Annonce
Østjylland

Vanvidskørsel under fartkontrol: Bilist kørte 111 km/t gennem landsby

Arkivfoto: Jacob Schultz
Der var i den grad fart over feltet, da Sydøstjyllands Politi var på hastighedskontrol mandag. En bilist mister kørekortet i minimum seks måneder.

Landsbyen Veng ligger idyllisk mellem Låsby og Skanderborg, men mandag blev idyllen brudt af en vanvidsbilist. En fartkontrol foretaget af Sydøstjyllands Politi snuppede nemlig en bil med 111 km/t gennem byen.

Et sted hvor man kun må køre 50 km/t.

- Den høje fart gennem byen kommer til at koste føreren en ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 6 måneder, oplyser politiet.

I øvrigt målte fotovognen fra kl. 14.30-21 122 køretøjer, der havde for meget fart på, og 20 af dem kørte endda så stærkt, at de ud over en bøde også får et klip i kørekortet.

Den høje fart fra især bilisten med 111 km/t ryster en af de borgere, som bor på Låsbyvej, der går gennem Veng.

- 111 km/t er sindssygt og er farligt for både bilisten selv og andre, siger Lars Jakobsen fra Veng til TV2 Østjylland.

Heldigvis er så høj fart gennem byen en sjældenhed ifølge ham.

Faktisk oplever Lars Jakobsen, at langt de fleste kan finde ud af at overholde fartgrænserne. Måske har de mange fartkontroller, som han ser i Veng, noget at skulle sige.

- Der er ret ofte fartkontrol, og jeg synes faktisk ikke, at vi har et generelt problem. Det er ikke noget, folk er nervøse for, siger Lars Jakobsen.

I alt passerede 2469 køretøjer da også fotovognen mandag, så det var stadig et fåtal, der fik en bøde eller klip i kørekortet.

Sydøstjyllands Politi har 9 fotovogne, og de er en væsentlig ressource, når der laves indsatser mod for høj hastighed. De anvendes ofte i den tryghedsskabende ordning 'Bestil en Betjent', som er en mulighed for, at du kan gøre politiet opmærksom på særlig hastighedsproblemer.

Det er dog fortsat politiet, der vurderer ud fra et samlet billede, hvor og hvornår en eventuel kontrol iværksættes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce