AARHUS: Under de kraftige murpiller og tunge hvælvinger i det romanske kapel i Aarhus Domkirke står en guldrandet, smuk dør anonymt hen. Men I skulle bare lige vide. Bag døren gemmer sig en ægte, århusiansk vandrehistorie.
Og den holder vand og er sand.
Domkirkeværge Søren Bo Jensen åbner døren, løfter den diskrete trælåge i gulvet. Hønsestigen dukker op fra dybet, og vi dykker ned i den tørre tunnel, der virker nærmest uendelig, selv om den knækker for enden.
Her er Aarhus' hemmelige tunnel. Den snor sig hele 200 meter fra Aarhus Domkirke under jorden - og over til den gamle bindingsværksejendom Skolegade 15-17, der ligger overfor Aarhus Teaters personaleindgang.
Ikke for folk med klaustrofobi
Uha, det her er ikke noget for folk med klaustrofobi, selv om den er dimensioneret til at stå op og med albuerum. Tørstige folk skal også tage forbehold for, at det støver en smule - og der ikke bydes på vandingshuller. Det er en fascinerende følelse, ja, grænsende til det uhyggelige.
- Der er mange historier om den mystiske tunnel, og jeg må sige, at når jeg bevæger mig ind i den, så har mister jeg hurtigt fornemmelsen af, hvor jeg er - og hvor langt jeg er nået. Der er mange snoninger, siger Søren Bo Jensen.
Søren Bo Jensen, domkirkeværgeForleden ringede en australsk familie, hvis slægtninge netop havde brugt tunnellen som deres redning og flugtvej fra Gestapo under krigen. Familien vil gerne se stedet, der reddede dem
- De mest fortalte historier er om frihedskæmpere, der på mystisk vis pludselig forvandt fra Gestapo. Tunnelen var den perfekte flugtvej. Under krigen var folkemøder og større forsamlinger forbudt. Men folk mødtes i Domkirken. Det kunne jo ikke forbydes. Forbudte foredragsholdere blev sendt gennem tunnelen og dukkede op i Domkirken, hvor folk uhindret kunne mødes, siger Søren Bo Jensen.
Nu er tunnelen lukket land
Tunnelen daterer sig tilbage til 1922, og fra Domkirken snor den sig over til Sct. Clemens Gård i Skolegade, der frem til til 2014 var Domkirkens sognegård. Den blev hverken lavet for at være mystisk eller som flugtrute for modstandsfolk.
Søren Bo Jensen forklarer, at tunnelen var udstyret med store rør, som kunne føre centralvarme fra sognegården de 200 meter hen til Domkirken, som så blev opvarmet fra kedlerne med kul og koks i Skolegade.
- Senere var kom nye rør med fjernvarme til. Men rørene forsynede også den daværende politistation og Kvindemuseet. Vi var nervøse for, der skulle gå hul på varmerørene, og Domkirken skulle få vandskader. I dag er alle rør fjernet Til gengæld kommer vi sjældent ned i tunnelen, idet indgangen fra Skolegade nu er lukket, siger kirkeværgen.
Søren Bo Jensen havde tidligere flere rundvisninger i tunnelen, men de seneste otte år har den været lukket land. Et ejendomsselskab, Brøndum, købte for otte år siden Domkirkens tidligere sognegård, der i dag er lejligheder, og døren til tunnelen blev forseglet.
Australsk familie vil se redningsvej
Søren Bo Jensen er dog klar til at åbne tunnelen for en enkelt bemærkning.
- Forleden ringede en australsk familie, hvis slægtninge netop havde brugt tunnelen som deres redning og flugtvej fra Gestapo under krigen. Familien vil gerne se stedet, der reddede dem, og de må vi finde ud af, siger kirkeværgen.
Indgangen til tunnelen i Domkirken er en oplevelse i sig selv. Den uomtvisteligt utroligt smukke, højtidelige og samtidig imponerende Aarhus Domkirkes første sten blev lagt i 1200-tallet. De er dog forgået, mens de ældste tilbageblevne er netop i det romanske kapel - oppe ved alteret - og netop ved nedgangen til tunnelen. Hermed er opfordringen til at give dig selv en oplevelse.
Professor overrasket af underjordiske lyde
Mange har været interesseret i en underjordisk tur i dybet under Domkirken, siger domkirkeværgen. Det har også været en oplagt lokation for filmhold. Andre har fået sig en overraskelse. Blandt andre Aarhus-professoren Steen Hildebrandt, der holdt foredrag i Domkirken for år tilbage.
En vandrehistorie
- Her er definationen på en vandrehistorie fra Den Danske Ordbog:
- Opdigtet fortælling som kendes af mange og fortælles videre, og som opfattes som værende sandhar ofte en tilsyneladende realistisk handling med en skræmmende slutning og formidler forskellige normer, holdninger og moralforestillinger
- Han anede intet om den mystiske tunnel, da han efter en tur på toilettet pludselig hørte rumsteren som fra graven inde i det lille lokale, hvor toilettet og den skjulte nedgang til tunnelen ligger side om side.
- En gruppe arkitekter havde så mindeligt spurgt, om ikke de måtte få en tur gennem tunnelen. Hildebrandt så mere og mere forundret til, da der kom først én, så en anden og endnu en arkitekt op ad stigen. Men som jeg sagde til ham:
- Du er en populær mand, Steen, sagde domkirkeværgen.
- Folk strømmer til dit foredrag. Fra alle retninger og steder.
Aarhus Domkirke Ø har vokseværk
Matriklen "Den Hemmelige Tunnel" hører fortsat under Aarhus Domkirke, selv om sognet solgte sin sognegård, Sct. Clemens Gård, i 2014. Pladsen blev simpelthen for trang i den gamle bindingsværksejendom, fordi de mange nye indbyggere på Aarhus Ø kom til.
Derfor rykkede Domkirkens personale til en ny sognegård i Kannikegade et stenkast fra Skolegade. Så nu kan personalet huse fordoblingen af sognebørn, der i dag tæller 14.400, og tage imod dem i tilpas store omgivelser.
Aarhus Domkirke har i den grad en historie. Over og under jorden. Ja, sågar til himmels. Og så er det endda en rigtig vandrehistorie.
Artiklen her er en del af en ny serie, som vi hver lørdag kører på Århus Stiftstidende, hvor vi dykker ned i myter og vandrehistorier fra byen. Har du en god myte eller vandrehistorie, der mangler at blive undersøgt, så skriv til tobn@stiften.dk