Annonce
Udland

Van Goghs mulige pistol er blevet solgt ved auktion

François Guillot/Ritzau Scanpix
Pistolen, der kaldes for "det mest berømte våben i kunsthistorien", er onsdag blevet solgt for 162.500 euro.

En pistol, som den verdenskendte hollandske maler Vincent van Gogh menes at have skudt sig selv med, er onsdag blevet solgt ved en auktion.

Pistolen blev solgt for 162.500 euro (1,2 millioner kroner) - næsten tre gange over vurderingen.

Den rustne syv millimeter Lefaucheux-pistol er døbt "det mest berømte våben i kunsthistorien". Den blev købt over telefonen af en privat samler.

Hollandske Vincent van Gogh døde i juli 1890. Eksperter mener, at han skød sig selv med pistolen på en mark nær Auvers-sur-Oise. Det er en landsby nord for Paris, hvor maleren tilbragte de sidste måneder af sit liv.

Pistolen blev fundet på marken af en landmand i 1965. Den har efterfølgende været udstillet på Van Gogh Museum i Amsterdam.

Van Gogh Institute, der varetager interesserne for den by, hvor Vincent van Gogh tilbragte sine sidste dage, har kritiseret salget.

- Der er ikke noget, der indikerer, at resterne af den pistol kan knyttes til van Goghs død, lyder det i en udtalelse.

Art Auction, der stod for salget, erkender, at man ikke kan være hundrede procent sikker på, at der er tale om Vincent van Goghs selvmordsvåben.

Selskabet siger dog, at undersøgelser viser, at våbnet har ligget i jorden i 75 år. Det passer på de øvrige oplysninger. Den patron, der blev fundet i malerens bryst, er desuden magen til dem, som Lefaucheux-pistolen bruger.

Der har tidligere været rygter om, at Vincent van Gogh ikke skød sig selv.

I stedet skal han været blevet ramt af to drenge, der ved et uheld kom til at affyre pistolen, mens de legede på marken.

Den teori bliver også luftet i en film om maleren, der fik premiere sidste år.

Filmen, der hedder "At Eternity's Gate", er instrueret af den amerikanske maler og filmskaber Julian Schnabel.

- Tror jeg, at van Gogh dræbte sig selv? Overhovedet ikke, sagde Schnabel, da filmen fik premiere i Venedig sidste år.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce