Annonce
Aarhus

Vanvid i sommervarmen: To har i denne uge vinket farvel til kørekortet

Så har der igen være gang i notesblokken hos Østjyllands Politi. To med alt for høj fart har fået inddraget kørekortet. Arkivfoto: Michael Bager
Varmen sætter på mange måde tempoet ned - bare ikke i trafikken, hvor to trafikanter i denne uge har mistet kørekortet på grund af vanvidskørsel.
Annonce

AARHUS: Varmen - der i over en uge har ligget som en dyne over Aarhus - sætter en naturlig grænse for de menneskelige udfoldelser. Men begrænsningen gælder tilsyneladende ikke i trafikken, hvor der fortsat bliver givet lige rigeligt med gas, når bilister og motorcyklister skal frem.

Det viser to indgreb fra Østjyllands Politi de seneste dage, som har kostet trafikanter deres kørekort.

Den første episode fandt sted tirsdag aften, hvor en motorcykelbetjent fra Østjyllands Politi standsede en bilist, som han havde målt til at køre 101 km/t inden for byzonen i Lystrup. Bilisten fik inddraget sit kørekort på stedet og kan desuden se frem til en større bøde.

Torsdag morgen var den så gal igen og politiet måtte igen inddrage et kørekort på stedet. Her fræsede en motorcyklist afsted på Randersvej i Aarhus med 144 km/t, selv om den tilladte hastighed er 70 km/t.

- En af betjentene fik indhentet motorcyklisten, som med en hastighedsoverskridelse på over 100 procent gjorde sig skyldig i vanvidskørsel. Den voldsomme overskridelse førte til, at den 27-årige motorcyklist fik inddraget førerretten med øjeblikkelig virkning, hedder det i politiets døgnrapport.

Ifølge hans forklaring var han kommet for sent op og skulle skynde sig på arbejde. Han ønskede ikke at få inddragelsen af kørekortet prøvet ved retten. Ud over at miste førerretten kan motorcyklisten se frem til en større bøde.

Annonce

Vanviddet fortsætter

Århus Stiftstidende kunne i slutningen af juli fortælle, at antallet af trafikanter, der får inddraget kørekortet - fordi de enten kører med mere end 100 procents overskridelse af hastighedsbegrænsningen eller med mere end 200 km/t - også i 2020 ser ud til at ligge på et langt højere niveau end de to seneste forudgående år. Der er næsten tale om en femdobling.

I både 2017 og 2018 stødte politiet på den form for vanvidskørsel i Østjylland fem gange per år. Det antal steg i 2019 til 23 og en opgørelse for de første seks måneder af 2020 viser, at 11 har mistet kørekortet på den baggrund.

Noget kunne altså tyde på, at en ny 'normal' i trafikken er to registrerede vanvidsbilister om måneden, og med de to i denne uge er augusts ration allerede opbrugt.

Annonce

Stramning på vej

Det er ikke kun i Østjylland, at antallet af vanvidsbilister stiger. Især København og Nordsjælland har også været ramt af en stigning.

Den fik tidligere på året transportminister Benny Engelbrecht på banen, som efterfølgende kaldte vanvidskørslen for "fuldstændig uacceptabel".

- Det er en uhyggelig statistik, men den vidner samtidig om, at politiet er endnu mere opmærksom på den hensynsløse kørsel og også sætter ind over for den, sagde han til Ritzau.

Regeringen fremlagde i foråret en pakke med ni tiltag, som skal øge sikkerheden i trafikken.

Tiltagene er eksempelvis konfiskering af biler ved vanvidskørsel og skærpede straffe for at køre vanvidskørsel.

Benny Engelbrecht forventer, at regeringens udspil bliver behandlet til oktober, hvor Folketinget åbner igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ny storaktionær i AGF forklarer aktieopkøb: - Klubben har et kæmpe potentiale

AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

Annonce