Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Brugte Århus Stiftstidende virkelig brevduer til at flyve filmruller hjem fra OL?

Foto: Eddie Keogh/Reuters/Ritzau Scanpix, Henrik Lund og Hannovesche Allgemeine
Der vil formentlig være masser af eksempler gennem historien på, at brevduen slog postvæsnet i hurtighed, men kan det passe, at brevduen var det hurtigste transportmiddel i 1972 til at transportere pressefotografens filmruller fra OL konkurrencerne i bugten ved Kiel til Aarhus?

AARHUS: Første gang hvide fredsduer blev brugt i forbindelse med åbningsceremonien ved OL var i belgiske Antwerpen i 1920. Siden har den hvide flyver ved OL været brugt som tegn på fred og kærlighed mellem nationerne.

Men kan det virkelig passe, at duer i forbindelse med OL i München i 1972 også spillede en vigtig rolle i produktionen af den daglige udgave af Århus Stiftstidende?

Benyttede avisens fotograf sig af så lavpraktisk et redskab som brevduer for at få fløjet filmruller hjem fra Vesttyskland?

Annonce

Vi har på Århus Stiftstidende ved flere lejligheder fået henvendelser fra læsere, der hævder, at historien er sand, mens andre har spurgt af nysgerrighed, om det virkeligt er rigtigt, at filmrullerne blevet fløjet til Aarhus af de hurtige, driftssikre fjerede venner, så læserne hurtigst muligt kunne nyde farvefotos af begivenhederne syd for grænsen?

Men var brevduer virkelig den hurtigste måde at transportere farvefotos fra bugten ved Kiel, hvor sejlsportsfolkene dystede om OL-medaljerne, til Aarhus på i 1972?

Ja, lyder det korte svar, og det var den metode, som sikrede Århus Stiftstidendes læsere helt dugfriske farvefotos af begivenhederne på Kiel Bugt, hvor blandt andre Paul Elvstrøm i Soling åbnede i storform, men senere dog endte med at udgå og dermed vende hjem uden den dengang for ham ellers næsten obligatoriske OL-medalje om halsen.

Duer i pressebåden

Århus Stiftstidendes hold i Kiel bestod af journalist Ole Ravn og pressefotograf Hans Bølcho.

Når Hans Bølcho gik ombord på pressebåden, der sejlede journalister og fotografer ud, så de kunne overvære sejladserne, havde han som kollegerne naturligvis forskelligt fotoudstyr med. Derudover havde han som den eneste en kurv med brevduer med.

- Jeg glemmer aldrig første gang, jeg kom ud i pressebåden. Der sad ti kolleger, som sagde 'hvad fanden er det, du har med der?' Det sgu da duer, sagde jeg. De skal flyve mine filmruller hjem til Aarhus. Der var ikke et øje tørt, det var fuldstændig vanvittigt, siger Hans Bølcho.

Historien om, at brevduer fløj filmruller fra Kiel til Aarhus, gik verden rundt. Her ses tre af de mange udklip, som pressefotograf Hans Bølcho stadig gemmer som minde om den specielle form for 'luftpost'.

Den særegne transportform udløste ikke kun sjove kommentarer i pressebåden.

- Der kom blandt andet forslag om, at jeg næste gang måske kunne tage en krydsning mellem en due og en papegøje med, så fuglen både kunne levere filmrullen og så samtidig fortælle resultatet og billedteksten.

Historien om brevduen, der slog den moderne teknik, gik også verden rundt, som et af de skæve nyhedsindslag som et OL altid byder på.

Annonce

Inspiration fra Japan

Men hvordan opstod så ideen til at sende filmruller med denne specielle form for luftpost.

Jo, Hans Bølcho var fotograf hos Fyns Presse Foto og var blevet hyret til at dække OL i 1972. Der var indgået aftale om, at han blandt andet skulle levere billeder til de tre stiftstidender i Aarhus, Odense og Aalborg.

Farvebilledet er bragt hjem i går pr brevdue, hedder det blandt andet i billedteksten på forsiden af Århus Stiftstidende 1. september 1972.

Sort/hvide fotos kunne dengang - når de var fremkaldt - leveres via en elektronisk sender, men Århus Stiftstidende kunne på det tidspunkt som en af de få aviser i Danmark trykke i farver. Han blev derfor kaldt til møde med Århus Stiftstidendes fotochef, Ib Rahbek, der ønskede at få leveret farvefotos.

- Det kunne jo ikke lade sig gøre, fortalte jeg ham, men Rahbek insisterede på, at Århus Stiftstidendes læsere skulle have glæde af farvefotos og bad mig løse problemet. Ved et tilfælde opdagede jeg, at de japanske pressefotografer kørte rundt med brevduer, som fløj filmruller hjem til deres redaktioner. Det gjorde de på grund af den tætte trafik i Tokyo. Da jeg fortalte Ib Rahbek om den idé, kontaktede han nogle brevduefolk, som han lavede en aftale med om at låne brevduer, husker Hans Bølcho.

Forsiden af Århus Stiftstidende 30. august 1972 forklarer læserne, hvordan avisens fotograf sender filmruller med farvefotos fra Kiel til Aarhus med brevdue. Midt mellem de to fotos med brevdue ses i øvrigt Fuglebakken Kristen Nygaard, der sunder sig efter et spark i skridtet i OL opgøret mod Iran.

Kontorchef Normann Wendt stillede brevduerne og dueslag til rådighed, hvorefter transporten af duer og majs til fodring af de hurtige flyvere fra Aarhus til Kiel kunne begynde.

Annonce

'Først med det sidste'

Turen den modsatte vej fra et sted ude i Kiel Bugt til Terpvej i Viby, hvor duerne landede, tog typisk et sted mellem fire til seks timer - afhængig af vind- og vejrforhold, men ifølge Hans Bølcho var den hurtigste due hjemme på bare tre timer.

Hvis filmene skulle have været sendt på den traditionelle måde, måtte Hans Bølcho vente med at sende dem, til han var tilbage på land. Med ilpost ville filmene først være i Aarhus 20 timer efter afsendelsen, og det kunne avisen ikke leve med, hvis den skulle leve op til sit motto 'Først med det sidste'.

Nye forsyninger af duer

På et tidspunkt slap duerne op. Der skulle hentes nye forsyninger i dueslaget på Terp Skovvej i Viby. Undertegnede journalist, Morten Ravn, var på det tidspunkt 10 år. Min opgave blev sammen med min mor og søster at køre de friske duer ned til Kiel og min far, journalisten Ole Ravn, og fotografen Hans Bølcho.

- Vi fik duerne i fletkasser, og så blev de ellers placeret på bagsædet i vores Folkevogns bobbel, fortæller Ebba Ravn, der var gift med Ole Ravn.

- Turen til Kiel fra Aarhus gik faktisk fint. Det største problem var, da vi kom til OL-byen i Kiel, hvor journalisterne også havde lejligheder. Duerne var placeret ude på altanen, hvor vi fodrede dem med majs. De kurrede vildt og larmede så meget, at naboerne blev godt trætte af de flyvende budbringere, siger Ebba Ravn.

Den 10-årige søn husker nu mere selve OL-byen end duerne. Hver morgen blev en kasse i opgangen fyldt op med Coca-Cola og Fanta. Vel at mærke i de store en liters flasker! Dem kunne vi ikke få i Danmark på det tidspunkt.

Alle flyvningerne gik godt, men en dag opstod der problemer, fortæller Hans Bølcho.

En af dagene, hvor han ringede hjem for at høre om duerne var dukket op, fik han at vide, at det var de, men en af duerne ville ikke gå ind. Den rendte i stedet frem og tilbage foran dueslaget. Det viste sig at blive de sidste skridt den due tog.

Niels Fredborg vandt som eneste dansker medalje ved OL i 1972. Her ses han øverst på sejrsskamlen med sin guldmedalje. Fredborg kørte de 1000 meter på 1 min. 06,44 sek - Altså lidt under 60 km/t. Kunne han have holdt det tempo hele vejen til Aarhus, havde han alligevel fået baghjul af brevduerne, der typisk skyder en fart på lidt over 70 km/t. Arkivfoto: Svend Åge Mortensen/Scanpix

- Jeg var bange for, at det var den, der havde de gode billeder af Paul Elvstrøm. 'Hvad koster sådan en due', spurgte jeg brevduemanden. 400 kroner, svarede han. Så skyd den, sagde jeg - og det gjorde han så, hvorefter Århus Stiftstidende kunne få leveret sine billeder.

Annonce

Digital tidsalder har givet brevduen baghjul

Historien om brevduerne, der fløj i tjeneste for Århus Stiftstidende og dens læsere, skaber stadig opmærksomhed.

- Når jeg fortæller mine børnebørn historien, så kigger de på mig, som om jeg er dybt åndssvag. De kan slet ikke forstå det, fortæller Hans Bølcho, der trods 42 år som pressefotograf for blandt andet Århus Stiftstidende, Ekstra Bladet, Se og Hør og Billed-Bladet aldrig siden har måttet benytte sig af brevduer for at få billederne frem.

Vandrehistorier fra Aarhus

De ville heller ikke have nogen chance i 2022, hvor moderne, digital teknik har muliggjort, at fotografen få sekunder efter, at en begivenhed er overstået, sender billeder hjem til mediehuse direkte fra kameraet.

Dermed er brevduen gjort arbejdsløs som stik-i-rend-fugl for fotografer og bladsmører - til gengæld risikerer den ikke at blive skudt, hvis den er for længe om at finde tilbage i sit dueslag.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce