Annonce
Kultur

Vaskepower på Aarhus-festival: Metalbæst tager opvasken på Northside

På Northside har man sagt farvel til ølkrus i engangsplast til fordel for genanvendelige ølkrus af hård plast. Frivillige fodrer den 13 meter lang opvaskemaskine, der kan klare 9.000 krus i timen. Foto: Flemming Krogh
Et nyt forsøg med genanvendelige ølkrus er en stor succes på Northside, hvor en mobil opvaskemaskine på 13 meter klarer 9.000 ølkrus i timen. Efter Northside skal den videre til tre andre festivaler.

AARHUS: Det var en gruppe lettede festivalfolk, som torsdag kunne skåle i nyvaskede ølkrus af genbrugsplast. Den 13 meter lange opvaskemaskine, der som et nyt og bæredygtigt tiltag, skal vaske gæsternes ølkrus, virkede som den skulle.

- Det var et stort øjeblik, lyder det med tilfredshed fra Peter Skoven, direktør for kunst og indretning på Northside.

Ideen til de genanvendelige ølkrus kommer fra Northside selv, som i lang tid har spurgt Tuborg, om man ikke kunne gøre noget ved de mange tusind ølkrus, som hver år bliver brugt og smidt væk på sommerens festival.

- Svaret var, at vi sagtens kan udvikle krus, der kan genbruges, men vi kan ikke gøre det til én enkelt festival. Ved at få festivalerne til at gå sammen, kan initiativet gøre en væsentlig forskel for vores alles miljøindsats, forklarer Kasper Elbjørn, informationschef ved Tuborg.

Derfor er fire store koncertbegivenheder gået sammen - festivalerne Northside, Roskilde og Tinderbox samt Grøn Koncert.

For Tuborg er det springende punkt ikke kun, om man kan få udviklet en maskine, der kan klare det beskidte arbejde.

- Det er også, om man kan få skabt en retursystemkultur på en festival. For hvis ikke folk afleverer krusene, så er der jo ikke noget at vaske op, siger Kasper Elbjørn.

Genanvendelige ølkrus

Sådan fungerer pantsystemet på Northside:

Så er du i gang:
Du betaler fem kroner i pant for dit første genanvendelige glas.

Byt til nyt:
Har du kruset med tilbage, skal du ikke betale pant på din næste øl. Den bliver ikke hældt op i det samme glas af sundhedsmæssige årsager.

Du kan ikke få penge for krusene, men du kan samle 10 glas og få en ny øl.

Høj returprocent

Gæsterne på Northside er vant til at blive brugt som forsøgskaniner. Da Tuborg i 2014 havde verdenspremiere på den økologiske øl Rå, skete det her. Gæsterne tog godt imod, og allerede året efter var der Tuborg Rå i mere end 50 procent af glassene på Northside.

Derfor var det helt store spørgsmål også, hvordan festivalgæsterne ville tage imod det nye initiativ. Hvad ville de gøre, når øllet var drukket, og de stod tilbage med det tomme krus?

- Pladsen var ren i morges (fredag, red.), og vi har måttet aflyse sweaperhold og skraldopsamlere. Det her er en af de største succeshistorier, vi har haft på plastik og pant, siger Peter Skoven fra Northside.

På festivalens første dag har returraten været oppe på 97-98 procent. Til sammenligning opererer Dansk Retursystem med en returrate på 93 procent, når det gælder om at få danskerne til at aflevere pantflasker.

Tankegangen smitter positivt af på de andre grupper af affald.

- Vi så, at folk også gik hen med deres pizzabakker, for når pladsen er pæn, så smider du ikke dit affald. Der er ølkruset den største trædesten i vandet, der gør, at gæsterne pludselig har et andet forbrugsmønster. Vi skylder gæsterne en stor tak for, at de intuitivt tager systemet til sig, siger Peter Skoven.

Annonce

Disko til opvasken

Men hvordan får man vasket nok krus af til de tørstige festivalgæster?

Ja, det kræver noget af en maskine. Et bæst på 13 meter for at være helt præcis. Den kan klare 9.000 glas i timen.

Til tonerne af disko-klassikeren "Carwash" står et hold frivillige og sorterer glassene og putter dem ind i maskinen.

Her bliver ølkrusene vasket, rystet lidt, så dråberne ryger af, hvorefter de bliver tørret med varm luft. De ender i stakke og bliver pakket i rene kasser, der plomberes med 220 i hver.

Det tager cirka 14 minutter fra et glas komme beskidt ind i den ene ende, til det kommer rent ud i den anden.

Peter Skoven vurderer, at der torsdag var røget 90.000 glas gennem vaskemaskinen. Ved middagstid fredag var man så godt med, at der kun manglede at blive vasket ølkander fra gårsdagens festivaldag.

- Vi er langt over de forventninger, vi havde til hastigheden, siger Peter Skoven.

Det tager 14 minutter at køre et krus igennem maskinen. Det kan genbruges 25-30 gange og bliver herefter granuleret og genbrugt til andre plast-produkter. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Miljøvenlig løsning

Den store mobile opvaskemaskine bruger 500 liter vand på en vask, og der er lavet en cyklusanalyse, for at se, om det kan betale sig at vaske glassene rene i forhold til de ressourcer, der bliver brugt.

Spildevandet bliver samlet op i en tank, fordi der ikke er en kloak i nærheden, for ellers er det ikke mere snavset end almindeligt husholdningsspildevand.

- Ambitionen er at opsamle vandet og bruge det til skyl i toiletvognene, men det er år to-tankegangen, siger Anne Dorthe Beck-Nielsen, brandmanager ved Tuborg og projektleder.

Festivalens nye vaskbare krus er fremstillet af Kifa Plast i Herning og er af eksperter som Plastic Change udpeget som den mest miljøvenlige løsning på et stort problem omkring engangsplastkrus.

- Vi forventer, at et glas kan vaskes og genbruges 25-30 gange. Herefter bliver de indsamlet og granuleret til nye plastprodukter, som for eksempel urtepotteskjulere, bare ikke til fødevarer. Der skal det være ren plastik, siger Anne Dorthe Beck-Nielsen.

Tuborg regner med at kunne bringe systemet ud til andre festivaler i 2020. Også uden for landets grænser, for en norsk festival, der har været på besøg på Northside, har allerede vist stor interesse.

Maskinen stakker de rene ølkrus, som bliver pakket i plomberede kasser og kørt ud til barerne på pladsen til de øltørstige festivalgæster. Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Kultur

Boganmeldelse: ”Grim” strikkebog er irriterende god

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce