Annonce
Østjylland

Vanvidskørsel under fartkontrol: Bilist kørte 111 km/t gennem landsby

Arkivfoto: Jacob Schultz
Der var i den grad fart over feltet, da Sydøstjyllands Politi var på hastighedskontrol mandag. En bilist mister kørekortet i minimum seks måneder.

Landsbyen Veng ligger idyllisk mellem Låsby og Skanderborg, men mandag blev idyllen brudt af en vanvidsbilist. En fartkontrol foretaget af Sydøstjyllands Politi snuppede nemlig en bil med 111 km/t gennem byen.

Et sted hvor man kun må køre 50 km/t.

- Den høje fart gennem byen kommer til at koste føreren en ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 6 måneder, oplyser politiet.

I øvrigt målte fotovognen fra kl. 14.30-21 122 køretøjer, der havde for meget fart på, og 20 af dem kørte endda så stærkt, at de ud over en bøde også får et klip i kørekortet.

Den høje fart fra især bilisten med 111 km/t ryster en af de borgere, som bor på Låsbyvej, der går gennem Veng.

- 111 km/t er sindssygt og er farligt for både bilisten selv og andre, siger Lars Jakobsen fra Veng til TV2 Østjylland.

Heldigvis er så høj fart gennem byen en sjældenhed ifølge ham.

Faktisk oplever Lars Jakobsen, at langt de fleste kan finde ud af at overholde fartgrænserne. Måske har de mange fartkontroller, som han ser i Veng, noget at skulle sige.

- Der er ret ofte fartkontrol, og jeg synes faktisk ikke, at vi har et generelt problem. Det er ikke noget, folk er nervøse for, siger Lars Jakobsen.

I alt passerede 2469 køretøjer da også fotovognen mandag, så det var stadig et fåtal, der fik en bøde eller klip i kørekortet.

Sydøstjyllands Politi har 9 fotovogne, og de er en væsentlig ressource, når der laves indsatser mod for høj hastighed. De anvendes ofte i den tryghedsskabende ordning 'Bestil en Betjent', som er en mulighed for, at du kan gøre politiet opmærksom på særlig hastighedsproblemer.

Det er dog fortsat politiet, der vurderer ud fra et samlet billede, hvor og hvornår en eventuel kontrol iværksættes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce