Annonce
Østjylland

Vandbassin skal forhindre oversvømmelser

Bygningen på Odder Museum blev sammen med mange andre ramt, da Odder Å i 2018 gik over sine bredder. Arkivfoto: Ib Salomon
Første trin i klimatilpasningsplan går i gang. Et reservoir skal kunne holde 32.000 kubikmeter vand tilbage i Odder Å.
Annonce

Odder: Et bassin i skoven ved Rathlousdal skal være med til at sikre huse og andre bygninger i Odder mod oversvømmelser.

Det er Odder Kommune, der bygger anlægget, som ligger ved Odder Å. Baggrunden er det store skybrud, der i august 2018 ramte Odder. Store vandmængder førte til oversvømmelser flere steder i byen, og det skal bassinet være med til at forhindre i fremtiden.

Formanden for miljø-, klima og teknikudvalget, Ole Lyngby Pedersen (V), fældede onsdag eftermiddag et træ som startskud til anlægsarbejdet. Det går ud på at lave en stor jordvold samt en vandbremse.

Ole Lyngby Pedersen (V), som er formand for miljø-, klima- og teknik udvalget fældede et træ for at markere begyndelse på arbejdet med at lave et stort vandbassin ved Odder Å. Foto: Odder Kommune

Bremsen er et hul, hvor åen løber igennem, og her kan vandet løbe frit og fiske svømme, som de har lyst. Når der kommer mere vand i åen, end bremsen lader passere, så vil vandet hobe sig op og stige på den vestlige side af vandbremsen. Og en ny jordvold vil fungere som et bassin, der holder vandet tilbage.

- Det, vi laver, er en form for dæmning og en vandbremse i åen. Vi plejer at kalde det et tilbageholdelsesbassin. Det er bygget meget ud fra den hændelse, vi havde i 2018. Bassinet her vil kunne tage det meste af det, siger Morten Rud, der er biolog i kommunens miljøafdeling.

Annonce

Flere ting på vej

For to år siden løb omkring 40.000 kubikmeter vand gennem åen, og det gik ud over det gamle bindingsværkshus ved Odder Museum, området ved Mejerivej og Østergade samt andre steder. Det nye bassin kan holde 32.000 kubikmeter tilbage.

Det er ikke helt nok til at forhindre problemer som ved skybruddet for to år siden. Derfor har kommunen to andre projekter på vej ved Odder Å

Ved Mølleparken skal der laves en ekstra rende ved siden af Odder Å, så det kan oversvømmes, når der kommer meget vand. Desuden skal der laves en forhøjet kant ved de huse, der blev oversvømmet her.

Odder Å gik også over sine bredder nær Rådhuset i Odder i 2018. Arkivfoto: Anya Wissendorff

Endelig skal der laves en løsning ved Mejerivej og Østergade.

- Der skal laves en eller anden form for sikring, og det skal vi snakke med beboerne om. Det handler i høj grad om, hvad folk vil have i deres baghave. Det bliver en dige- eller murløsning, vurderer Morten Rud.

Tilsammen skal de tre tiltag forhindre oversvømmelser ved Odder Å, når der falder en masse regn udenfor byen og havner i åen.

Annonce

Har lavet klimaplan

De tre projekter er en del af en handleplan for klimatilpasninger i Odder Midtby. Konsulentfirmaet Orbicon har vurderet effekten af 20 forskellige projekter, og nu arbejder kommunen videre på seks af dem. Tre ved Odder Å samt tre ved Stampmølle Bæk.

Jordvolden ved Odder Å er det første del af hele klimatilpasningsplanen, der bliver etableret. Kommunen har valgt de projekter, der giver mest effekt for pengene.

- Det kommer nok til at regne lidt mere i fremtiden, og derfor forventer vi, at bassinet kommer i brug hvert andet år. Vi har haft en landskabsarkitekt med ind over projektet, så det betyder ikke de store ændringer for landskabet. Det er ikke noget, man kommer til at se særlig meget, siger Morten Rud.


Det, vi laver, er en form for dæmning og en vandbremse i åen. Vi plejer at kalde det et tilbageholdelsesbassin.

Morten Rud, biolog


Jordvolden bliver 180 meter lang og op mod 2,3 meter høj visse steder, og den bliver plantet til med små buske. I uge 28 skal der ryddes træer, og efter uge 34 begynder jordarbejderne. Det hele forventes færdigt i oktober.

Prisen er 2,8 millioner kroner, og Odder Kommune betaler en fjerdedel, mens Samn Forsyning/Odder Spildevand betaler resten at projektet, som de to samarbejder om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce