Annonce
Aarhus

Vaccinestudie søger østjyder over 50 år: Forbedret vaccine mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis på vej

Et vaccineforsøg på Aarhus Universitetshospital nærmer sig sin afslutning, men før vaccinen kan blåstemples, skal den testes på raske forsøgspersoner over 50 år. Foto: Scanpix/Iris
Forskere fra Aarhus Universitetshospital er godt på vej til at kunne blåstemple en ny vaccine mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis. Men for at få de sidste godkendelser i hus, har de brug for hjælp fra århusianere over 50 år.

AARHUS: Et stort vaccineforsøg på Aarhus Universitetshospital nærmer sig sin afslutning, men før den sidste godkendelse kan falde på plads, skal vaccinen testes på yderligere 2.200 raske personer, som er fyldt 50 år.

En del af disse skal findes i Aarhus, og derfor modtager 12.000 husstande i disse dage informationsmateriale om vaccineforsøget i deres postkasse.

Vaccinen beskytter mod bakterien pneumokok, der giver lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis. En sådan vaccine findes i forvejen, men forskerne forsøger at forbedre den nuværende version.

Den nye vaccine er allerede testet på 3.000 voksne og 2.000 småbørn.

- Vi håber, at vi kan finde forsøgspersoner, som kan se det meningsfulde i at støtte forskning. Det er rigtig vigtigt for vores mulighed for at forbedre de eksisterende vacciner eller udvikle nye, at der findes folk, som har lyst til at give lidt af sig selv for at hjælpe virkelig mange, siger Nina Breinholt Stærke, læge i Klinisk Forskningsenhed på Afdelingen for Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Ifølge Lungeforeningen er der hvert år 70.000 danskere, der får lungebetændelse. Heraf dør mere end 1.600.

Annonce

Om pneumokokker og vaccinen

  • Bakterien pneumokok er den hyppigste årsag til lungebetændelse. Hvert år får cirka 70.000 danskere lungebetændelse, og 1.600 af dem dør af sygdommen.
  • Pneumokok er også årsag til cirka 700 tilfælde af meningitis og blodforgiftning hvert år. Dødeligheden blandt de syge er cirka 15 procent.
  • Man kan behandle pneumokok med antibiotika og forebygge bakterien med vaccination.
  • Du kan deltage i forsøget, hvis du er minimum 50 år, sund og rask.
  • Du må ikke tidligere være vaccineret med en pneumokok-vaccine eller have haft infektion med bakterien.

Almindelige vaccine-bivirkninger

Som forsøgsperson skal man møde op to gange i Infektionsklinikken på Aarhus Universitetshospital. Først gang bliver man undersøgt og vaccineret, anden gang får man taget en blodprøve, der skal afsløre vaccinens effekt.

Og der er ikke grund til at være bekymret for vaccinen, forsikrer Nina Breinholt Stærke.

- Det er ikke farligt. Vi har allerede testet vaccinen på 5.000, og ingen har oplevet andet end bivirkninger, som også opstår når man bliver vaccineret mod andre ting, siger hun.

Tidligere testpersoner har rapporteret bivirkninger som ømhed i muskler og led, kortvarig hovedpine og træthed samt rødme og hævelser der hvor vaccinen er sprøjtet ind.

Efter forsøget bliver forsøgspersonerne ringet op to gange og spurgt til eventuelle bivirkninger.

Bliver vaccinen godkendt, så er de folk, der har deltaget i forsøget, vaccineret mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.

- Vi kan selvfølgelig ikke sige nu, om vaccinen bliver godkendt, men vi er ret langt i forsøget, og vi regner med, at det bliver den, siger Nina Breinholt Stærke.

Er man interesseret i at deltage eller høre mere om forsøget, kan man ringe til projektsygeplejerskerne på telefon 24777995 eller sende en e-mail til auh.afdelingq.kf@rm.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce