x
Annonce
Aarhus

Se video: Vandmasser fra menighedsrådets mark drukner nabohus: - Det er ikke vores ansvar, hvad der kommer ned fra oven

Der er ingen hjælp fra oven for Heidi Jæger Kronvold, regnen bliver bare ved og ved.

LYSTRUP: Vand løber nedad, så der var ingen alarmklokker, der ringede, da Heidi Jæger Kronvold for tre år siden sammen med sin mand købte hus øverst på Elleparken i Lystrup.

Men nu strømmer vandet ind på Heidi Jæger Kronvolds grund og ind i huset. Vandet kommer fra nabogrunden, som er en mark, der ejes af Elsted Menighedsråd.

Det naboskab synes Heidi Jæger Kronvold bestemt ikke er noget at råbe hurra for.

- Menighedsrådet nægter at tage ansvar og siger, at vi bare selv må få etableret nogle dræn på vores grund. Det siger også, at det jo ikke har ansvar for, hvad der kommer fra oven, siger Heidi Jæger Kronvold.

Hun har haft en kloakmester til at tjekke dræn på sin egen grund. Det fejler ikke noget.

- Vores kloakmester vurderer, at drænet er i stykker på nabomarken, fordi der er sådan en fordybning, som vandet samles i, forklarer Heidi Jæger Kronvold.

Annonce

Det er skruen uden ende. Jeg håber på, vi kan tvinge næstekærligheden frem i menighedsrådet.

Heidi Jæger Kronvold

Der er ingen hjælp at fra oven, for vejrudsigten lover regn, regn og mere regn.

- Det er skruen uden ende. Jeg håber på, vi kan tvinge næstekærligheden frem i menighedsrådet, siger Heidi Jæger Kronvold.

En pumpe placeret ude i den sø af vand, der er opstået på marken, holder foreløbigt stand. En stor del af vandet pumpes væk, så det løber ned ad Elleparken mod Ellebækken.

- Vi vidste godt, der havde været problemer med regnvand i området. Men huset ligger jo på en bakke, ellers havde vi ikke turde købe et hus med kælder, siger Heidi Jæger Kronvold.

En uge uden søvn

Heidi Jæger Kronvold ser meget træt ud. Siden torsdag har hun kæmpet mod regnvandet, der bare bliver ved og ved med at strømme ind fra den mark, som huset ligger ud til.

- Vi har været oppe i døgndrift siden torsdag. Vi kan ikke passe vores arbejde. Der skal hele tiden være en hjemme for at holde øje med, om pumperne fungerer, at sandsækkene ligger, hvor de skal, og så har vi gravet render i haven, så vandet kan løbe væk, siger hun.

Kigger man efter, ligger der faktisk et gammelt dige ud mod marken.

- Vandet ligger i en fordybning på marken. Hvis diget bryder sammen, får vi nok 20 kubikmeter vand ind på vores grund på en gang. Det kan afløbene ikke følge med til, siger hun.

Heidi Jæger Kronvold er træt af udsigten til naboens mark, hvor en sø af regnvand truer med at oversvømme hendes hus og have. Foto: Jens Thaysen

Defekte dræn?

Marken ejes af Elsted Menighedsråd, der godt kan se problemet.

- Det er ikke kun vores mark, alle marker flyder med vand, siger Thomas Holmen Andersen, kasserer i menighedsrådet.

Han har selv haft gummistøvler på og været forbi marken.

- Vi kan jo ikke stoppe vandet, hele marken flyder af vand, og huset ligger altså lavest på marken, siger han.

Ifølge menighedsrådet er jorden på marken meget leret.

Har der før været problemer med vand på marken?

- Nej, men vi har heller ikke fået så meget vand før, siger han.

I har sagt til ejerne af huset, at det ikke er jeres ansvar, hvad der kommer ned fra oven?

- Ja, for det er det jo ikke. Men vi arbejder på sagen for at at finde ud af, om der er noget galt med vores dræn. Men problemet er, at vandet jo lægger sig på de laveste punkt på marken. Det er ikke noget, man løser i løbet af nul-komma-fem, siger Thomas Holmen Andersen.

Sandsække og afløberender. Foto: Jens Thaysen

Ingen hjælp

Nede i kælderskakten hos Heidi Jæger Kronvold udgør en håndfuld sandsække sidste værn mod vandmasserne. Brandvæsnet har allerede en gang været forbi med pumper for at fjerne vand.

- Det er ikke gratis, fordi det er på en privat grund, så den regning hænger vi selv på. Vi har ikke fået regningen endnu, men den bliver på 8.000-10.000 kroner, siger Heidi Jæger Kronvold, der har kontaktet sit forsikringsselskab.

- De dækker først, hvis vandet er trængt ind i kælderen og kun, hvis det trænger op gennem afløbene. Så skader fra det overfladevand, der lige nu truer med at bryde gennem diget, er slet ikke dækket, siger en træt og modløs Heidi Jæger Kronvold.

Heidi Jæger Kronvold ka ikke komme på arbejde. Hun er nødt til at holde øje med pumper og sandsække. Foto: Jens Thaysen
Heidi Jæger Kronvold har en mistanke om at drænet på nabomarken ikke virker. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce