Annonce
Aarhus

Vaccine på vej: Hvorfor skal Magnus ikke vaccineres først?

Magnus Heegaard må vente på coronavaccinationen. Foto: Jens Thaysen
Julestemningen breder sig hjemme hos lungesyge Magnus Heegaard, selv om der i første omgang ikke er en coronavaccine til ham.

EGÅ: Juletræet hjemme hos lungesyge Magnus Heegaard står lidt skævt i år, så det passer ganske godt til resten af året, hvor den 15-årige dreng i den grad har været slået ud af kurs. 

På grund af en nedsat lungefunktion har han ikke været i skole, siden landet lukkede ned i marts. Og hjemmet i Egå har været delt op i to områder med en plastikmur, så storesøster ikke kunne smitte Magnus.

- Lige nu er hun gået i karantæne sammen med os, men det er kun indtil hun vil et eller andet, der tvinger hende tilbage på værelset, siger Magnus´ mor, Christine Heegaard.

Annonce

Med coronavaccinen på vej burde der være lys for enden af tunnellen, men uanset hvor ofte Magnus Heegaard tjekker sin e-boks, så skinner lyset ikke på ham endnu.

- Vi har intet hørt, siger Christine Heegaard.

Hvem får den først

Sundhedsstyrelsen forventer at Danmark fra uge 52 til uge 3 vil modtage 169.650 doser vaccine fra BioNTech-Pfizer.

I første omgang er det landets plejehjemsbeboere, udvalgt frontpersonale på sygehuse og særligt udsatte personer over 65 år, der tilbydes vaccinen.

Sådan fordeles de første doser af vaccinen

1. Borgere i udvalgte plejeboliger med videre i kommuner med højest incidens: Cirka 30.000 personer (ud af målgruppe på cirka 46.000)

2. Udvalgte borgere over 65 år i særligt øget risiko for alvorligt forløb med COVID-19 samt udvalgte pårørende (Personer med meget svære sygdomme og tilstande, fx hjerte-, lunge- eller leversygdom, svært nyresvigt, udbredt kræftsygdom, svære degenerative og neuromuskulære sygdomme mv. samt pårørende, der er uundværlig omsorgsperson og varetager fx trachealsugning o. lign): Cirka 30.000 personer (ud af målgruppe på groft skønnet 200.000)

3. Udvalgt frontpersonale på sygehuse og plejecentre (Herunder personale på akut-, isolations- og intensivafdelinger samt udvalgt praksispersonale) i kommuner med højest incidens: Cirka 35.000 personer (ud af cirka 71.000)

Christine Heegaard undrer sig en over, hvorfor man eksempelvis først vil vaccinere en 82-årig dement på et plejehjem, fremfor en 15-årig med hele livet foran sig.

- Jeg talte med en sygeplejerske på hospitalet, hun havde også svært ved at forstå det. Hun syntes, man skulle vaccinere plejehjemspersonalet og enkelte af de pårørende, så de ældre kan få noget fysisk kontakt, siger hun.


Noget af det værste er, at vi går to skridt tilbage, når hun kommer gående. Det er simpelthen så forfærdeligt at skulle tage afstand til sit barn

Christine Heegaard


Et andet problem er, at Magnus Heegaard kun er 15 år gammel og vaccinen fra Pfizer-BioNTech, er derfor ikke godkendt til brug på ham.

- Han bliver først 16 år til Sankt Hans, men vi regner med, han kan tåle den, for fysisk er han stor og stærk nok til det, siger hun.

På vandet er der ingen corona, så selv om smittetrykket er højt, kan Magnus Heegaards dyrke sin store interesse for sejlsport. Foto: Jens Thaysen

Magnus selv tør endnu ikke rigtig tro på, at der er en vej ud af den selvvalgte isolation.

- Det er stadigvæk uvirkeligt, for han har ikke set nogen blive vaccineret. Men når først de går i gang i Danmark, så er det ikke kun noget, vi ser på TV fra England eller USA, siger Christine Heegaard.

Annonce

I et jerngreb

Coronapandemien har holdt familien Heegaard i et jerngreb.

I perioder har Magnus´storesøster boet hjemme hos en gymnasiekammerats familie.

-  Det har været godt for hende at få det fysiske nærvær, vi i perioder ikke kan give hende. Noget af det værste er, at vi går to skridt tilbage, når hun kommer gående. Det er simpelthen så forfærdeligt at skulle tage afstand til sit barn, siger hun.

Men julestemningen breder sig, det skæve juletræ er pyntet, og Magnus´mormor er blevet testet for corona og kommer til juleaften.

- Lige nu er storesøster i karantæne sammen med os, vi hygger og ser film om aftenen, siger Christine Heegaard.

Og selv om pakkerne med vaccine ikke i første omgang ligger under familien Heegaards juletræ, så er der flere vaccinedoser på vej til Danmark og forhåbentligt også snart til Magnus Heegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce