Annonce
Aarhus

Vandet står højt: Lukkede veje og oversvømmede cykelstier og ejendomme

Aarhus og omegn drukner i vand. Fotos: Flemming Krogh, Ole Christensen og Henrik Lund
Februar var rekordvåd og det kan ses adskillige steder i Aarhus og omegn. Vandet står højt i søer og vandløb, hvilket har resulteret i oversvømmelser flere steder i kommunen.

AARHUS: Allerede en uge før februars afslutning kunne meteorologerne hos DMI melde om rekordstor mængde nedbør. Aldrig tidligere, mens meteorologerne har foretaget målinger, er der faldet så meget nedbør i februar som i 2020.

Flere steder i landet har den massive regn gennem måneden medført oversvømmelser. Åer og vandløb flyder over på grund af regnmængderne, og fordi vinden skubber rundt med vandet.

Selv om Aarhus og omegnskommunerne kun er knap så hårdt ramt som eksempelvis Silkeborg, Kolding og Vejle er og har været, så er der stadig en lang række steder, hvor vandet har stået så højt, at haver er blevet oversvømmet, veje er blevet lukket og cykelstier er ufremkommelige.

Her får du et overblik, hvor der er vådest i området.

Stor sø bagved diget

Foto: Jens Thaysen

Midt i februar måned var et område på cirka 10 x 100 meter oversvømmet i et grønt område nord for Egå Marina. Området huser til dagligt en offentlig sti langs vandet, som nu var oversvømmet.

Østjyllands Politi undersøgte sagen og fandt frem til en beboer, der kunne berolige med, at der ved kraftig blæst og en bestemt vindretning ofte ender med at stå vand i det område.

Oversvømmelsen i Egå skulle dog vise sig, kun at være et forvarsel om hvad der ventede forude i og omkring Aarhus.

'Cykelmotorvejen' truet af vandmasser

Foto: Henrik Lund

Et godt pejlemærke på, om der er oversvømmelser på vej i Aarhus-området, er Brabrandstien. Den lynhurtige smutvej ind og ud af Aarhus for folk i den vestlige del af kommunen, er ofte det første sted, hvor vandet begynder at true, når der er vådt i Østjylland.

Allerede i weekenden i uge 7 begyndte de første tegn på, at cyklister og fodgængere på Brabrandstien gik og cyklede en svær tid i møde, og Aarhus Kommunes folk måtte ud med 'Vand på vejen'-skiltene, da de første par stedet blev oversvømmet. Først lukkede området omkring Andebroen, der forbinder den nordlige og sydlige gren af Brabrandstien umiddelbart vest for ringvejen. Samtidig stod vandet højt omkring Brabrand Rostadion og på strækningen fra Åhavevej mod Tre Broer.

Siden er vandet bare steget og steget og der står nu vand på så mange delstrækninger på Brabrandstien, at det kræver waders at forcere vandmasserne. Alternativt kan cyklister og fodgængere finde andre ruter.

Uønsket sø i haven

Foto: Jens Thaysen

19. februar kunne Århus Stiftstidende så fortælle, at Heidi Jæger Kronvold i Lystrup havde en mindre, uønsket sø i sin have. Søen var tilsyneladende opstået, fordi der ophobede sig store mængder vand på nabogrunden, der er ejet af Elsted Menighedsråd.

Der var imidlertid ingen hjælp at hente hos meninghedsrådet.

- Menighedsrådet nægter at tage ansvar og siger, at vi bare selv må få etableret nogle dræn på vores grund. Det siger også, at det jo ikke har ansvar for, hvad der kommer fra oven, forklarede Heidi Jæger Kronvold til Århus Stiftstidende ved den lejlighed.

Hun har haft en kloakmester til at tjekke dræn på sin egen grund. Det fejler ikke noget. Derimod vurderede kloakmesteren, at drænet var i stykker på nabomarken.

Heidi Jæger Kronvold havde på det tidspunkt lagt en håndfuld sandsække i kælderskakten, som fungerede som sidste værn mod vandmasserne. Brandvæsnet var bestilt for at fjerne vandet. En ordre, som den uheldige beboer vurderede til at kommet til at koste hende et sted mellem 8.000-10.000 kroner.

Allerede et par dage efter var der så alligevel hjælp at hente. Ikke hos menighedsrådet, men et par hjælpsomme sjællændere, der mødte op ved huset med mobile dæmninger, som Heidi Jæger Kronvold håber kan være med til at beskytte huset mod vandet.

'Ringvej 3' lukket

Foto: Flemming Krogh

Siden fredag 21. februar har en meget benyttet smutvej i det vestlige Aarhus være spærret på grund af oversvømmelse. Det drejer sig om Byleddet/Søskovvej, der forbinder Brabrand med Stavtrup.

De første meldinger om vand på vejen var indløbet et par dage forud for lukningen af vejen. Trafik og Veje i Aarhus Kommune holdt derfor et vågent øje med udviklingen og vurderede sent eftermiddag for en uge siden, at det ikke længere var forsvarligt at lade bilisterne benytte vejen. Den beslutning var ikke populær hos den resterende del af den uges myldretidstrafik, hvor nogle bilister reagerede med strittende langefingre og ukvemsord.

I første omgang håbede kommunens folk, at vejen kunne genåbne efter en uges tid, men da weekenden var overstået, blev det besluttet, at vejen er spærret mindst frem til og med 9. marts.

Indtil da må de mange, der dagligt benytter vejstrækningen, som en ekstra uautoriseret ringvej rundt om Aarhus, ud på en mindre omvej på turen til og fra arbejde og uddannelsessted.

Kun adgang på hesteryg

Foto: Flemming Krogh

Samtidig med, at Byleddet/Søskovvej blev afspærret valgte Trafik og Veje i Aarhus Kommune at lukke for trafikken på Holmbækvej, der forbinder Ormslev Stationsby med Skibby.

I flere dage havde der stået op til 10 centimer vand på vejen, men da vandet steg yderligere traf kommunens folk beslutningen om at lukke vejen.

Søndag 23. februar - to dage efter lukningen - viste to ryttere til hest dog, at det stadig er muligt at krydse mellem de to små landsbyer.

Holmbækvej vil ligesom Byleddet/Søskovvej være lukke mindst frem til 9. marts.

Sandsække udleveres

Foto: Flemming Krogh

De stigende vandmasser fik flere til at kontakte Aarhus Kommune. De bekymrede århusianere frygtede, at de stigende vandmasser ville trænge ind på deres ejendom og ønskede at sikre sig mod vandet. Det fik lørdag 24. februar Aarhus Kommune til at melde ud, at de, der ønskede det, kunne hente sand og sandsække på fire udvalgte genbrugsstationer.

Allerede dagen efter meldte genbrugspladsen på Lystrupvej, at der var udleveret 225 sandsække.

Vej i Mårslet spærret

Foto: Carina Mayner

Næste vejlukning blev meldt ud 25. februar, hvor Aarhus Kommune kunne fortælle, at Nymarksvej i Mårslet var oversvømmet.

Udfordringen med vandmasserne er ifølge kommunen, at det vand, der falder som regn, ikke kan komme væk. Marker, åer og andre steder, som normalt tager imod regnvandet, er simpelthen fyldt op, og derfor løber vandet andre steder hen. Blandt andet ud på vejene.

Aarhus Kommune har ikke meldt noget ud om varigheden af vejlukningen i Mårslet.

Norsminde Fjord "genskabt"

Foto: Jens Thaysen

Syd for Aarhus står vandet så højt, at Norsminde Fjord nærmest er blevet genskabt.

Normalt stopper Norsminde Fjord længe før landsbyen Assedrup, men i disse uger synes fjorden forlænget nærmest hele vejen til Odder by.

Kolonihaver står under vand

Foto: Ole Christensen

Vandet i Brabrand Sø står nu så højt, at adskillige kolonihaver i haveforeningen H/F Norringholm er oversvømmede.

Århus Stiftstidende besøgte torsdag Susanne Olesen i hendes kolonihave, som hun sammen med sin kæreste og to børn købte i november sidste år

Planen var, at familien, der i dag bor på fjerde sal på Stadion Allé, skulle flytte ud i huset 1. april, når sommersæsonen starter. Og tilbage til lejligheden til efteråret.

De planer må sandsynligvis udskydes.

Ifølge Aarhus Kommune ligger knap 40 kolonihavehuse i H/F Norringholm på et areal med cirka samme kote som vandstanden i Brabrand Sø. Og her er vandstanden i øjeblikket højere, end den har været i mands minde.

Risiko for oversvømmelser i Solbjerg

Næste område, der får problemer med den høje vandstand i søer og vandløb, kan blive Solbjerg.

Mulige massive mængder vand over Aarhus i weekenden kan give problemer med oversvømmelser i Solbjerg, forklarede Aarhus Kommune i en pressemeddelelse torsdag.

Problemet er, at vandstanden i Solbjerg Sø er så høj, at der er risiko for at vandet i stedet for at løbe ud i søen løber den anden vej - altså tilbage gennem regnvandsledningerne. Det betyder, at flere husejere ikke kan komme af med deres regnvand. Derfor kan husejere komme til at opleve vand på deres grunde. Det gælder også for de huse, der ikke lægger længst nede ved søen.

Ønsker man at forebygge oversvømmelser, kan man få udleveret sække og sand på genbrugsstationerne i Malling eller Hasselager. Skulle man få brug for at hente sandsække uden for almindelig åbningstid, kan man døgnet rundt hente sandsække på forbrændingsanlægget i Lisbjerg.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat

Når hjemløse har brug for at komme på fode igen: Her har vi fundet et himmerige

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Aarhus

TV 2 taber i Højesteret: Forbud mod skjulte optagelser på plejehjem var ok

Annonce