Annonce
Erhverv

Vand skal gøre Skanderborg kendt

AquaGlobe er ved at tage fysisk form ved vandværket på Døjsøvej i Skanderborg. Rejsegildet blev holdt i juni. Foto:

Skanderborg Forsyningsvirksomhed vil være Danmarks mest moderne vandselskab. Et af midlerne er innovative partnerskaber med relaterede virksomheder, og her spiller det nye videncenter AquaGlobe en afgørende rolle i bestræbelserne på at skabe den in

Ude på byggepladsen har Skanderborgs kommende videncenter for vandteknologi efterhånden taget sin form. Første spade gik i jorden i januar, rejsegildet blev holdt i juni, og den officielle indvielse er sat i kalenderen til engang i december.

AquaGlobe er dels tænkt som innovativ legeplads for både familier, institutioner og skoler for at skabe større interesse for vand og ikke mindst rekruttere arbejdskraft til branchen i fremtiden, og dels som showroom og udviklings- og testanlæg for de mange østjyske virksomheder som i og omkring Søhøjlandet arbejder med netop vand. Her vil de initiativtagende partnere Grundfos, Kamstrup og AVK samt nye medspillere i fremtiden kunne vise deres nyeste teknologier frem for kunder fra hele verden, og hvordan produkterne kan indgå i et energioptimeret samspil.

Som udstillingsvindue bruger Kamstrup allerede de danske forsyningsselskaber, og alene vandværket i Skanderborg havde Stilling-virksomheden en udenlandsk delegation forbi 20 gange i fjor. Det tal vil forventeligt stige, når de fysiske faciliteter omkring AquaGlobe er en realitet, fordi den bedste salgstale typisk foregår to fagpersoner imellem, der ikke har euro-tegn i øjnene.

- Til september sender vi 40 tyske kunder forbi for at se første step af AquaGlobe, siger Per Trøjbo, Senior Vice President i Kamstrups vanddivision, og nærer håb om, at AquaGlobe kommer til at vise Skanderborg-område frem som det danske Silicon Valley for vand.

Annonce
Den officielle indvielse er AquaGlobe er planlagt til december. Her håber direktør i Skanderborg Forsyningsvirksomhed, Jens Bastrup, at have 20 partnere med. Foto: Per Bille

Smart med big data

Hos Skanderborg Forsyningsvirksomhed, hvor AquaGlobe er forankret, drømmer direktør Jens Bastrup i samme retning:

- Lige nu er det mest København, der bliver benyttet, når udlændinge lærer om vand i Danmark, men om fem år tager man forhåbentlig fra hele Europa til AquaGlobe.

Det er endnu for tidligt i visualiseringen til, at direktøren ønsker at sætte forventede besøgstal på, men potentialet er stort.

- AquaGlobe er en del af den intelligente vandby, som vi forsøger at skabe, og det at gøre tingene smart og have fokus på data. Sammen med Kamstrup, EnviDan og DHI har vi ved hjælp af big data opnået en driftsmæssig energigevinst på 15 procent på vores værkerne Gram, Stilling og Fredensborg. Det handler både om en gode historie og den store fortælling, og ikke mindst at se de kommercielle muligheder i det, forklarer Jens Bastrup.

Projektet tapper godt ind i branchens overordnede vandvision 2015 faciliteret i Miljøministeriet med et samlet mål om at fordoble eksporten inden for en 10-årig periode og skabe 5000 nye arbejdspladser, og Skanderborg Forsyningsvirksomheds egen strategiplan for 2014-2018. Her er det vandklare mål at være Danmarks mest moderne vandselskab.

Fra drift til værdiskabelse

- Vores kerneopgave er fortsat vandforsyning, spildevandshåndtering og klimatilpasning i samarbejde med kommunen. Vi har bevæget os fra drift til vidensvirksomhed og er på vej til at blive en netværksbaseret organisation med fokus på at være værdiskabende for vores kunder og samarbejdspartnere, siger Jens Bastrup.

De seneste tre år har direktøren og de 50 medarbejdere arbejdet på fire must-win-battles - nemlig en ambitiøs miljøindsats med nul urenset spildevand i naturen og CO2-neutral drift, løbende driftsoptimering for at være frontselskab og mest effektiv i vand-klassen, en ny identitet fra forsyning til servicevirksomhed for eksempel via co-creation med kunder, samt innovative partnerskaber, som AquaGlobe er en naturlig udløber af.

I øjeblikket er der syv partnere på projektet. Flere er på vej ind, og Jens Bastrup forventer at få 20 partnere med i år.

Skanderborg Forsyningsvirksomhed har været aktieselskab siden 1. januar 2010 og er 100 procent ejet af Skanderborg Kommune. Selskabet bliver drevet efter privatlignende forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce