Annonce
Aarhus

Vaccinemangel på hospitalerne: Lang ventetid på første vaccine for flere personalegrupper

Peter Lykke Eriksen, der er reservelæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, fik det første stik coronavaccine på havnen i Aarhus. Han skal nok få sit næste stik, men andre personalegrupper må vente foreløbigt i tre uger.Foto: Jens Thaysen
Halvdelen af personalet på hospitalet i Randers er blevet vaccineret med første stik, mens kun en fjerdedel af kollegerne på Aarhus Universitetshospital har fået det.

SKEJBY: Sundhedspersonalet på landets sygehuse længes efter det første vaccinestik, der giver dem en smule mere tryghed i hverdagen.

Men det har lange udsigter, før alle kan vide sig nogenlunde sikre. Danmark modtager for tiden nemlig færre vacciner fra Pfizer-BioNTech end forventet, og derfor er der indført vaccinestop for en stor del af sundhedspersonalet på hospitalerne. Foreløbigt til og med uge fem.

- Indtil videre vaccinerer vi ikke nye personalegrupper. I ugerne 3, 4 og 5 er der ikke vacciner til andre end dem, der er blevet vaccineret første gang. Skulle der blive lidt flere vacciner, så går de til patienter, forklarer Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen.

Annonce

Færre vaccinerede i Aarhus

Aarhus Universitetshospital vurderer, at 4.000 af deres 11.000 ansatte har en øget risiko for at blive smittet med covid. Det betyder, at de skulle vaccineres i første bølge.


Det er ærgerligt, hvis vi går og skæver til hinanden. Det er ikke sjovt, men det handler om, at der er mangel på vacciner.

Marianne Østerlund, fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer


Tager man alt personale med patientkontakt, er det 8.000 ansatte, der skal vaccineres.

- Vi har meldt 4.000 ind. Det er lykkedes os i den regionale fordeling at få vacciner til 2.599 ansatte på Aarhus Universitetshospital. Det er vores status, men vi ville ønske, vi havde kunne vaccinere en større andel af vores personale og patienter, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Der er en stor forskel på, hvor mange, der allerede har fået prikket på hospitalerne i Region Midtjylland.

I Aarhus svarer de 2.599 til næsten en fjerdedel af de ansatte.

Det kan de gøre bedre i Randers, hvor de har vaccineret cirka halvdelen af regionshospitalets 2.000 ansatte. Og i Horsens, hvor de med 650 vaccinerede er oppe på 41 procent af regionshospitalets 1.586 ansatte.

- Vi har fordelt vaccinerne efter, hvor mange senge et hospital skal kunne holde åben for covid-patienter i fase tre, der er det øverste trin i epidemien, forklarer Ole Thomsen, direktør i Region Midtjylland.

Han understreger, at det måske ikke er hele forklaringen.

- Det er ikke sikkert, at det afspejler hospitalets størrelse, men det afspejler den evne, vi troede hospitalet havde til at skaffe kapacitet, forklarer han.

Annonce

Akutte funktioner

Der er stor forskel på regionens hospitaler, og vaccinerne fordeles ikke efter størrelse eller antal ansatte.

- Horsens og Randers vil nok sige, at en større del af deres medarbejdere tager sig af akut aktivitet, fordi den akutte del af deres behandling er større end i Aarhus, siger han.

Der er mangel på vacciner, fordi Pfizer-BioNTech ikke levere så mange doser, som man regnede med. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Universitets har flere specialiserede funktioner, der ikke er akutte.

- I foråret så vi, at AUH var det hospital, der opretholdt den største planlagte aktivitet. Dengang vi aflyste "alt", var det AUH, der kunne aflyste mindst, fordi de lavede mest, der var avanceret og specialiseret kræftbehandling. Om det forklarer hele forskellen, ved jeg ikke, men der er den forskel, siger han.

Men hvad med hospitalerne i Holstebro og Viborg?

Det er sværere at sammenligne tallene, da personalet ofte arbejder på flere forskellige lokationer. Hospitalsenhed Midt har 4.200 ansatte fordelt på hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive. Mens Hospitalsenheden Vest tæller 14 kliniske afdelinger fordelt på sygehuse i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Lemvig og Tarm.

Derfor kan man ikke sige noget om, hvor stor en del af personalet i for eksempel Holstebro, der er vaccineret.

Annonce

Krybben er tom

Hvad siger personalet i Aarhus til den skæve fordeling af vaccinerne?

- Det, jeg har hørt, er mere internt i Aarhus, hvor folk snakker om, hvem der har fået en vaccine og hvorfor. Men der er tusindvis af forhold, der spiller ind. Vi syntes jo alle, vi skal vaccineres hurtigst muligt. Det er ærgerligt, hvis vi går og skæver til hinanden. Det er ikke sjovt, men det handler om, at der er mangel på vacciner, siger fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer, Marianne Østerlund.

- Det er ærgerligt, vi ikke kan få alle vaccineret, for der er risiko for, at man bliver smittet og ikke kan passe sit job eller smitter kolleger, så de heller ikke kan passe deres. Vi ønsker, alle kan blive vaccineret, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Navne

Ny kunderådgiver i Aarhus Nord

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce