Annonce
Debat

Vaskepladser til bilen: Venstres grønne politik er helt sort

"Et af de tiltag, vi kan fremme for at skabe en kulturændring, der fjerner et uhensigtsmæssigt miljøaftryk, er at tilbyde borgerne offentligt tilgængelige vaskepladser med særlige afløb, hvor man kan vaske sin bil med god samvittighed, fordi man dermed ikke udleder kemikalier i massevis ned i undergrunden derhjemme i indkørslen", skriver Anette Poulsen. Arkivfoto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Den grønne omstilling er på vej op i sjette gear i Aarhus. Vores ambitioner er store: CO2-neutralitet om bare 10 år.

Men mens vi satser alt på grøn, skal vi huske på, at den grønne omstilling ikke kun handler om klima. Den handler også om miljø. Sortering, kemikalier, vores drikkevand – indsatsområderne er mange og vigtige, men alligevel er det af og til, som om miljøpolitik bare ikke er Venstres kop grønne te.

For mens vi gør store indsatser og investeringer for at gøre det attraktivt at vælge den kollektive transport frem for bilen, så vi kan reducere den udledning, der sker op i atmosfæren, skal vi også tage skridt, der stopper den udledning, der sker ned i jorden under os.

Et af de tiltag, vi kan fremme for at skabe en kulturændring, der fjerner et uhensigtsmæssigt miljøaftryk, er at tilbyde borgerne offentligt tilgængelige vaskepladser med særlige afløb, hvor man kan vaske sin bil med god samvittighed, fordi man dermed ikke udleder kemikalier i massevis ned i undergrunden derhjemme i indkørslen.


I Danmark er der ligeledes vask-selv-pladser flere steder på Sjælland samt en i Aalborg – og i Socialdemokratiet mener vi, at vi i Aarhus Kommune bør følge trop og gøre ord til handling, når vi siger, at vi vil være i den grønne førertrøje.


Den idé har sågar været efterspurgt af private kræfter, der vil fremme dagsordenen og sikre offentlige vaskepladser for de mange borgere i Aarhus Kommune, der gerne vil sætte et grønnere aftryk på hverdagen. Men hver gang er disse kræfter og sagen i det hele taget stødt på grund hos Venstre og rådmand Bünyamin Simsek.

I første omgang nåede det private initiativ end ikke skrivebordet – og siden er sagen blevet syltet, mens potentielle og oplagte placeringer af vaskepladser i forlængelse af genbrugsstationer åbenbart er blevet solgt til anden side.

Om Venstre blot ikke vil bruge sine politiske kræfter på at fremme miljøhensyn i kommunen, eller om partiet ganske enkelt er i opposition til visionen om, at vi i Aarhus skal omstille til et grønnere liv i både stort og småt i de kommende år, kan Venstre bedst selv svare på – men sagen er, at vores nabolande Sverige og Tyskland allerede har forbud mod bilvask i egen indkørsel grundet kemikalieforurening.

I Danmark er der ligeledes vask-selv-pladser flere steder på Sjælland samt en i Aalborg – og i Socialdemokratiet mener vi, at vi i Aarhus Kommune bør følge trop og gøre ord til handling, når vi siger, at vi vil være i den grønne førertrøje.

Det er vores opgave som byråd at skabe rammerne for, at vi i fællesskab som borgere kan tage store skridt i den grønne omstilling i hverdagen. Desværre er Venstres grønne politik på området helt sort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce