Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Danmarks første realitystjerne blev 146 år og endte som mumie i Aarhus Domkirke

Drakenberg fik hele Danmark til at tro på, at han vitterligt havde levet i næsten 150 år. Morten Leth Jacobsen er forfatter til to bøger om den mytiske skikkelse og giver her i artiklen sit bud på, hvad der er fakta og fiktion. Fotocollage: Jesper Bech
Selv som 120-årig kunne hans håndtryk tvinge en voksen mand i knæ. Historierne om Drakenberg, Danmarks ældste mand, er mange og farverige. Men selv hvis man ser bort fra alle løgnehistorierne, er fortællingen om hans liv næsten for utrolig til at være sand.

AARHUS: Hvis man bor i Aarhus længe nok, så støder man på navnet Drakenberg.

Måske ser man det på facaden af Drakenberghus, som i dag huser en stripklub - hvilket i øvrigt ville have været helt i Drakenbergs ånd.

Eller måske hører man det omtalt i forbindelse med et besøg i Aarhus Domkirke, hvor Drakenberg efter sin død i 1772 i årtier lå udstillet som en mumie, alle og enhver kunne gå ind og betragte.

Annonce
Mindebrogade 2 var i mange år kendt som 'Drakenberghus', efter Sophus Johnsen, der i en årrække ejede bygningen og var meget passioneret at viderebringe legenden om Christian Jacobsen Drakenberg. Foto: Ib Nicolajsen/Aarhus Stadsarkiv

Uanset hvad, så vid dette; bag navnet gemmer sig den vildeste løgnehistorie, du nogensinde har hørt. Og en del af den er faktisk sand.

- Christian Jacobsen Drakenberg var prototypen på en reality superstar, flere hundrede år før det fandtes. Han levede beviseligt i 40 år af at påstå, at han var verdens ældste mand. Det var accepteret i hans samtid, og det sikrede ham en kongelig pension og en audiens hos kong Christian VI, forklarer den århusianske forfatter Morten Leth Jacobsen, der har skrevet to bøger om Drakenberg, og gennem 10 år researchet på manden, der døde i Aarhus - efter eget udsagn som 146-årig.

Verdens ældste mand

Drakenbergs påstande om sig selv og sit liv er ikke blot sensationelle - de er også talrige.

Så for overskueligheden skyld tager vi her nogle af dem, én ad gangen, og så får Morten Leth Jacobsen lov at give sit bud på, hvor sandheden stopper, og løgnen begynder.

Først den åbenlyse - alderen. Blev den langskæggede Drakenberg virkelig 146 år?

- Det påstod han selv, og det blev den officielle sandhed i hans samtid, forklarer Morten Leth Jacobsen.

Morten Leth Jacobsen er forfatter og har skrevet to romaner om Drakenberg, den oldgamle århusianer, der siges at være blevet 146 år. Arkivfoto: Axel Schütt

- De første sikre tegn på hans eksistens er fra omkring 1730. Det er først der, at skriftlige optegnelser nævner hans navn. Og alt det vilde i hans liv med at være i krig og alle årene som slave ligger tidligere. Fra 1730'erne er resten af hans liv sådan set jævnt kedeligt, bortset fra at han selvfølgelig påstår at være verdens ældste mand, forklarer Morten Leth Jacobsen.

Naturligvis blev der i Drakenbergs samtid stillet spørgsmålstegn ved påstanden om, at han var langt over 100 år, og det fik Drakenberg til at rejse hjem til sit fødesogn Skee i det daværende Norge - i dag Sverige. Med tilbage bragte han en afskrift af kirkebogen, der viste, at han vitterligt var født 18. november 1626.

- Ikke så overraskende er det siden blevet påvist, at den afskrift helt sikkert var en forfalskning, og det stikker jo lidt en kæp i hjulet på hans påstand. Det vides ikke, hvor eller hvornår Drakenberg blev født, men han blev jo nok trods alt ikke 146 år gammel. Til gengæld tyder alt på, at han levede til en høj alder, nok omkring de 100 år, siger Morten Leth Jacobsen.

Morten Leth Jacobsen er forfatter til to bøger om Drakenbergs liv. De er skrevet som historisk fiktion, hvilket vil sige, at Morten Leth Jacobsen på et fundament af historisk fakta digter videre og giver sit bud på, hvad der rent faktisk skete, og hvad Drakenberg selv tænkte og følte. Coverfotos

Den primære kilde til Drakenbergs liv er en levnedsbeskrivelse, som blev udgivet kort efter hans død. Den bygger på interviews med personer, der havde haft en tæt relation til ham, og den fortæller blandt andet om en mand, der var særdeles livskraftig og stærk, selv efter han kom langt op i årene.

Så selv om han måske reelt kun var 70-80 år i stedet for 120 år, så kan der være noget rigtigt i historierne om, at hans håndtryk var så fast, at det kunne gøre yngre mænd bløde i knæene.

- Man kan godt stole på det, der står i levnedsbeskrivelsen af ham, for det var sådan hans samtid oplevede ham. Og der er blandt andet flere historier om, at han ofte blev udfordret til armlægning og kapløb, så han har haft en eller anden vitalitet over sig, som var bemærkelsesværdig for sin alder, vurderer Morten Leth Jacobsen.

Annonce

Sømand af verden

Drakenberg blev ifølge sig selv født i det daværende Norge i 1626, og han var ud af en sømandsfamilie.

Allerede som ung knægt stod han til søs og levede - igen ifølge sig selv - de første 100 år af sit liv som sømand, hvor han også nåede at gøre tjeneste under hele tre forskellige danske konger i de talløse krige mod svenskerne.

I løbet af denne tid møder han på et tidspunkt Peter Wessel - bedre kendt som Tordenskjold. Da de to passerer hinanden, hilser Drakenberg ikke, som han ellers bør, eftersom søofficeren Peter Wessel har højere rang. Det provokerer Peter Wessel i en sådan grad, at han klasker til Drakenberg med sin kårde.

Drakenberg - som på dette tidspunkt er 86 år - er imidlertid stadig så gesvindt, at han uden videre vrister kården fra Tordenskjold og nonchalant kaster den hen over et hustag.

Tegningen her viser mødet mellem Drakenberg (i midten) og Tordenskjold, hvor Drakenberg slynger kården over skulderen. Tegning: Aarhus Stadsarkiv/Drakenberg Posten Jubilæums-Nummer 1626-1929.

Er der noget i denne del af historien om Drakenberg, som er sand? Ja, formentlig vurderer Morten Leth Jacobsen.

- Det er sandsynligt, at han som sømand har været i tjeneste under Den Store Nordiske Krig (som rasede fra 1700-1721, red.), og det er også sandsynligt, at han her kan have mødt Peter Wessel. Om det er sket på den måde, Drakenberg fortæller, er nok mere usandsynligt. Han har nok snarere tænkt, at han kunne låne lidt af Tordenskjolds berømmelse, vurderer Morten Leth Jacobsen.

Annonce

Tæt på sandheden

For det var sandsynligvis det, Drakenberg gjorde allerbedst - fortalte historier om sig selv.

De sidste 40 år af sit liv var han en stor berømthed, der blev bespist af adelen og som nævnt tidligere også fik en kongelig pension udbetalt.

Drakenberg som slave?

En af historierne om Drakenberg er, at han skulle have tilbragt 15 år som slave i blandt andet Tripoli, som i dag er hovedstaden i Libyen og dengang var en del af Osmannerriget.

Drakenberg skal angiveligt i 1694 under en rejse fra Hamborg til Spanien være blevet taget til fange af algierske sørøvere. Han tilbringer herefter de næste 15 år og tre måneder som slave. Først sælges han til en tyrk i Tripoli, siden kommer han til en engelsk-forpagtet vinplantage på Cypern og endelig til en rig jøde i Aleppo.

I 1710 lykkes det Drakenberg sammen med en gruppe medslaver at flygte fra deres fangenskab, hvorefter de gennem halvanden uge ror fra ø til ø i en lille jolle, indtil de endelig når Malta.

Denne historie kan faktisk meget vel være sand, vurderer Morten Leth Jacobsen, der har skrevet to bøger om Drakenberg.

- Det er en fuldstændig vild historie om slaveri, men jeg har talt med flere forskere og historikere, der entydigt bekræfter, at hans slaveophold kan være en af de ting, der passer. Vestlige søfolk blev jævnligt udsat for pirateri i Middelhavet og solgt som slaver i det Osmanniske Rige. Nogle estimater siger, at det skete for op mod en million europæere, og der er også flere danskere iblandt, siger Morten Leth Jacobsen.

- Hvis vi forestiller os, at Drakenberg har været en ung mand, da han bliver taget til fange som slave, så passer det med, at han dør som cirka 100-årig.

- Vi ved også, at han kunne tale både engelsk og fransk, og i Tripoli var handelssproget fransk, så det kan være noget, han har lært der. Man kan ikke sige, at historierne om hans slaveophold passer, men man kan i hvert fald heller ikke kan afvise dem, konkluderer Morten Leth Jacobsen.

- Min personlige teori er, at han var i flådetjeneste i Store Nordiske Krig. Derefter kom Danmark i knæ rent økonomisk, og alle de her søfolk og soldater, som ikke længere havde nogen beskæftigelse, oversømmede landet som vagabonder. Hvis man nu var lidt snu, så kunne man måske skaffe sig en fortjeneste ved at finde på en masse historier om sig selv, siger Morten Leth Jacobsen, og tilføjer:

- Og jeg tror, han har været helvedes snu.

Annonce

Dameglad hidsigprop

Drakenberg blev aldrig decideret rig, men han manglede heller ikke noget. Han fik lov at bo på adelens godser, men før eller siden måtte han som regel rykke videre, ofte på grund af sin opførsel.

- Han kunne blive stjernetosset, og de, der kendte ham, beskriver ham som en meget kompleks og opfarende gammel herre, der pryglede folk med sin stok, hvis man gjorde det mindste, der gik ham imod, fortæller Morten Leth Jacobsen.

Når så pigen sagde, 'hallo, jeg er 18 år, og du siger, du er 130, der er ingen fremtid i det her', så skiftede han fuldstændig karakter.

Morten Leth, forfatter - om Drakenbergs personlighed

Han havde også ry for at være en fuldstændig ublu skørtejæger.

- Han var enormt dameglad, og jo yngre jo bedre. Der var ikke det, han ikke ville gøre, eller de gaver han ikke ville give, når han så sig lun på en. Men når så pigen sagde, 'hallo, jeg er 18 år, og du siger, du er 130, der er ingen fremtid i det her', så skiftede han fuldstændig karakter. Så var der pludselig ikke det onde, han ikke ville gøre mod pigen, forklarer Morten Leth Jacobsen.

- Eksempelvis forelsker han sig i en ung bondepige, mens han bor på Allinggaard ved Viborg, og der må han meget pludseligt flytte fra. Det står mellem linjerne, at han nærmest må flygte derfra, fordi han har gjort et eller andet mod den pige, siger Morten Leth Jacobsen.

Annonce

Fortrød han til sidst?

De sidste år af sit liv levede Drakenberg i Aarhus, og ud fra levnedsbeskrivelserne er der meget, der tyder på, at han fortrød til sidst.

Han holdt godt nok fast i påstandene om sig selv, men i den sidste tid blev han religiøs og havde mange samtaler med domprovsten.

Portrættet her er malet af C.G. Pilo og dateret 1741. Det forestiller Christian Jacobsen Drakenberg mens han ifølge eget udsagn fortsat er en 'yngre' herre på omkring de 115 år.

- Jeg tror, at han indser, at han faktisk er en gammel idiot, og at han er fortvivlet over de ting, han har sagt og gjort. Men samtidig er han et af de mest berømte mennesker i Danmark uden for kongehuset, og der er adelsfolk, som har finansieret hans liv og pralet af at kende ham. Derfor vil det ikke kun gå ud over ham selv, hvis han skulle vikle sig ud af den livsløgn, han havde spundet, vurderer Morten Leth Jacobsen.

Annonce

Udstillet som mumie

Drakenbergs fødselsdag er omgærdet af mystik, men til gengæld er der ingen tvivl om, at han dør 9. oktober 1772 i Aarhus.

Dermed er hans besynderlige historie dog langtfra slut. Han bliver nemlig stedt til hvile i Aarhus Domkirke, hvor hans indtørrede, mumificerede lig ligger til offentligt skue de næste mange årtier.

Den dag i dag kan man se denne mindeplade på det hus i Fiskergade, Aarhus, hvor Drakenberg endte sine dage. Den blev sat op i 1926 i anledning af 300-året for hans (påståede) fødsel i 1626. Foto: Kim Haugaard

- Vi ved med hundrede procents sikkerhed, at han lå som en mumie i kirken. Blandt andre fra H.C. Andersen, som besøgte Aarhus i 1830'erne, og skriver et brev hjem til en ven. I brevet skriver han, at der ikke er meget fis ved Aarhus Domkirke, og at det eneste, der er noget værd, er Drakenbergs mumie.

- Man ved også, at de spanske soldater, som under Napoleonskrigene var udstationeret i Aarhus, gik ind og klippede noget af hans skæg af for at bruge det som en lykkeamulet. Så han har været berømt langt ud over Danmarks grænser, forklarer Morten Leth Jacobsen.

Opskriften på langt liv - og 118 andre gode råd

I 1870’erne købte en vestjysk skomager på en auktion en dragkiste, som skulle have tilhørt Drakenberg.

Kisten bar inskriptionen ”C.D. 1672 og i en lille skuffe fandt skomageren et dokument med 119 livsråd, der angiveligt skulle stamme fra Drakenbergs egen hånd.

Blandt rådene var interessant nok et om, hvordan man opnår et langt liv:

- Drik tidligt hver morgen en god drik af saften, som kaldes patentia (engelsk spinat), blandet med en god del Guds nåde. Brugt hver dag er dette et ufejlbarligt middel. Det er også en kostelig medicin mod fægtning, myrderier, slagsmål og ihjelslåning.

Blandt de 118 andre råd var både lavpraktiske om alt fra at undgå lus og blærebetændelse til korrekt dyrkning af haven.

Der var dog også adskillige bizarre råd. Eksempelvis:

- Hvordan man får en stegesild til at vende sig selv på panden (man fylder den forinden med kviksølv).

- Hvordan man kan spise hønsekød uden at have penge på lommen (Man lægger bygkorn i stærk brændevin og lader dem trække en hel dag. Så kaster man kornene ind i en hønsegård. Hønsene vil efter at have spist kornene falde om, fordi de bliver fulde, og derefter kan man gå ind og samle dem op med hænderne).

Drakenberg lå udstillet som mumie indtil 1840, hvor kong Christian VIII’s dronning Caroline Amalie, besøgte kirken og blev bestyrtet over at se det indtørrede lig og beordrede ham begravet.

- Det kræver faktisk adskillige efterfølgende 'hrmm' 'hrmm'er' fra dronningen, før kirkens folk i Aarhus indvilliger i det. De ved jo godt, at det er noget af en turistattraktion, de har liggende, fortæller Morten Leth Jacobsen.

Annonce

Den næste fortælling

Hvad der herefter bliver af Drakenbergs lig er faktisk uvist.

Den århusianske skibshandler Sophus Johnsen (1869-1950) påstår senere at have fået fat i det mumificerede lig og brugt det til at lave en gipsafstøbning med. Sophus Johnsen bliver i det hele taget fuldstændig besat af myten om Drakenberg og ender med at dyrke ham som en anden Mesias.

Han indstifter blandt andet en Drakenberg-orden og ender med at bruge hele sit liv og formue på at udbrede kendskabet til Drakenberg.

Men dét er en anden historie - som Morten Leth Jacobsen håber, at han får lejlighed til at skrive en dag.

- Johnsen er faktisk en endnu mere vanvittig historie end Drakenberg. Han bliver decideret skør til sidst, og en af historierne om ham går på, at han skulle have taget sendt liget af Drakenberg ud på Aarhusbugten i et af sine skibe og stukket ild til det, som om det var en gammel vikingebegravelse, forklarer Morten Leth Jacobsen.

Drakenberg selv vil for evigt være et mysterie. Og er de bedste historier ikke også altid det?

Læs vores tidligere vandrehistorier fra Aarhus

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce