AARHUS: - Den er god nok. Der kan være en bil i kuglen.
Sådan har jeg indledt flere fortællinger, så snart jeg har været i nærheden af Aarhus Domkirke.
Det er nemlig den historie, jeg har fået fortalt, og som jeg siden har rejst med og sågar indgået væddemål om. Væddemål jeg siden tabte. Men det vender vi tilbage til.
Oprindeligt dumpede vandrehistorien ned, fordi min bror som matematisk student fra Aarhus Katedralskole i forbindelse med en skoleopgave skulle regne ud, hvor stor guldkuglen på domkirkens højeste spir egentlig er.
Den er så stor, at der sagtens kan være en bil i, lød konklusionen på matematikopgaven.
Søren Bo Jensen, kirkeværgeDer går mange historier. Men den jeg har hørt flest gange er den med, at der kan sidde fire mænd og spille kort i kuglen
- Det er meget svært at regne ud fra jorden, hvor stor den er. Den sidder på en spids, så det næsten ser ud som om, den svæver, og fordi man derfor ikke har et egentligt referencepunkt, så er det ikke til at se, hvor stor den er, forklarer kirkeværge i Aarhus Domkirke Søren Bo Jensen.
Fire mand og et spil kort
Selvom historien om bilen er udbredt i min vennekreds, så er det faktisk en anden fortælling om kuglens størrelse, der er den mest udbredte i byen.
- Der går mange historier. Men den jeg har hørt flest gange er den med, at der kan sidde fire mand og spille kort i kuglen, fortæller Søren Bo Jensen.
En tredje historie er endnu vildere, og den kom fra en af Århus Stiftstidendes læsere som for en snes år siden skrev til avisen for at få afklaret en vandrehistorie om, at kuglen kunne rumme en spisestue til 12 personer.
- Den viden har jeg båret videre i livet og givet videre til mine børn, lød det fra læseren.
Men.
- Det skal være nogle små mænd eller en lille bil, afslører kirkeværgen.
For kuglen er, viser det sig, kun 1,6 meter i diameter.
Over tre meter
Selvom de mange historier om kuglens størrelse i de fleste tilfælde er voldsomt overdimensionerede, så er kuglen med vejrhanen oven på faktisk over tre meter tilsammen.
Dermed er hanekammen på vejrhanen faktisk 96 meter over jorden.
Og så højt måtte man have en kran op i 2016.
Årsagen var, at to kors i den ene ende af Aarhus Domkirke var blevet taget ned nogle måneder forinden af sikkerhedshensyn. Der var risiko for, at de faldt ned, og nu skulle man teste om kuglen og vejrhanen sad godt nok fast.
- Vi havde folk oppe for at tjekke, om det virkede stabilt, og det gjorde det heldigvis, siger Søren Bo Jensen.
Men altså. Vi kan konstatere, at der ikke kan være en bil i kuglen, fire kortspillende mænd og slet ikke et spisebord til 12 mennesker. Og at min bror ikke er for god til matematik.
Vandrehistorier fra Aarhus
Historien her er en del af en serie, som vi lige nu bringer på Århus Stiftstidende, hvor vi efterprøver myter og vandrehistorier i byen.
Vi har tidligere skrevet om:
Vandrehistorien: Er der virkelig en hemmelig tunnel under Domkirken og Aarhus?
Vandrehistorien: Piskede Herman Salling vitterligt alle sine direktører på arbejde hver lørdag?
Vandrehistorien: Holdes p-huset i Skejby halvt tomt med vilje
Har du en vandrehistorie eller myte, som du gerne vil have undersøgt, så skriv til tobn@stiften.dk.
Artiklen her er en del af en serie, som vi bringer hver lørdag på Århus Stiftstidende, hvor vi dykker ned i myter og vandrehistorier fra byen. Har du en god myte eller vandrehistorie, der mangler at blive undersøgt, så skriv til tobn@stiften.dk