Annonce
Aarhus

Vanviddet fortsætter: Politiet fanger stadig mange med alt for høj fart

Der bliver kørt stærkt på de østjyske veje. Arkivfoto: Michael Bager
Sidste år bød på en voldsom stigning i antallet af vanvidsbilister i Østjylland. De første seks måneder af 2020 peger i retning af, at året bliver lige så slem.
Annonce

ØSTJYLLAND: Århus Stiftstidende kunne tilbage i februar 2020 fortælle, at tilfældene af vanvidskørsel i Østjylland næsten var femdoblet - fra fem i 2018 til 23 i 2019. Helt friske tal fra Rigspolitiet viser nu, at de høje tal for 2019 ikke var en enlig svale. I løbet af de første seks måneder har Østjyllands Politi registreret et forholdsmæssigt tilsvarende stort antal tilfælde af vanvidskørsel - nemlig 11.

Ligesom i februar er politikommissær i Østjyllands Politi, Amrik Singh Chadha bekymret over tallene.

- 11 er 11 for mange, forklarer han, men understreger dog samtidig, at det stadig er små tal, og at der derfor ikke skal så meget til, for at tallene stikker ud i forhold til andre år.

Politikommissæren har umiddelbart ikke noget bud på, hvorfor tallene i 2019 og 2020 er steget i forhold til årene før. Østjyllands Politi holder omtrent samme antal hastighedskontroller i år som de forudgående år.

- Beslutningerne om hvor vi holder fartkontroller bygger meget på erfaringer og uheldsstatistik, og der er ikke den store forskel på vores indsats de seneste år.

For eksempel er det politiets erfaring, at der ofte bliver kørt rigeligt stærkt i forbindelse med de ugentlige tirsdagstræf til Kalø.

- Første gang i år var der bid, hvor en fik taget kørekortet, men anden gang var det bedre, forklarer politikommissæren.

Annonce

Kraftig stigning i København og på Fyn

I juli har der været stigende fokus på vanvidsbilister i Danmark. 4. juli meldte Københavns Politi ud, at antallet af vanvidsbilister i København var steget kraftigt i 2020 i forhold til året før.

Ifølge Steen Søder, chef for Center for færdsel og trafik i Københavns Politi, hænger stigningen sammen med den lave mængde trafik på vejene under nedlukningen af samfundet i forbindelse med corona-epidemien.

- Det er fuldstændig vanvittigt og uacceptabelt at køre på den måde. Vanvidsbilisterne spiller hasard med både eget og tilfældige borgeres liv. Derfor er det noget, vi har stort fokus på i vores færdselsindsats, sagde han ved den lejlighed.

Bare fire dage senere meldte Fyens Politi også, at den mindre trafik som følge af corona-epidemien havde betydet en stigning i antallet af vanvidsbilisme.

Annonce

Bilisterne træder ekstra på speederen

Selvom Østjyllands Politi også har registreret, at flere kørte for stærkt i forbindelse med corona-nedlukningen, skal årsagen til det høje antal tilfælde af vanvidskørsel ikke findes der.

- Jeg fik mange meldinger fra mine folk om, at der var mange bilister, der valgte at træde ekstra på speederen. Måske fordi de var fristet af de tomme veje, fortæller Amrik Singh Chadha.

Men de - der tog sig nogle friheder i trafikken i forbindelse med corona-nedlukningen - var ikke oppe i de helt høje fartoverskridelser og slap derfor med klip i kørekortet.

Annonce

Skærpede straffe

Meldingerne om stigningen af vanvidsbilister fik transportminister Benny Engelbrecht på banen. Han kaldte efterfølgende vanvidskørslen for "fuldstændig uacceptabel".

- Det er en uhyggelig statistik, men den vidner samtidig om, at politiet er endnu mere opmærksom på den hensynsløse kørsel og også sætter ind over for den, sagde han til Ritzau.

Regeringen fremlagde i foråret en pakke med ni tiltag, som skal øge sikkerheden i trafikken.

Tiltagene er eksempelvis konfiskering af biler ved vanvidskørsel og skærpede straffe for at køre vanvidskørsel.

Benny Engelbrecht forventer, at regeringens udspil bliver behandlet til oktober, hvor Folketinget åbner igen.

Hos Østjyllands Politi følger Amrik Singh Chadha med i de politiske forhandlinger. Han ønsker ikke at kommentere dem, men siger dog, at han håber, at vanvidskørsel og muligheden for efterfølgende konfiskation af bilen bliver udvidet.


Vi oplever bilister, der kører over for rødt, kører lige ud fra venstresvingsbaner, kører hen over midterrabat og bruger cykelstien som genvej. Bilister der i det hele taget har total mangel på respekt for færdselsreglerne.

Amrik Singh Chadha, politikommissær i Østjyllands Politi


Det er ikke nogen hemmelighed, at Østjyllands Politi ofte holder et ekstra øje med trafikken i det vestlige Aarhus.

- Vi oplever bilister, der kører over for rødt, kører lige ud fra venstresvingsbaner, kører hen over midterrabat og bruger cykelstien som genvej. Bilister der i det hele taget har total mangel på respekt for færdselsreglerne, siger Amrik Singh Chadha.

Han vil på ingen måde undervurdere risikoen ved de alt for høje hastigheder.

- 100 procent overskridelse af fartgrænserne er totalt uacceptabelt og tilsidesætter ethvert hensyn til andre trafikanter, men vi har lige så store udfordringer med hensynsløs kørsel i form af bilister, der helt generelt mangler respekt for færdselsreglerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Annonce