og hospitaler kimes ned af borgere, der ringer og skriver for at spørge, om de kan blive vaccineret mod covid-19, og om ikke de bør komme fremad i køen, fordi de har en kronisk sygdom.

- Vi forstår godt, at mange er interesseret i stikket, men opkaldene lægger desværre beslag på tiden hos medarbejderne. Når det bliver din tur til at få vaccinen, bliver du kontaktet. For eksempel via digital post, brevpost, din læge eller plejepersonale. Du skal altså ikke selv gøre noget, fastslår Region Midtjylland på sin Facebook-side.

Formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Midtjylland, Henrik Idriss Kise, Sorring, hører både fra sine læge-kolleger og oplever selv et stort ønske fra borgerne om at få vaccinen:

- Tirsdag var det massivt mange, der ringede eller mailede for at spørge, om de kunne få vaccinen, men onsdag var det lidt færre, fortæller han.


Hvert opkald, hvor vi skal forklare, at det har vi ikke indflydelse på, tager nogle minutter og i den tid, er telefonen optaget for andre.

Henrik Idriss Kise, formand for PLO Midtjylland


PLO opfordrer - ligesom regionen - alle til at lade være med at ringe, fordi man blokerer for, at syge mennesker kan få fat i deres egen læge.

- Jeg har stor forståelse og ydmyghed over for, at man gerne vil have vaccinen, hvis man har en kronisk sygdom. Men hvert opkald, hvor vi skal forklare, at det har vi ikke indflydelse på, tager nogle minutter og i den tid, er telefonen optaget for andre, forklarer Henrik Kise.

Annonce

Vaccination efter fast plan

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at vaccinationen af danskerne kommer til at foregå efter en prioriteret liste, som har været bragt flere gange i avisen - senest onsdag.

Vaccinationen af plejehjemsbeboere er i hele Region Midtjylland færdig fredag. Og allerede nu er man flere steder gået i gang med at vaccinere andre fra risikogrupperne, det er ældre over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp. Dernæst følger efter tur de øvrige i risikogrupperne og ansatte i sundhedsvæsenet.

Alle borgere bliver kontaktet i e-boks, når det er deres tur.

- Jeg har stor forståelse for, at man frygter covid-19, men vaccinationerne skal nok komme til os alle, siger Henrik Idriss Kise.

Henrik Idriss Kise er praktiserende læge i Sorring og er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland. Privatfoto

Om de praktiserende læger selv kommer til at vaccinere deres egne patienter mod covid-19 på et senere tidspunkt vil tiden vise.

Annonce

Pilotprojekt med praktiserende læger

Lige nu deltager lægerne i et pilotprojekt, hvor Region Midtjylland som den eneste region i landet har ladet de praktiserende læger selv blande den covid-vaccine, de skulle give på  plejehjemmene.

- Jeg havde mit eget personale med ude onsdag og hjælpe med at blande vaccinen. Det er gået meget hurtigere end i andre regioner, hvor man skal booke en farmakolog til det, fortæller Henrik Idriss Kise.

Pilotprojektet skal evalueres. Men regionsrådsformand Anders Kühnau (S) åbner for en mulighed for, at de praktiserende læger selv får lov til at vaccinere deres patienter.

- Mit udgangspunkt er, at vi skal have det ud så decentralt som muligt, ideelt set ud til de praktiserende læger, som kan opblande og give vaccinen, siger regionsrådsformanden til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Annonce

Vaccine i lægehuset overvejes

Anders Kühnau  kalder etableringen af de syv centrale vaccinationscentre et krav fra staten.

- Det giver god mening, for det er i de store byer, der bor mange mennesker, men det kan sagtens være, det skal suppleres med decentrale tilbud. Vi er allerede ved at kigge på det, men vi er ikke nået dertil i vores planlægning. Foreløbig har det været vigtigst at få vaccineret plejehjemsbeboere, siger han.

Opstår muligheden er lægerne klar:

- Det er jeg positiv over for. Jeg tror, det vil lette det for mange ældre. Jeg kan godt frygte, at en 85-årig mandlig kroniker ikke orker at tage ind til et vaccinationscenter og så hellere lader være med at blive vaccineret. For ham er det nemmere at gå til sin egen læge, for det er han vant til, siger Henrik Idriss Kise.

Vaccine i denne rækkefølge

I denne rækkefølge vil danskerne få tilbudt vaccine mod covid-19:

 1. Personer som bor i plejebolig med videre.
 2. Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.
 3. Personer med alder på 85 år og over.
 4. Personer i sundheds- og ældresektoren, og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.
 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb, eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
 7. Personer med alderen 80-84 år.
 8. Personer med alderen 75-79 år.
 9. Personer med alderen 65-74 år.
 10. Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 11. Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
 12. Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

AGF

Cheftræneren råbte og sparkede til tingene: Så ingen grund til, at AGF skulle tabe til mestrene

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Annonce