Annonce
Aarhus

Varmefølsomme kameraer har reddet to liv i Aalborg: Nu kan de være på vej til havnen i Aarhus

Alt for ofte må politi og brandvæsen lede efter mennesker, der er faldet i Aarhus Havn. Derfor følger kommunen nøje et forsøg med varmefølsomme kameraer på havnen i Aalborg. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Kommune følger nøje et forsøg med varmefølsomme kameraer på havnen i Aalborg. Det har været med til at redde menneskeliv.

Annonce

AARHUS: Termiske - eller varmefølsomme - kameraer har været med til at redde mindst to mennesker fra at drukne i havnen i Aalborg.

Kameraerne er opstillet som et forsøg. Og forsøget følges nøje af Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Det fremgår af besvarelsen af en 10-dages forespørgsel fra Det radikale Venstres byrådsgruppe.

"Det er Teknik og Miljøs anbefaling, at der indhentes erfaringer fra Aalborg, inden der igangsættes et større arbejde i Aarhus," står der i besvarelsen.

De termiske kameraer og den tilhørende software er udviklet af professor Thomas Moeslund og en gruppe studerende ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet.

Annonce

Slår alarm

Mens et normalt kamera registrerer lys og farver, registrerer termiske kameraer temperaturforskelle.

Derfor spotter termiske kameraer personer, der er faldet i vandet, selv om det sker om natten i bælgmørke.

Registrerer kameraet, at der ligger noget varmt i vandet, går der automatisk en alarm til Nordjyllands Politi og Nordjyllands Beredskab.

På en skærm kan vagthavende se, om det er et menneske, der er faldet i vandet, for derefter at sende mandskab og redningsbåd af sted.

Annonce

Gør en forskel

Ifølge dr.dk har de termiske kameraer formentlig reddet i hvert fald to mennesker.

- Vi har haft flere hændelser og konkret to hændelser, hvor det har gjort en afgørende forskel, siger Henrik Jes Jensen, der er afdelingsleder i by- og landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

- Man kan sige, at vi har beskyttet havnen med et elektronisk gitter, der gør, at folk, der ved et uheld falder i fjorden, har langt større sandsynlighed for at blive fundet igen, tilføjer Henrik Jes Jensen.

Som vi tidligere har omtalt, planlægger Teknik og Miljø at gennemføre et sikkerhedstjek af åen og havnen.

Det skal ske i samarbejde med blandt andre politi og brandvæsen.

Det fremgår også af svaret til Det radikale Venstre, at Aarhus Kommune har indgået en ny aftale med Trygfonden om opsætning af yderligere 50 redningsstiger med lys.

Annonce

Otte druknet i Aarhus Havn

Siden 2003 er otte mennesker druknet i Aarhus Havn.

Alle frygter, at tallet stiger til ni, for siden 1. december har 27-årige Steffen Dam Jensen været savnet. Han forsvandt efter en julefrokost.

Organisationen Missing People, der tidligere har ledt efter Steffen Dam Jensen, oplyser, at de lørdag gennemfører endnu en eftersøgning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Kultur

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Aarhus har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Annonce