Annonce
Østjylland

Vandet strømmede pludselig ind: Nu er lokalarkiv snart tørt igen

Vandet stod højt op ad murene på Lokalhistorisk Arkiv under regnvejret 21. august. Det betød mange skader - og et stort arbejde med at få tørret bygningen. Arkivfoto: Ib Salomon

Kraftige oversvømmelser 21. august medførte mange ugers lukning.

Annonce

Odder: Efter knap et par måneders lukning tyder alt på, at Lokalhistorisk Arkiv med adresse på Odder Museum genåbner i løbet af et par uger.

Det fortæller museumsinspektør Klaus Markmann Jensen, der 21. august kom på hårdt arbejde, fordi et kraftigt regnvejr medførte oversvømmelse af bygningen, der rummer arkivet. Da det stod allerværst til, stod vandet 50 cm op af den gamle bindingsværksbygning, mens medarbejderne kunne vade rundt i 10 cm vand inde i bygningen.

- Den kraftige oversvømmelse medførte i første omgang, at vi måtte redde alt tæt på gulvet fra at blive decideret vådt, og det lykkedes stort set. Kun et par gamle kort blev direkte ødelagt af vand, fortæller museumsinspektøren.

Det har været er hårdt arbejde med at få ryddet op efter oversvømmelsen, så man bliver lidt nervøs hver gang, det regner. Derfor er jeg glad for, at Odder Kommune fremskynder processen med at sikre Odder Å mod fremtidig oversvømmelse.

Klaus Markmann Jensen, museumsinspektør Odder Museum
Annonce

Fem affugtere på overarbejde

Langt værre var skaderne på den gamle bygning, og derfor har den lige siden været "hængt til tørre" ved hjælp af fem store industriaffugtere inde i huset.

De har kørt i døgndrift, mens fagfolk har tjekket både gulve og vægge for indtrængende vand. Rent praktisk er det bl.a. foregået ved, at man har fjernet gulbrædder for at se, hvor meget fugt, der befandt sig under gulvet.

- Pudsigt nok var skaden værst under de gulve, som har været ekstra isoleret med rockwool, fordi det holdt på vandet. Så ja, tørreprocessen har taget lang tid, fortæller Klaus Markmann Jensen, som i forbindelse med skaderne har fået stor hjælp af både konservatorer og et beredskab af medarbejdere fra Moesgaard Museum. For ikke at tale om frivillige fra arkivet og kollegerne på Odder Museum. Bl.a. skulle meget af arkivmaterialet flyttes op på loftet eller til et eksternt magasin på Malteseje.

- Alligevel har oversvømmelserne kostet mange mandetimer for os på museet, ligesom renoveringen af bygningen bliver kostbar. Derfor er vi rigtig glade for, at skader efter regnvejret 21. august bliver dækket af Stormrådet, siger Klaus Markmann Jensen, der sammen med kollegerne er mindst lige så glad for, at Odder Kommune i sit budget for 2019 har fremskyndet processen med at sikre Odder Å for fremtidige oversvømmelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flaminco og fiskebanko under samme tag

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Annonce