Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Har Aarhus en port, der pisser igen?

Det siges, at denne port på Klostertorv er designet på en måde, så den strinter direkte tilbage, hvis man tisser op ad den. Stiften tester, om påstanden holder vand. Foto: Jesper Bech Pedersen
Nattetisseri er et kendt problem i Aarhus Midtby. For 36 år siden designede arkitekt Nils Madsen en port, der skulle være i stand til at strinte tisset tilbage på bukser, sko og hundemaver.

AARHUS: De fleste af os kender det. Mændene især.

Fem fadøl ned i skakten og så videre til næste sted. Låålåålåålååålåååå.

Undervejs trænger man sådan, så man stavrer hen mod nærmeste vanddrage og i fraværet af sådan en, finder man en portåbning. Aaaahh ...

Annonce

Resultatet af de natlige vandladninger kan man ved selvlugt opleve, eksempelvis hvis man går gennem smøgen mellem Telefontorvet og Strøget. Her lugter det døgnet rundt ret så meget af Roskilde Festival, og indfødte århusianere har for længst lært at holde vejret, når de passerer.

Designet til at strinte retur

Sådan er det vel at bo i en lille storby, men i 1986 blev en mand ved navn Nils så træt af pisseriet, at han opfandt noget nyt. En port, der var specialdesignet, så enhver, der tissede op ad den, ville få sine bukser og sko strintet til.

Og når det plasker på voreses tage - så plasker vi lige på hovedet tilbage.

Fra Bamse og Kyllings regnvejrssang

Ja, selv hanhunde ville få vådt maveskind, erklærede Nils Madsen, der var uddannet arkitekt og havde tegnestue på Klostertorv med opgang fra en port, der rutinemæssigt blev anvendt som pissoir i nattetimerne.

Det stank, og Nils Madsen var træt af at træde på våde fliser om morgenen, så han satte sin arkitekthjerne til at udtænke et design, der kunne løse problemet.

Porten ligger på Klostertorv, næsten lige ved siden af Café Smagløs. Foto: Jesper Bech Pedersen

Valget faldt på en stålport med åbne masker, lidt ligesom man måske husker det fra de seneste telefonbokse, før de blev pillet ned.

Annonce

Smedet i Brabrand

Nils Madsen designede jernlamellerne, så de pegede i en vinkel udad og ned mod fortovet. Det skulle ifølge hans beregninger få porten til at 'pisse tilbage', hvis nogen stillede sig til at strinte op ad den.

I Brabrand fik smedemester Erik Hansson opgaven med at omsætte idé til virkelighed, og regningen blev betalt af advokaterne Munch Andersen og Leth Espensen, der ejede bygningen.

Sådan så det ud i Århus Stiftstidende i 1986, da porten lige var kommet op. Ifølge Nils Madsen løste det problemet med natlige tisserier. Arkivfoto

Resultatet hænger der endnu, næsten 40 år senere, så det er nærliggende at teste, om porten nu også virker efter hensigten.

Stiftens reporter fyldte derfor en drikkedunk med gullig urte-te og satte porten i stævne.

Annonce

Myte uden hold

Resultat: Det virker overhovedet ikke. Strålen går lige igennem porten, og der er absolut intet tilbagestrint, selv om man rammer lamellerne.

Et kontrolstrint op ad en nærliggende betonmur viser, at det sprøjter væsentligt mere tilbage på sko og bukser at lade vandet op ad en helt almindelig lodret flade.

SE VIDEO HERUNDER - STIFTEN TESTER PORTEN:

Stiftens udsendte kunne ikke genskabe de påståede resultater. 'Tisset' på fliserne er end ikke sprøjtet tilbage fra porten. Det er løbet ud fra indersiden, fordi belægningen har fald udad. Foto: Jesper Bech Pedersen

Altså må vi her 36 år efter udgivelsen af den oprindelige artikel om 'porten der svarer igen' bringe et dementi.

Portens eneste funktion i den henseende er at forhindre fulderikker i at gå længere ind i portåbningen og lade vandet. Men det er selvfølgelig også en kvalitet i sig selv, og selve porten er kunstfærdigt og solidt lavet, så helt skidt er det ikke.

Annonce

Men i Hamborg ...

Til gengæld har vi hørt hårdnakkede beretninger om, at nogle af husmurene i Reeperbahn i Hamborg (berømt værtshus- og bordelgade) skulle være malet med en speciel maling, der får tisset til at prelle af og sprøjte tilbage på den trængende.

Chefredaktionen på Århus Stiftstidende virker dog ikke umiddelbart til at være interesseret i at finansiere en studietur til Hamborg for at efterprøve påstanden, så det må foreløbig stå hen i det uvisse, om den holder vand.

Annonce

Måske alligevel?

Historien om porten på Klostertorv gør i hvert fald ikke.

Eller hvad?

Her på falderebet må det være på sin plads at lade tvivlen komme arkitekt Nils Madsen en smule til gode. For hvis man sammenligner det oprindelige billede af porten med de nye, så fremgår det, at porten faktisk er blevet modificeret på et tidspunkt.

I stedet for de to oprindelige brede portfløje er der blevet indsat to døre i hver portside.

Umiddelbart ser jernlamellerne ud til at være de samme, men hvis de er udskiftet til et design, der adskiller sig fra det originale, så kan påstanden om portens oprindelige egenskaber måske ikke helt tilbagevises alligevel.

Det er ikke helt den samme port - men umiddelbart ser det ud til, at den oprindelige port er genbrugt. Foto: Jesper Bech Pedersen
Designet er fuldstændig lige som beskrevet i artiklen fra 1986, men hvad der grangiveligt lyder plausibelt i teorien viser sig altså ved nærmere efterprøvning ikke at fungere i virkeligheden. Foto: Jesper Bech Pedersen

Vandrehistorier fra Aarhus

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Profileret plejehjem i Aarhus sendt til tælling: - Det er næsten værre end Else i liftselen på Kongsgården

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce