Annonce
Debat

Vanskelig kortlægning af bredbånd

Annonce

Svar på leder: Det er ikke en fair kritik af Energistyrelsens bredbåndskortlægning, som Århus Stiftstidende kommer med torsdag 11. august.

Her kalder redaktionschef Jens W. Møller kortlægningen for makværk, og Energistyrelsen beskyldes for at forstyrre og vildlede borgerne. Det er en hård kritik, som kalder på et svar.

Kortlægningen indeholder over tre mio. bygninger, og det siger lidt om opgaven. Selvom man i langt de fleste tilfælde kan regne med, at oplysningerne i kortlægningen er korrekte, må man acceptere, at kortlægningen ikke kan være 100 procent præcis. Alternativet er at undlade at opgøre dækningen på adresseniveau.

Kortlægningen må nødvendigvis basere sig på teleselskabernes indberetninger af, hvilke adresser de dækker. Det er ikke realistisk at rejse fra hus til hus og måle dækningen. I stedet kobler vi data, som vi modtager fra teleselskaberne med bygningsoplysningerne i BBR-registeret.

Det giver forskellige risici for unøjagtigheder eller egentlige fejl. Det kan skyldes fejl i teleselskabernes indberetninger eller unøjagtigheder i BBR. Et andet problem kan være, at det ikke fremgår af indberetningerne, at der måske er lagt bredbånd via kabel internt i en virksomhed eller mellem to bygninger, som har samme ejer, men ligger på to eller flere vejnumre eller adresser.

Århus Stiftstidende mener, at kortlægningen ser for optimistisk på muligheden for fast-trådløst bredbånd. Problemet er, at det netop er svært at opgøre dækningen og hastighederne med trådløse net. Udbyderne skal enten lave en detaljeret beregning og konkret vurdere den enkelte adresse for placering af træer, huse, bakker mv., der kan skygge for signalet, eller selskabet skal opstille udstyr på adresser og teste hastigheden.

Det er udfordringen f.eks. på Djursland, hvor Energistyrelsen har været i kontakt med flere af selskaberne om problematikken for at få mere præcise oplysninger om deres dækningsområder.

Vi har ikke lagt skjul på, at der kan være fejl i kortlægningen. Vi har derfor opfordret til, at potentielle ansøgere til bredbåndspuljen skal kontakte os, hvis man vurderer, at der er fejl, der bør rettes, og det er der faktisk mulighed for frem til 31. august. Det vil jeg gerne gentage. Vi arbejder løbende på at forbedre kortlægningen, og vi vil i september komme med et opdateret kort til bredbåndspuljen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce