Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Er der virkelig en hemmelig tunnel under Domkirken og Aarhus?

Vi dykker ned under jorden for at finde svar på en meget omtalt tunnel under Domkirken. Foto: Kim Haugaard 
Den er god nok. En 200 meter hemmelig tunnel snor sig fra Aarhus Domkirkes underverden over til Skolegade. Vi dykker ned i skjule- og flugtstedet for modstandsfolk.

AARHUS: Under de kraftige murpiller og tunge hvælvinger i det romanske kapel i Aarhus Domkirke står en guldrandet, smuk dør anonymt hen. Men I skulle bare lige vide. Bag døren gemmer sig en ægte, århusiansk vandrehistorie.

Og den holder vand og er sand.

Domkirkeværge Søren Bo Jensen åbner døren, løfter den diskrete trælåge i gulvet. Hønsestigen dukker op fra dybet, og vi dykker ned i den tørre tunnel, der virker nærmest uendelig, selv om den knækker for enden.

Annonce

Her er Aarhus' hemmelige tunnel. Den snor sig hele 200 meter fra Aarhus Domkirke under jorden - og over til den gamle bindingsværksejendom Skolegade 15-17, der ligger overfor Aarhus Teaters personaleindgang.

Ikke for folk med klaustrofobi

Uha, det her er ikke noget for folk med klaustrofobi, selv om den er dimensioneret til at stå op og med albuerum. Tørstige folk skal også tage forbehold for, at det støver en smule - og der ikke bydes på vandingshuller. Det er en fascinerende følelse, ja, grænsende til det uhyggelige.

Det er ikke bare spændende men også dybt fascinerende at træde ned i dybet til den hemmelige tunnel under Aarhus Domkirke. Således også for kordegn hos Domkirken, Jannie Platz Christensen, der fik muligheden sammen med Stiftens udsendte. Foto: Ravn

- Der er mange historier om den mystiske tunnel, og jeg må sige, at når jeg bevæger mig ind i den, så har mister jeg hurtigt fornemmelsen af, hvor jeg er - og hvor langt jeg er nået. Der er mange snoninger, siger Søren Bo Jensen.

Forleden ringede en australsk familie, hvis slægtninge netop havde brugt tunnellen som deres redning og flugtvej fra Gestapo under krigen. Familien vil gerne se stedet, der reddede dem

Søren Bo Jensen, domkirkeværge

- De mest fortalte historier er om frihedskæmpere, der på mystisk vis pludselig forvandt fra Gestapo. Tunnelen var den perfekte flugtvej. Under krigen var folkemøder og større forsamlinger forbudt. Men folk mødtes i Domkirken. Det kunne jo ikke forbydes. Forbudte foredragsholdere blev sendt gennem tunnelen og dukkede op i Domkirken, hvor folk uhindret kunne mødes, siger Søren Bo Jensen.

Annonce

Nu er tunnelen lukket land

Tunnelen daterer sig tilbage til 1922, og fra Domkirken snor den sig over til Sct. Clemens Gård i Skolegade, der frem til til 2014 var Domkirkens sognegård. Den blev hverken lavet for at være mystisk eller som flugtrute for modstandsfolk.

Søren Bo Jensen, kirkeværgen i Aarhus Domkirke, ved hønsestigen, hvor vi fra Domkirkens romanske kapel kan komme ned i jorden til den 200 meter lange tunnel, der snor sig over til Skolegade. Foto: Ravn

Søren Bo Jensen forklarer, at tunnelen var udstyret med store rør, som kunne føre centralvarme fra sognegården de 200 meter hen til Domkirken, som så blev opvarmet fra kedlerne med kul og koks i Skolegade.

- Senere var kom nye rør med fjernvarme til. Men rørene forsynede også den daværende politistation og Kvindemuseet. Vi var nervøse for, der skulle gå hul på varmerørene, og Domkirken skulle få vandskader. I dag er alle rør fjernet Til gengæld kommer vi sjældent ned i tunnelen, idet indgangen fra Skolegade nu er lukket, siger kirkeværgen.

Døren til højre - indrammet i guld - gemmer på den gode vandrehistorie i det romanske kapel fra 1400-tallet. Hvis du åbner den, kan du også åbne en lem i gulvet og forsvinde ned i den gode vandrehistorie om den 200 meter lange tunnel under Domkirken - og Aarhus. Foto: Ravn

Søren Bo Jensen havde tidligere flere rundvisninger i tunnelen, men de seneste otte år har den været lukket land. Et ejendomsselskab, Brøndum, købte for otte år siden Domkirkens tidligere sognegård, der i dag er lejligheder, og døren til tunnelen blev forseglet.

Annonce

Australsk familie vil se redningsvej

Søren Bo Jensen er dog klar til at åbne tunnelen for en enkelt bemærkning.

- Forleden ringede en australsk familie, hvis slægtninge netop havde brugt tunnelen som deres redning og flugtvej fra Gestapo under krigen. Familien vil gerne se stedet, der reddede dem, og de må vi finde ud af, siger kirkeværgen.

Den hemmelige tunnel føles nærmest uendelig. Lidt skrækindjagende, men vildt at Aarhus gemmer på sådan en vandrehistorie, som Deres udsendte er kastet ud i - i det underjordiske Aarhus. Foto: Ravn

Indgangen til tunnelen i Domkirken er en oplevelse i sig selv. Den uomtvisteligt utroligt smukke, højtidelige og samtidig imponerende Aarhus Domkirkes første sten blev lagt i 1200-tallet. De er dog forgået, mens de ældste tilbageblevne er netop i det romanske kapel - oppe ved alteret - og netop ved nedgangen til tunnelen. Hermed er opfordringen til at give dig selv en oplevelse.

Annonce

Professor overrasket af underjordiske lyde

Mange har været interesseret i en underjordisk tur i dybet under Domkirken, siger domkirkeværgen. Det har også været en oplagt lokation for filmhold. Andre har fået sig en overraskelse. Blandt andre Aarhus-professoren Steen Hildebrandt, der holdt foredrag i Domkirken for år tilbage.

En vandrehistorie

  • Her er definationen på en vandrehistorie fra Den Danske Ordbog:
  • Opdigtet fortælling som kendes af mange og fortælles videre, og som opfattes som værende sandhar ofte en tilsyneladende realistisk handling med en skræmmende slutning og formidler forskellige normer, holdninger og moralforestillinger

- Han anede intet om den mystiske tunnel, da han efter en tur på toilettet pludselig hørte rumsteren som fra graven inde i det lille lokale, hvor toilettet og den skjulte nedgang til tunnelen ligger side om side.

- En gruppe arkitekter havde så mindeligt spurgt, om ikke de måtte få en tur gennem tunnelen. Hildebrandt så mere og mere forundret til, da der kom først én, så en anden og endnu en arkitekt op ad stigen. Men som jeg sagde til ham:

- Du er en populær mand, Steen, sagde domkirkeværgen.

- Folk strømmer til dit foredrag. Fra alle retninger og steder.

Annonce

Aarhus Domkirke Ø har vokseværk

Matriklen "Den Hemmelige Tunnel" hører fortsat under Aarhus Domkirke, selv om sognet solgte sin sognegård, Sct. Clemens Gård, i 2014. Pladsen blev simpelthen for trang i den gamle bindingsværksejendom, fordi de mange nye indbyggere på Aarhus Ø kom til.

Det er her i Skolegade indenfor i den smukke smukke bindingsværksgård, at tunnellen efter 200 meters stræk fra Domkirken munder ud. Det er i kælderrummet til ejendommen, der i dag er lejligheder, men hvor der i gamle dage var koks- og kulrum til at fyre op i Domkirken. Foto: Ravn

Derfor rykkede Domkirkens personale til en ny sognegård i Kannikegade et stenkast fra Skolegade. Så nu kan personalet huse fordoblingen af sognebørn, der i dag tæller 14.400, og tage imod dem i tilpas store omgivelser.

Aarhus Domkirke har i den grad en historie. Over og under jorden. Ja, sågar til himmels. Og så er det endda en rigtig vandrehistorie.

Artiklen her er en del af en ny serie, som vi hver lørdag kører på Århus Stiftstidende, hvor vi dykker ned i myter og vandrehistorier fra byen. Har du en god myte eller vandrehistorie, der mangler at blive undersøgt, så skriv til tobn@stiften.dk

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Debat

Retten i Aarhus overtræder selv Grundloven: Jeg fik ikke lov til at komme ind til en retssag

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce