Annonce
Fødselsdage

Vampyr og von Trier-yndling

Skuespilleren Udo Kier - her til Cannes-festival i Frankrig i maj 2019 - fylder 75 år mandag 14. oktober. Han er aktuel i den brasilianske film "Bacurau". Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters
Den tyske skuespiller Udo Kier har medvirket i en lang række af Lars von Triers værker. Han har også spillet i talrige skrækfilm. Nu fylder han 75 år.

75 Rollen som den vildtvoksende Lillebror i Lars von Triers banebrydende tv-serie "Riget" er trods alt nok en af de mere groteske i Udo Kiers karriere. Men den tyskfødte skuespiller har oftest været skurk eller uudgrundelig personage fra "den mørke side" i de flere end 200 spillefilm, han har medvirket i, siden han indledte filmkarrieren i 1966. Han har således været med i talrige vampyr- og skrækfilm.

Udo Kier, der mandag 14. oktober fylder 75 år, kom til verden i Köln i anden verdenskrigs næstsidste år, men har siden 1991 boet i Palm Springs i Californien.

Foruden "Riget" har han spillet med i en halv snes af von Triers film siden "Epidemic" i 1987, heriblandt "Dogville", "Melancholia" og Nymphomaniac".

Kier har også arbejdet sammen med instruktører som Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, Gus van Sant, Charles Matton, Paul Morrissey og Dario Argento. Han har desuden gjort sig i musikvideoer som Madonnas "Deeper and Deeper" fra albummet "Erotica" og "Die Schöne und das Biest" med det hedengangne tyske band Rauhfaser.

Han debuterede i en rolle som gigolo i "Road to St. Tropez" og fik derefter hovedrollen i Paul Morrisseys "Frankenstein" i 1973, hvilket naturligt ledte hen til "Dracula" året efter.

Trods sine mange onde roller beskrives Udo Kier af kolleger som hyggelig og humoristisk.

- I USA er der total stress hele tiden, mens man konstant taler om penge. Når jeg tænker over det, har der på intet tidspunkt været talt om penge, mens jeg har arbejdet i Danmark. Det forklarer måske, hvorfor jeg aldrig har fået meget for at arbejde med Lars, sagde Kier med et grin til Politiken i 1999.

Han er passioneret kunstelsker, hvilket instruktøren Hermann Vaske i 2014 drejede dokumentarfilmen "Arteholic" om.

Annonce
Skuespilleren Udo Kier (nummer to fra højre) ses her sammen med holdet bag instruktør Lars von Triers film "Melancholia". Fra venstre Brady Corbet, Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg, Lars von Trier, Kirsten Dunst, John Hurt, Udo Kier og Jesper Christensen på Cannes-festivalen maj 2011. Foto: Valery Hache/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce