Annonce
Aarhus

Vandrehistorien: Har Vladimir Putin virkelig båret Aarhus-borgmester Thorkild Simonsens taske og været hans tjener?

Thorkild Simonsen står behørigt foran sin hjælper, en forknyt Vladimir Putin, der holder sig i baggrunden som etiketten for en oppasser lyder, under besøget i Aarhus' venskabsby, Skt. Petersborg, i 1991. Den senere stærke mand i Kreml og Ruslands senere præsident var venlig, husker Simonsen. Han skaffede blandt andet Aarhus-borgmesteren de bedste pladser i teatret. som et kuriosum kan fortælles, at den daværende stadsdirektør, Poul Erik Jensen, agerede fotograf. Foto: Poul Erik Jensen
Den undseelige KGB-agent Vladimir Putin var Thorkild Simonsens oppasser - og fik åbnet et lukket posthus - for Aarhus' borgmester under et besøg i Skt. Petersborg i 1991, lyder vandrehistorien.

AARHUS: Ka' det virkelig passe - eller er det en løgner? Vladimir Putin, Ruslands stærke mand, har været oppasser for Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen?

Vi afslører med det samme, at den utrolige vandrehistorie er sand. Vladimir Putin var i 1991 tjener for Thorkild Simonsen, da den daværende Aarhus-borgmester besøgte Skt. Petersborg for at understrege venskabet mellem de to venskabsbyer.

Putin, der kun otte år senere blev Ruslands præsident i 1999, var under hele besøget Thorkild Simonsens lille og venlige hjælper, der bar den århusianske borgmesters taske, skaffede ham gode billetter i teatret - og sågar fik åbnet et posthus på en lukkedag - for den frimærke-interesserede førstemand i Aarhus.

Annonce

Med Thorkild Simonsens egne ord var Vladimir Putin hans tjener.

Han var en stille og meget tjenstvillig mand. Han sørgede for, at jeg fik de bedste siddepladser, bar min taske og den slags. Vi talte ikke ret meget sammen, for han var bedst til tysk, og jeg er ikke så god til sprog, men jeg husker ham som en meget tiltalende person

Thorkild Simonsen i Kirsten Thorndahls interview

En trofast læser, Irma Lindberg, har spurgt redaktionen, om det ikke var en idé at undersøge sagen i forbindelse med vores serie om århusianske vandrehistorier. Vi er dykket ned i arkivet. Eller rettere: Vi har fundet journalist Kirsten Thorndahls 90 års fødselsdags interview med Thorkild Simonsen fra 2016.

Her bekræfter Thorkild Simonsen historien og finder billedet af ham og Putin frem fra besøget, der fandt sted to år efter, Aarhus og Skt. Petersborg i 1989 blev venskabsbyer.

Thorkild Simonsen står behørigt foran sin hjælper, en forknyt Vladimir Putin, der holder sig i baggrunden som etiketten for en oppasser lyder, under besøget i Aarhus' venskabsby, Skt. Petersborg, i 1991. Den senere stærke mand i Kreml og Ruslands senere præsident var venlig, husker Simonsen. Han skaffede blandt andet Aarhus-borgmesteren de bedste pladser i teatret. som et kuriosum kan fortælles, at den daværende stadsdirektør, Poul Erik Jensen, agerede fotograf. Foto: Poul Erik Jensen
Foto: Poul Erik Jensen

- Han var en stille og meget tjenstvillig mand. Han sørgede for, at jeg fik de bedste siddepladser, bar min taske og den slags. Vi talte ikke ret meget sammen, for han var bedst til tysk, og jeg er ikke så god til sprog, men jeg husker ham som en meget tiltalende person, fortalte Thorkild Simonsen.

- Jeg ved ikke, hvor højt han var i graderne på det tidspunkt, men jeg havde indtryk af, at han var gode venner med borgmesteren i Skt. Petersborg, Anatoly Sobchak. De hjalp vist hinanden, sagde Thorkild Simonsen, der i dag bor i Risskov.

Fra KGB-agent i Dresden til Skt. Petersborg

Historierne om Putin fortæller, at han gennem fem år var KGB-agent, hvilket han i øvrigt aldrig har lagt skjul på, for den russiske sikkerhedstjeneste i Dresden, DDR, frem til murens fald i 1989. Umiddelbart efter rejste Putin hjem til sin fødeby, Skt. Petersborg, og blev i første omgang byens sekretariatsleder - for netop borgmester Sobchak - inden sin hæsblæsende politiske karriere til toppen af Rusland.

Thorkild Simonsen - Blå Bog

 • Thorkild Simonsen er 95 år, bor i Risskov, født 7. jui 1926 i Sdr. Rubjerg i Vendsyssel
 • Han er søn af malermester Alfred Simonsen og hustru Anna Simonsen. Han blev gift 1953 med Edny Simonsen. To børn, tre børnebørn
 • Han er uddannet som maler 1945. Haslev udvidede Højskole 1947-48. Ribe Statsseminarium 1948-53. Han blev lærer i Århus på N. J. Fjordsgades Skole i 1953. Skoleinspektør på Brobjergskolen 1964-70
 •  Socialdemokratisk medlem af Århus byråd 1966-97, rådmand (kultur, skole) 1970-82. Han var borgmester i Århus 1982-97. Han har haft en lang række tillidshverv, som blandt andet formand for Kommunernes Landsforening 1979-82 og 1986-92. Indenrigsminister 1997-2000

Anatoly Sobchak, der døde i 2000, var en magtfuld skikkelse i Rusland i tiden efter kommunismens fald. En anden af Århus Stiftstidendes tidligere journalister, Peter Abildgaard, kan fortælle, at Sobchak rent faktisk blev inviteret til Aarhus Festuge i 1993. Han takkede ja, dukkede op og var æresgæst.

Annonce

Putin fik åbnet posthuset

Kirsten Thorndahl skriver i sit interview, at Thorkild Simonsens stille, tjenstvillige oppasser trådte blandt andet til, da de danske gæster fik brug for praktisk assistance.

Thorkild Simonsen havde lovet at gøre Fregatten Jylland en tjeneste under besøget. En serie frimærker skulle stemples på revolutionsdatoen. 7. november er en russisk fridag, men Putin beordrede et posthus åbnet, så de danske gæster kunne få deres ønske opfyldt.

Thorkild Simonsen fyldte 95 år i 2021. Han husker Vladimir Putin som en venlig mand og tjener den gang for 31 år siden. Men han er ikke just på julekort med Ruslands præsident. Foto Scanpix

- Det var først flere år senere, at vi opdagede, hvem det var, der havde hjulpet os, men Fregatten Jylland tjente vist en god skilling på de frimærker, sagde Thorkild Simonsen.

Vladimir Putin - Blå Bog

Navn: Vladimir Vladimirovitj Putin

Alder: 69 år (født 7. oktober 1952)

Fødested: Leningrad (nu Sankt Petersborg), Rusland

Søn af: Fabriksarbejderen Vladimir Putin og Maria Putin

 Civilstand: Skilt. Gift med Ludmila Shkrebneva Putin fra 1983 til 2014

Uddannelse: Jura på Leningrad Universitet 1975

Karriere:

 • 1975: Ansat i den sovjetiske efterretningstjeneste KGB
 • 1997: Vicedirektør i Kreml under præsident Boris Jeltsin
 • 1998: Chef for efterretningstjenesten FSB
 • August 1999: Udpeget til Ruslands premierminister af Jeltsin
 • December 1999: Putin bliver fungerende præsident, da Jeltsin træder tilbage. Putin giver Jeltsin politisk immunitet mod retsforfølgelse
 • 2000 og 2014: Putin bliver valgt og genvalgt som præsident
 • 2008: Putin bliver udpeget som premierminister af landets nye præsident, Dmitrij Medvedev
 • 2012 og 2018: Putin bliver for tredje og fjerde gang valgt som Ruslands præsident
Annonce

Putin og Simonsen ikke på julekort

Det var først en årrække efter Thorkild Simonsens besøg i Skt. Petersborg, at det gik op for ham, at netop Putin havde været hans tjener og tjenstvillige højre hånd. Det fortæller Aarhus' tidligere førstemand i et interview fra 2019 med Århus Stiftstidendes Helle Køhler Holm:

- 7. november 1991 var jeg inviteret til Leningrad, da byen skulle døbes om til Skt. Petersborg, og jeg havde Putin som tjener under mit ophold. Det blev jeg først klar over syv-otte år senere, da han kom til magten. Han var såmænd flink, men jeg er ikke på julekort med ham, og jeg er ikke så begejstret for det, han laver nu, sagde Thorkild Simonsen, der dog stadig har fotoet af den rundkindede Putin og ham selv stående i sit arbejdsværelse.

Annonce

Leningrad står Putins hjerte nær

Hvorfor århusianske Thorkild får Vladimir Putin som oppasser i dagene omkring, at Leningrad (Lenins by, red.) skal have sit tidligere bynavn, Skt. Petersborg, tilbage, står hen i det uvisse.

To år før mødet mellem Aarhus-borgmesteren og hans tjener og guide er Putin vendt tilbage til byen fra Dresden, hvor han har været officer gennem fem år i KGBs hovedsæde. Derfor taler Putin flydende tysk.

Putin vælger dog at vende tilbage til Skt. Petersborg, da Muren falder mellem Øst- og Vesttyskland. Det er her, han er født i et arbejderkvarter, og det er her, han blev jurist fra Leningrad Statsuniversitet. Han har den dag i dag sin foretrukne 77 kvadratmeter store lejlighed i byen, som gennem hele Putins regeringsperiode er blevet tilgodeset på alle fronter - og derfor i dag fremstår som et af Ruslands kulturelle og økonomiske lokomotiver.

Her ses Ruslands præsident, Vladimir Putin, holde sin lange tv-tale mandag aften. Da talen var slut, var konflikten om Ukraine oppe i et nyt gear og natten til tirsdag strømmede russiske tropper ind over grænsen til Ukraine. Først syv-otte år efter, Thorkild Simonsen havde haft Putin som tjener i 1991, gik det op for ham, hvem russeren egentlig var. Foto: Sputnik/Reuters
Annonce

En afgørende Putin-fortælling

Netop murens fald 5. december 1989 er skelsættende for Ruslands præsident, der i dag er på hele læber. En gruppe på en halv snes demonstranter, der netop havde indtaget Stasis hovedkvarter i Dresden, hvor de spyttede og slog Stasi-lederne, fortsatte til KGBs hovedkvarter i Angelikastrasse.

Der var indestængt had i luften blandt demonstranterne. En af dem fortæller, at en ikke specielt høj KGB-officer - Putin - kom ud fra bygningen og tog ordet.

Han sagde kort, at hans kammerater i huset var bevæbnede, og at de var klar til at bruge magt. Demonstranterne vendte om. De vidste bare ikke, at Vladimir Putin spillede højt spil, og at kun en enkelt officer bar våben.

Putin havde forgæves ringet efter militær forstærkning hos Sovjets kommando i Dresden. Men beskeden havde været, at militæret i Dresden ikke kunne sende kampvogne - uden en ordre fra Moskva.

Vladimir Putins bluff lykkedes dog. Men i hans interviewbog fra 2000, hvor han selvsagt bliver betegnet som helten i situationen, lægger han ikke skjul, at ydmygelsen og ikke mindst magtesløsheden fra Moskva var for meget for ham.

Den manglende handlekraft skulle der laves om på....

Annonce

Aarhus og Skt. Petersborg på stand by

I øvrigt er venskabet mellem Aarhus og Skt. Petersborg som venskabsbyer på stand by, oplyser Niels Buch Johannsen, kommunikations- og pressechef i Borgmesterens Afdeling.

- Venskabsby-samarbejdet med Skt. Petersborg blev indledt efter afslutningen af Den Kolde Krig i 1989. Vi kan konstatere, at det seneste officielle besøg fra Skt. Petersborg ligger mere end 10 år tilbage, formentlig omkring 2009/10. Siden dengang har der angiveligt ikke været noget indhold i samarbejdet, siger Niels Buch Johannsen.

Vandrehistorier fra Aarhus

Historien her er en del af en serie, som vi lige nu bringer på Århus Stiftstidende, hvor vi efterprøver myter og vandrehistorier i byen.

Vi har tidligere skrevet om:

Vandrehistorien: Er der virkelig en hemmelig tunnel under Domkirken og Aarhus?

Vandrehistorien: Piskede Herman Salling vitterligt alle sine direktører på arbejde hver lørdag?

Vandrehistorien: Holdes p-huset i Skejby halvt tomt med vilje

Har du en vandrehistorie eller myte, som du gerne vil have undersøgt, så skriv til tobn@stiften.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Debat

Retten i Aarhus overtræder selv Grundloven: Jeg fik ikke lov til at komme ind til en retssag

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce