Annonce
Fødselsdage

Vampyr og von Trier-yndling

Skuespilleren Udo Kier - her til Cannes-festival i Frankrig i maj 2019 - fylder 75 år mandag 14. oktober. Han er aktuel i den brasilianske film "Bacurau". Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters
Den tyske skuespiller Udo Kier har medvirket i en lang række af Lars von Triers værker. Han har også spillet i talrige skrækfilm. Nu fylder han 75 år.

75 Rollen som den vildtvoksende Lillebror i Lars von Triers banebrydende tv-serie "Riget" er trods alt nok en af de mere groteske i Udo Kiers karriere. Men den tyskfødte skuespiller har oftest været skurk eller uudgrundelig personage fra "den mørke side" i de flere end 200 spillefilm, han har medvirket i, siden han indledte filmkarrieren i 1966. Han har således været med i talrige vampyr- og skrækfilm.

Udo Kier, der mandag 14. oktober fylder 75 år, kom til verden i Köln i anden verdenskrigs næstsidste år, men har siden 1991 boet i Palm Springs i Californien.

Foruden "Riget" har han spillet med i en halv snes af von Triers film siden "Epidemic" i 1987, heriblandt "Dogville", "Melancholia" og Nymphomaniac".

Kier har også arbejdet sammen med instruktører som Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, Gus van Sant, Charles Matton, Paul Morrissey og Dario Argento. Han har desuden gjort sig i musikvideoer som Madonnas "Deeper and Deeper" fra albummet "Erotica" og "Die Schöne und das Biest" med det hedengangne tyske band Rauhfaser.

Han debuterede i en rolle som gigolo i "Road to St. Tropez" og fik derefter hovedrollen i Paul Morrisseys "Frankenstein" i 1973, hvilket naturligt ledte hen til "Dracula" året efter.

Trods sine mange onde roller beskrives Udo Kier af kolleger som hyggelig og humoristisk.

- I USA er der total stress hele tiden, mens man konstant taler om penge. Når jeg tænker over det, har der på intet tidspunkt været talt om penge, mens jeg har arbejdet i Danmark. Det forklarer måske, hvorfor jeg aldrig har fået meget for at arbejde med Lars, sagde Kier med et grin til Politiken i 1999.

Han er passioneret kunstelsker, hvilket instruktøren Hermann Vaske i 2014 drejede dokumentarfilmen "Arteholic" om.

Skuespilleren Udo Kier (nummer to fra højre) ses her sammen med holdet bag instruktør Lars von Triers film "Melancholia". Fra venstre Brady Corbet, Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg, Lars von Trier, Kirsten Dunst, John Hurt, Udo Kier og Jesper Christensen på Cannes-festivalen maj 2011. Foto: Valery Hache/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Demonstration mod racisme aflyst: Ny dato ikke på plads

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce