Annonce
Østjylland

Valget i Odder blev en fuser

<p>Skolevalget i Odder Kommune var nærmest ikke eksisterende, da de to store kommunale skoler ikke deltog. Foto: Morten Stricker/Scanpix 2015</p>

Det netop overståede skolevalg gav en klar lokal sejr til rød blok langt fra landsresultatet, men kun en brøkdel af eleverne deltog.

Sidste uges skolevalg gav på landsplan en knusende sejr til blå blok, for i blot omkring en femtedel af landets kommuner fik rød blok flertallet - i Jylland kun to. Aarhus var nok ikke overraskende den ene, men at Odder skulle blive den anden, lå vist ikke lige til højrebenet - eller venstrebenet om man vil

Forklaringen er dog muligvis, at valgdeltagelsen var yderst lille. Ingen af de to store kommunale skoler deltog i valget, så resultatet bygger alene på resultater fra Eriksminde Efterskole, Odder lille Friskole og Rathlouskolen. De gav tilsammen 65,4 procent af stemmerne til rød blok, og på Eriksminde Efterskole endda intet mindre end 96,9 procent og ikke en eneste stemme til hverken Venstre, konservative eller Liberal Alliance.

Skolevalg i Odder Kommune

Rød blok Blå blok

Odder Samlet 65,4 34,6

Eriksminde Efterskole 96,9 3,1

Odder Lille Friskole 66,7 33,3

Rathlouskolen 51,4 48,6

Hele Landet 42,1 57,9

Alle tale er i procent
Kilde: Skolevalg.dk

»Det er nogenlunde, som når vi hvert år afholder skolevalg for alle på skolen, men der plejer dog også at være nogle stemmer til V og K,« siger forstander Søren Møllgaard Kristensen.

Annonce

»Vi er ikke partipolitiske her på skolen, men vores samværsform er fællesskabsorienteret, så derfor tror jeg også, eleverne er orienteret i den retning og stemmer på de partier, der har gjort fællesskab og solidaritet til deres mærkesager.«

Forstanderen oplyser, at eleverne i skoletiden har haft mulighed for at sætte sig ind i alle partiernes mærkesager, og at skolen har haft en paneldebat med deltagere fra både Venstres Ungdom og Socialdemokratisk Ungdom samt Socialistisk Ungdomsfront.

Skuffet uanset farve

Uanset resultatet og om det er retvisende eller ej, så er det ikke det, der tæller. Det mener både efterskoleforstanderen samt henholdsvis Venstres og Socialdemokraternes formand i Odder.

»Det er selve processen og den kæmpe læring, der er i den. Jo før de unge lærer om demokratiet, jo bedre, så vi kan få dem til at stemme og interessere sig for politik. Det vælter jo ikke ligefrem i unge mennesker i vælgerforeningerne, og det kan godt være et problem for demokratiet. Så det er ærgerligt, at der ikke var flere, der deltog. Jeg synes, de store skoler skulle have været med,« mener Venstres Jan Gade.

Hos Socialdemokraterne er Rie Ramsdal Jensen ikke blot skuffet, men overrasket over den lille deltagelse.

»Jeg var sikker på, at det automatisk var noget, alle var med i, så det kommer helt bag på mig. Ved sidste kommunalvalg gjorde man virkelig meget for at få fat i de unge, og det virkede, så jeg synes, det er skuffende, at man ikke også her har gjort en større indsats for at få skolerne til at deltage,« mener hun.

Annonce

Skolerne planlægger selv

Formanden for Børn-, Unge- og Kulturudvalget, Anne Bonefeld (V), er lige så skuffet og overrasket over den manglende deltagelse, men er ikke helt enig i, at bolden ligger hos politikerne.

»Jeg synes ikke, vi som politikere skal blande os i hverdagen på skolerne, men jeg forstår ikke, det ikke er blevet prioriteret, og jeg synes faktisk, det er for dårligt. Så vi vil nok være lidt mere obs på det næste gang,« siger hun.

Anne Bonefeld smiler lidt af resultatet fra Odder og er som de fleste andre enig i, at det ikke er det, der betyder noget.

»Det vigtige her er, at det er en oplæring i demokratiets stærkeste kunst, og med et folketingsvalg lige om hjørnet synes jeg, alle skulle have deltaget. Men måske fylder reformen for meget lige i øjeblikket, og det er jo skolerne selv, der planlægger hverdagen, og det respekterer jeg,« slår hun fast.

Se alle resultater fra skolevalget på skolevalg.dk.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce