Annonce
Aarhus

Vaskeriet - en ny øvebane for udviklingshæmmede

For de to udviklingshæmmede, Katja Sønderbæk (tv) og Lotte Larsen, kan selv betjene de store industrivaskemasiner.

Nu kan du få vasket dit tøj i fællesvaskeriet i en boligblok i Brabrand. Du støtter sågar en god sag, da vaskeriet er et sted, hvor udviklingshæmmede får jobtræning.

Nu kan man slippe for at ens beskidte strømper og T-shirts hober sig op derhjemme. Et nyt tilbud i Brabrand er netop åbnet, hvor folk i området, men også i resten af byen, kan aflevere tøj til storvask.

Det foregår som et projekt under Sager der Samler, der har allieret sig med Brabrand Boligforening. Vaskeriet hedder stedet - ikke overraskende -, og det holder til i en en lav bygning imellem de gule boligblokke tæt ved City Vest.

Her står 20 industri-vaskemaskiner, som de fire kvinder i Vaskeriet betjener. Maskinerne stod her i forvejen, da vaskeriet er et sted, som beboerne i boligforeningen, kan bruge. Men da der ofte er ledig kapacitet, har kvinderne i Sager der Samler og Brabrand Boligforeninge aftalt, at her er åbent i dagtimerne tirsdag og torsdag for det nye tiltag.

Grundtanken i projektet er, at det skal fungere som en øvebane for udviklingshæmmede.

- Vi er fire kvinder, som er her de to dage om ugen, hvor vi holder åbent. De to af os er normalt fungende borgere og har almindelige jobs ved siden af. Men vi brænder for sagen med at få udviklingshæmmede til at fungere i hverdagen. Derfor har vi skabt stedet, siger Pia Stabell Hjort.

De er fire kvinder i Vaskeriet i Brabrand er: Pia Stabell Hjort (tv), Katja Sønderbæk, Katrine Knudsen og Lotte Larsen

Skønsang til arbejdet

Indimellem vil man kunne høre en af kvinderne synge sange - imens hun arbejder. Det er Lotte Larsen, en af de to udviklingshæmmede som skal arbejde her i fremtiden, der har en fin sangstemme, og som kan skabe en særlig stemning her.

- Vi nyder, når Lotte (Larsen red.) synger for os. Hun kan teksten på utroligt mange sange, så det er hyggeligt. Vi nyder at være sammen om en fælles opgave. Det har vi med vaskeriet, forklarer Pia Stabell Hjort.

De fire kvindelige "ansatte" er alle frivillige. Men der er en dybere meningen med arbejdet i vaskeriet.

- Formålet med at have to udviklingshæmmede her er, at de får jobtræning. Måske kan de få nogle kompetencer, som de kan bruge et andet sted senere i livet. Det er også vigtigt, at være en del af et fællesskab, ikke mindst for udviklingshæmmede, så de ikke isolerer sig derhjemme, mener Pia Stabell Hjort.

Annonce

Tid til udflugter

Udover at være fælles om arbejdet i vaskeriet, er det også meningen, at Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen, der er de to normalt fungerende kvinder her, vil tage de udviklingshæmmede med ud i 'virkeligheden'.

- Katrine (Knudsen red.) og jeg vil tage på udflugter sammen med Katja (Sønderbek red.) og Lotte (Larsen red.). Måske tager vi en en tur til rådhuset eller til Borgerservice. Så taler vi om, hvordan man stemmer eller noget andet, som kan være relevant for at klare sig i selv i samfundet, siger Pia Stabell Hjort, med entusiasme i stemmen.

Men nu handler det om at få gang i vaskeriet. De store plastickurve med vasketøj, som allerede er blevet indleveret, tyder på, at der nok skal blive arbejde til alle fire kvinder.

Hvis man ikke har mulighed for selv at aflevere sit vasketøj her på Annettevej 2A, men man kan også vælge at få det afhentet, mod en mindre betaling derhjemme. Desuden kan beboere i midtbyen også vælge at aflevere vasketøj hos Sager der Samler i Vestergade 43.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce