Annonce
Aarhus

Vandhunde og vovehalse får endnu en sæson med kabelbanen

De dygtigste på wakeboard hopper højt. Det giver et sus i maven, hos den som hopper, men bestemt også hos folk som kommer forbi og ollever at banen giver liv til området. Arkivofoto: Flemming Krogh

Nu kan fartglade vandhunde se frem til endnu en sæson på kabelbanen på havnen. Wakeboarding kaldes sporten, hvor man med høj fart bliver trukket hen over vandoverfladen af et kabel, imens man har et board spændt fast under fødderne.

AARHUS: Et par kraftige stålwirer, spændt ud mellem to høje metalmaster, udgør fundamentet på kabelbanen på Aarhus Havn.

Det er i bassin 7, foran det hvide Sallingtårn, at byens vandglade vovehalse nu kan kaste sig ud i ekstremsporten, hvor de én ad gangen bliver trukket hen over vandet af et kabel. Iført en hjelm, våddragt, redningsvest og med et wakeboard spændt fast på fødderne.

- Der var mange mennesker, der benyttede sig af kabelbanen i sidste sæson, som var vores første. Vi nåede op på 300 medlemmer i den nystartede forening. Et antal, vi forventer at overstige i denne sæson, da vi er blevet etableret her i bassinet, siger Sebastian Andersen fra Aarhus Watersports Complex, som foreningen er døbt.

Annonce
I den ene af de to sammenbyggede containere, har Sebastian Andersen og de andre medlemmer i foreningen, lavet et laungeområde, hvor man kan slappe af og tale om nye triks og oplevelser på wakeboards. Foto: Flemming Krogh
Sikkerheden er vigtig på en kabelbane. Men Sebastian Andersen fra foreningen bag, forsikrer, at der er styr på det i Aarhus. - Vi havde ikke større uheld her i sidste sæson. Vores opratører, som styrer hastigheden på kablet, holder konstant øje med den person som er på vandet. De er uddannede til det og afstemmer hastigheden efter folks evner, forklarer Sebastian Andersen, som naturligvis selv ser frem til den nye sæson i havnebassinet.

Teknik frem for muskler

Omkring 2.000 følgere på FB giver den unge århusianer, som læser Filosofi til dagligt, grund til at være optimist. Sebastian Andersen nyder at suse hen over vandet, selvom han ikke er så garvet på et wakeboard, som kammeraten Kenneth Enggaard, der fik idéen til kabelbanen i Aarhus, og som endda kan kalde sig Danmarksmester i ekstremsporten.

At wakeboard på en kabelbane kræver mere teknik frem for råstyrke vidner Sebastian Andersens slanke og spinkle krop om. Man behøver ikke være et muskelbundt, for at være med her.

Derfor kan man også lære at 'gå på vandet' her - selvom man er helt ung. Børn fra 8-års-alderen kan sågar få fornøjelse at banen, hvis de altså har forældrenes tilladelse.

- Sikkerheden skal være i orden. Det er en ekstrem sport, og derfor skal man være 18 år, eller have sine forældres underskrift. Heldigvis havde vi ikke alvorlige uheld på banen sidste sæson, så det forventer vi heller ikke i år. Men man skal naturligvis tænke sig om. Som nybegynder skal man bestemt ikke kaste sig ud fra en af ramperne, der er opstillet i bassinet, mener Sebastian Andersen.

Skolebørn på vandet

Denne sæson har foreningen bag kabelbanen planer om at lave sommercamps for byens skolebørn. Som man kender det fra fodbold og andre sportsgrene.

- Vi vil gerne have andre til at få øjnene op for vandsporten. Wakeboard er fedt, og det kan unge mennesker opleve på en sommercamp, hvor vi - udover at lære de unge at stå på et board - også vil skabe nogle hyggelige rammer her. Stemningen plejer at være god her, ligesom man kender det fra surfmiljøet andre steder. I Danmark og i udlandet, fortæller Sebastian Andersen, som selv fik øjnene op for sporten efter at have bølgesurfet i udlandet.

- Det er ikke så nemt at være bølgesurfer i Østjylland. Der er sjældent tilstrækkeligt høje bølger. Men banen her giver samme fornemmelse, samme 'vibe'. Det er fedt at være på vandet, når de andre kigger på én, men også inde på land, hvor alle kan snakke alle. Så kan vi også lære skolebørnene nogle nye håndtegn, lyder det fra Sebastian Andersen, som selv 'kaste et par tegn' - mest til ære for fotografen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Påbud til kommunens sygepleje-indsats i en del af Aarhus: - Kritikken hører til noget af det værste, jeg har set

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce