Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Gemmer Bogtårnet virkelig et beskyttelsesrum til byrådet og top-embedsmænd, hvis krisen bliver total?

Er der virkelig beskyttelsesrum under det 45 meter høje Bogtårn på hjørnet af Vestre Ringgade og Langelandsgade, hvor byrådsmedlemmerne kan gå i sikkerhed? Ahhh, tiden med beskyttelsesrum og kommandocentraler er forbi i Aarhus. Nu er alvoren vendt tilbage med krigen i Ukraine. Foto: Jens Thaysen
Under Den Kolde Krig havde byrådsmedlemmer og vigtige embedsmænd i Aarhus special-indrettede beskyttelsesrum. Truslerne er kommet igen, og der er kriseplaner.

AARHUS: Er der virkelig et beskyttelsesrum til Aarhus Byråds medlemmer i bunden af det 45 meter høje Bogtårn på Universitetet?

Herfra - de i specielt indrettede lokaler - skulle byrødderne sammen med de vigtigste embedsmænd kunne styre byen.

Sådan lyder spørgsmålet i dagens vandrehistorie. Den danske regering understreger dagligt, at der ikke er trusler mod Danmarks sikkerhed trods Ruslands invasion mod og krig i Ukraine, hvilket kun gør vor læser, Peter Abildgaards, spørgsmål ekstra relevant.

Annonce

- I disse alvorlige tider kom jeg til at tænke på en oplevelse for cirka 10 år siden. Og spørgsmålet til jeres interessante lørdagsserie om byens hemmeligheder er: Er det rigtigt, at der er bygget et stort beskyttelsesrum under Bogtårnet?

Vor læser svarer selv "ja", fordi han var på en rundvisning i bygningen, der er kendt som Statsbiblioteket, men i dag hedder Det Kongelige Bibliotek, for cirka 10 år siden. Han husker det som om, der i kælder nummer to eller tre under Bogtårnet var indrettet lokaler til byrådet og kommunens vigtigste embedsmænd i tilfælde af krig.

Spørgsmålet er som sagt yderst relevant. Men svaret er nej.

Bunkeren til det kommunale beredskab på hjørnet af Viborgvej og Fenrisvej er nu nedlagt

Under og efter den Den Kolde Krig var der flere steder i byen kommandocentraler. Bunkeren til de kommunale beredskab lå på hjørnet af Viborgvej og Fenrisvej, hvorfra blandt andet borgmesteren og politiet kunne styre begivenhederne og byens ve og vel.

Et stenkast derfra - nemlig Fuglebakkevej 81 i den vestlige udkant af Frydenlund - opførte Civilforsvarsregionen, der fra 1992 hed Beredskabsregionen, en bunker i 1953.

Også på Tovshøjskolen var der indrettet beskyttelsesrum og kommandocentral til byens spidser.

Annonce

Direktøren: Beskyttelse kun til bøger

Men hvad skete der så med kælderen under Bogtårnet, som vor læser husker?

Direktør for Det Kongelige Bibliotek, Svend Larsen, har et indgående kendskab til det gamle Statsbiblioteket. Han fortæller, at der ganske rigtigt er beskyttelsesrum under selve Bogtårnet.

- De blev bygget i bunden af Bogtårnet og stod efter krigen tomme hen i flere år, fordi der ikke var økonomi til at bygge tårnet færdigt. Men sikringsrummene, som de er tænkt som, er aldrig blev brugt eller tænkt til mennesker. De er tænkt som et sikkert sted til værdifulde ting og bøger med særlig kulturarv, siger den øverste direktør for Det Kgl Bibliotek.

- Vi har aldrig brugt sikringsrummene, der rent faktisk også har gange ud under Ringgaden, hvor der i midterrabatten også havde synlige betonbunkere i gamle dage. Jeg ved ikke, hvor langt gangene går ud, og i dag er døren ud til Ringgaden låst og gemt væk bag reoler, siger Svend Larsen.

I sikringsrummet under Bogtårnet er der en nu aflåst dør ud til forgreninger af det underjordiske anlæg. Gangene går ud under Ringgaden. Foto: Det Kgl. Bibliotek
Annonce

Byrådet har haft beskyttelsesrum

Mens vandrehistorien om beskyttelsesrum til byrådet og topembedsmændene under Bogtårnet således ikke holder vand, kan det slås fast, at der under Den  Kolde Krig, der rasede med Sovjetunionen og Østblokken især i 1960'erne - og til dels 1970'erne - rent faktisk var beskyttelsesrum til byens styrende folk.

Det Kgl. Bibliotek og Statsbiblioteket

  • Statsbiblioteket i Aarhus blev etableret i 1902. Det skulle blandt andet aflaste Det Kongelige Bibliotek i København
  • Biblioteket betjente forskere, studerende og lånere fra folkebibliotekerne og forskede
  • Fra 2017 er Statsbiblioteket og Det Kgl Bibliotek fusioneret under fælles navn: Det Kgl. Bibliotek
  • Indtil 1963 havde Statsbiblioteket til huse på Vester Allé i Aarhus i Smykkeskrinet, tegnet af arkitekten Hack Kampmann
  • I juni 1963 flyttede biblioteket i nye bygninger i forbindelse med Aarhus Universitet ved Ringgaden. Det er placeret i den nordlige del af Universitetsparken. Bogtårnet er 45 meter højt og fyldt med. I parken foran biblioteket er der indrettet underjordiske magasiner- og ud under Ringgaden

Ifølge Stiftens oplysninger fandtes flere beskyttelsesrum i Aarhus indrettet med telekommunikation, senge og andre faciliteter til blandt andet byrådet.

Det ene sikre sted var den såkaldte regionskommandocentral på hjørnet af Viborgvej og Fenrisvej i Aarhus V. Et andet var på Fuglebakkevej 81, hvor en var cirka 40 x 20 meter og 4 meter høj bunker stod klar fra 1953.

Endelig var der beskyttelsesrum under Tovshøjskolen i Brabrand.

Resterne af kommandocentralen på hjørnet af Viborgvej og Fenrisvej vidner om tiden, hvor Den Kolde Krig var særdeles varm. Foto: Henrik Lund

Da skolen stod færdig i 1976, var der samtidig indrettet netop et beskyttelsesrum i kælderen til strategisk vigtige personer i Aarhus, som så i sikkerhed kunne udføre deres arbejde fra Tovshøjskolens dyb.

Bunkeren på Fuglebakkevej lå i dette område i den vestlige udkant af Frydenlund. Foto: Henrik Lund

Alle tre steder er nedlagte i dag, og mens der stadig er spor efter kommandocentralen på hjørnet af Viborgvej og Fenrisvej, så er der ingen spor tilbage på Tovshøjskolen, der er under ombygning, så den i fremtiden er klar til at huse eleverne fra Stensagerskolen, mens bunkeren på Fuglebakkevej helt er jævnet med jorden.

Beredskabsstyrelsen nedlagde den i 2001 og i 2003 blev den revet ned, så grunden kunne leveres tilbage til Aarhus kommune i samme stand, som da den blev lejet.

Annonce

Politiet: Vi siger ikke noget

Den Kolde Krig var fortid, men med Ruslands invasion af Ukraine er der stor risiko for, at en ny udgave af Den Kolde Krig blusser op igen. Spørgsmålet er, hvor byrødderne og personer, der kan holde Aarhus i live med vigtige beslutninger, gemmes væk i tilfælde af en total krise.

Den øverste myndighed har Østjyllands Politi i denne sammenhæng. Det sker gennem blandt andet ved, at den lokale beredskabsstab Politiet kan samle byrådets magistrat og embedsmænd på Politigården. Men her er - så vidt vides - ingen deciderede beskyttelsesrum.

Det er en særligt følsom situation i øjeblikket, og på grund af sikkerheden udtaler vi os ikke

Østjyllands Politi

Østjyllands Politi ønsker ikke at udtale sig om, hvad der nøjagtig sker, hvis vi taler worst case og krig.

- Det er en særligt følsom situation i øjeblikket, og på grund af sikkerheden udtaler vi os ikke, siger Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi.

Annonce

Ingen beskyttelsesrum er klar nu

Hos Borgmesterens Afdeling på Rådhuset henviser Niels Buch Johannsen, der er kommunikations- og pressechef, til byrådets beredskabsplan. Planen taler dog ikke om den ultimative krig men om for eksempel total strømsvigt, forurening og andet.

I planen står, at der er faciliteter til styring under en krise på selve Rådhuset og på Bautavej 1. Det er adressen for Østjyllands Brandvæsen. Her er det direktøren Kasper Sønderdahl, som har det overordnede ansvar for planen.

- Vi har krisestyringsfaciliteter for centrale personer på Rådhuset og Bautavej. Der er ikke tale om beskyttelsesrum men almindelige kontorer. Jeg kan klart sige, vi ikke har den slags, siger Kasper Sønderdahl.

Vandrehistorier fra Aarhus

Han siger, at ingen beskyttelsesrum eller bunkers i byen er gjort klar til hverken den almindelige århusianer eller andre personer.

- Det er Forsvarsministeren, som i givet fald skal tage den beslutning. Vi har ikke nogle faciliteter eller beskyttelsesrum, som er specielle og forbeholdt specielle personer. Det er ikke som i gamle dage, siger Kasper Sønderdahl.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce