Annonce
Kultur

Se video: Vanddragen ud på ny rejse - til sikkert depot

Vandskulpturen Vanddragen drog tirsdag formiddag ud på en ny rejse. Efter at have vansmægtet i et år på en nedlagt landevej ved Framlev tager den nu en ny flyvetur - til et mere sikkert depot.

AARHUS: Vanddragen drog tirsdag morgen ud på en ny rejse. Efter at have slumret uden vand fra de frådende metaltænder i et år, hengemt på en nedlagt landevej skal dragen nu et nyt sted hen. I sikkerhed.

Tirsdag morgen var der travlhed på den tidligere Labing Landevej ved Framlev, hvor Vanddragen har stået i et års tid. Nu skal den bag lås og slå. Foto: Søren Willumsen

En kran løftede tirsdag morgen de mange stykker op på en blokvogn, for at transportere kunstneren Elisabeth Toubros værk "Torvenes Brøndsløjfe", som Vanddragen officielt hedder, til et nyt sted bag lås og slå.

Opstandelsen og forargelsen var stor, efter at Århus Stiftstidende forrige søndag kunne afsløre, at skulpturen til 4,5 mio. kr. var var sat i "depot" på en nedlagt del af det, vi nu kan afsløre er Labing Landevej ved Framlev lidt nord for Harlev.

Annonce

Her stod den

Stiftstidende har hidtil ikke villet afsløre findestedet af hensyn til det dyre kunstværk og for ikke at udsætte det for unødigt hærværk eller tyveri. For kunstværkets dele har ligget fordelt på oplagspladsen med blot en enkelt bom og et skilt med indkørsel forbudt.

Bolte og møtrikker lå henkastet over dele af dragen og flere dele lå på den bare jord, med risiko for beskadigelse eller tyveri. Og da først billederne og beskrivelserne af stedet kom i avisen skete der noget.

Det var en større operation at få hejst Vanddragens rustfrie stålkrop og de mange granitdele på blokvogne. Foto: Søren Willumsen

Formanden for kommunens billedkunstudvalg, Katja Bjørn, var forarget og betegnede det som respektløst. Det samme gjorde flere politikere, og rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) var hurtigt enig i, at den lidt lemfældige opbevaring var alt for usikker og risikabel. han beordrede den derfor i et mere sikkert depot.

Annonce

Først hegnet ind - så væk

For en uge siden blev skulpturen hegnet ind og denne tirsdag blev den så flyttet.

Vanddragen blev flyttet igen tirsdag morgen. Foto: Søren Willumsen

Få tilskuere, der kendte til Vanddragens placering, var dukket op. To af dem endda med en fin dragekage og kaffe til begivenheden. Det er to kunstelskere og det viser sig, at den ene, Brian Pedersen, er ophavsmanden til den håndvask, der i sidste uge blev hængt op på hegnet, så beslutningstagerne kunne vaske hænder efter placeringen af kunstværket.

- Vi fejrer dragens flyttelsesdag, fordi dragen jo nu skal sikres og passes på, efter at den ikke er blevet passet på i et års tid. Det var selvfølgelig langt bedre, hvis den kom op et andet sted. Og det er vel derfor, at man i forvaltningen nu vil lave et dragenotat, der skal fortælle, hvad man gør fremover, når der er værker i det offentlige rum, der skal flyttes, siger Brian Pedersen.

Blandt de få tilskuere var også Aage og Ove Blak, der er naboer til dragepladsen.

Ove Blak (tv) og Aase Blak (hvid jakke) var blandt de få tilskuere, da Vanddragen torsdag blev flyttet. De nødt godt af dragekage og kaffe serveret af to kunstelskere, Jørn Lorenzen og Brian Pedersen (th), der er glade for at Aarhus Kommune nu vil behandle Vanddragen bedre og mere sikkert. Foto: Søren Willumsen

- Vi opdagede at de kom med den sidste år på blokvognen, og så har vi gået og kikket lidt til den indimellem. Vi kan se, der er forsvundet en spand med rustfrie bolte, og der er først kommet lås på bommen efter at avisen skrev om den herude, fortæller parret.

Annonce

"Bedre i Mindeparken"

Aase Blak synes nok som skatteyder i Aarhus Kommune at det er ringe, at man ikke har mere respekt for så stor en værdi. Og personligt kan hun godt lide Vanddragen.

-  Den skal jo ikke stå her i skammekrogen, den fortjener et bedre liv, selv om vi også er glade for kunst herude. Den har haft en forkert placering på Store Torv. Jeg synes, den skulle stå i Mindeparken eller Tangkrogen eller foran et plejehjem, hvor ældre mennesker sidder og kikker.

Naboerne Ove og Aase Blak kikkede på, da Vanddragen skulle flyttes væk igen fra Framlev. Foto: Søren Willumsen

Tirsdag kørte Vanddragen så afsted for at komme bag lås og slå på en kommunal oplagsplads tættere på byen og med hegn og lås og jævnlig færdsel af kommunens folk. Formentlig kommer der også et telt hen over den, så den kan komme i hi, indtil politikerne i Aarhus finder ud af, hvad man skal gøre ved kunstværket, der ikke var godt nok til at stå på Store Torv.

Flere politikere fra både Socialdemokratiet, Venstre og Radikale har lovet, at der skal findes en løsning for skulpturen, som de gerne set genopsat et sted i Aarhus.

Af sted gik det med Vanddragen på blokvogn tirsdag formiddag. Foto: Søren Willumsen
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce