Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Har 93-årige Egon vitterligt solgt og delt bolsjer ud et halvt liv på Ingerslevs Boulevard?

Vil du ikke have et bolsje? Egon Laursen er ikke karrig med sine honningbolsjer på Ingerslevs Boulevard. Den tidligere diakon på Kommunehospitalet har rundet 93 år, men han er hver onsdag og lørdag fast inventar på Grønttorvet. Foto: Ravn
Grønttorvet på Ingerslevs Boulevard har sit eget adstadige tempo og liv med friske fisk, grøntsager og blomster. Nogle stadeholdere er nærmest fast inventar. Det gælder Egon Laursen, der ikke vil undvære århusianernes glade smil, når han giver et bolsje.

AARHUS: Vil du have et bolsje?

Egon Laursen stikker sin hånd frem med den lille pose med gule honningbolsjer. Han står dér ved tissehuset, mens det rolige, adstadige torveliv glider forbi, mens handlen på Ingerslevs Boulevard går sin hyggelige gang i de mange boder med frisk brød, fisk, grøntsager og sutsko.

Hvor lang tid har ham manden med bolsjer egentlig stået Grønttorvet, spørger vor læser, Jens Olsen. Det må være lang tid, konstaterer læseren.

Annonce

Han boede nemlig på Harald Jensens Plads tilbage i 1980'erne. Dengang var Egon på plads på Ingerslevs Boulevard, og nu er Jens Olsen flyttet tilbage til Frederiksbjerg - og den 93-årige Egon står stadig ved sit klapbord.

Alle de glade smil, jeg får igen, er det hele værd,

Egon Laursen

Derfra byder han på alt godt fra honningens verden med egen avl af sommerhonning, halsmikstur, honningsæbe og honningbolsjer, forstås. Vi sender spørgsmålet videre til et af de mest kendte torveansigter.

- Jeg har stået her siden 1985. Det første par år i det små men siden hver onsdag og fredag, når der er torvedag, siger Egon Laursen.

Smilet gør mig glad

Selv om Egon er 93 år, kan vi med god journalistisk frihed sige, at han nærmest et halvt liv - 37 år har levet sit liv hver lørdag og onsdag på Grønttorvet. Og det har han tænkt sig at blive ved med.

- Alle de glade smil, jeg får igen, er det hele værd, siger Ego, der gladeligt og rundhåndet deler ud af sine bolsjer.

Især børnene kommer rendende og får stukket et bolsje ud. Men der er bolsjer til grønttorvets gæster uanset, hvor gamle de er.

- Jeg skal holde mig i gang. Det hjælper ikke at sidde hjemme ved min kat dagen lang. Den er så sød, men det vil jeg blive for doven af. Så jeg fortsætter lige så længe, jeg kan, siger Egon med sit stille smil, som det gratis bolsjer altid suppleres med.

Grønttorv i 118 år på Ingerslevs Boulevard

  • Torvehandlen på Ingerslevs Boulevard er en rigtig Aarhus-historie, som går tilbage til maj 1903
  • Grønttorvet begyndte på Ingerslevs Plads mellem Fjordsgades Skole, den tidligere Teknisk Skole og ejendommene på Odensegade. I 1952 besluttede byrådet at rykke rykke torvehandlen fra pladsen til den midterrabatten på boulevarden, hvor torvelivet folder sig ud den dag i dag
  • Hver lørdag og onsdag 08-14 er der torvedag med masser af stadeholdere. Loppemarkeder er der også en gang om måneden
  • Tidligere var der også grønttorv i Aarhus ved Bispetorvet foran Aarhus Teater, men det er slut. På Ingerslevs Boulevard finder du ud over den rolige, adstadige torvestemning blandt andet friskhøstede frugter og grøntsager, blomster og krydderurter i massevis. Friske fisk, kød som lam og fjerkræ fra slagteren, spændende oste og biavlerhonning er nogle af de andre specialiteter, der sælges onsdage og lørdage - året rundt
Annonce

Egon har sine egne bistader

Det hele begyndte med, at Egon solgte honning fra sine bistader på sin faste plads ved tissehuset på Ingerslevs Boulevard. Det gør han stadig.

Egon er også vinter vinterbader. Han tog normalt altid en dukkert i bugten, når Grønttorvet lukkede klokken 14. Men der er skåret lidt ned på baderiet. Foto: Morten Ravn

- Det begyndte med, at jeg havde for meget honning fra mine tre bistader i Tilst, hvor jeg bor. Nogle bekendte havde en stadeplads her på torvet, og de spurgte, om jeg ikke ville prøve at tage med ind til torvedag. Det gjorde jeg, og så har jeg været her siden, fortæller Egon.

Det er honning fra egen avl, Egon sælger den dag i dag.

- Det er mine egne bistader, men de står i dag i Vestjylland og blandt andet på heden i Kongenshus. Jeg passer dem ikke selv, og det er nok meget godt, men det har jeg folk til i dag, smiler Egon, som er en trofast mand.

Som så mange andre århusianere elsker Egon Laursen, der sælger sin egen honning fra klapbordet, stemningen på Grønttorvet. Og den rare atmosfære har ikke ændret sig i mange år, siger han.

- Jeg er her hver gang, der er torvedag. Det sker da, at jeg skal til et sølvbryllup, men så får jeg altid nogle af mine venner til at afløse mig. Det går ikke, at folk skal gå forgæves siger Egon Laursen.

Annonce

Landmanden blev diakon

Egon har lavet mange ting i sit liv ud over at stå og skabe gløde på Grønttorvet.

- Jeg begyndte som landmand og gik senere på Diakonhøjskolen. Jeg var i mange år på Neurologisk Afdeling på Kommunehospitalet, hvor jeg tog mig af syge mennesker. I dag er jeg torvemand - og vinterbader, siger Egon, og giver endnu et honningbolsje.

- Før i tiden sluttede jeg altid en torvedag af med at tage en svømmetur, når det var slut klokken 14. Jeg er - eller var - vinterbader. Jeg bader ved Jomsborg i Riis Skov, men der er lige rigelig med trapper, så det er ikke hver gang, jeg tager et bad. Nu er det i ny og næ, siger Egon, inden han igen byder bolsjer rundt.

- Stemningen på torvet er altid så rart. Den har ikke ændret sig i mange, mange år. Jeg kan godt lide det rolige tempo og atmosfæren, siger han.

Ja, og det kan du blandt andre takke dig selv for, Egon.

Vandrehistorier fra Aarhus

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce