Annonce
Debat

De har vedvarende energi i overflod: Når Marokko kan, så kan vi da også

"Marokko havde et naturligt fravær af olie, gas og kul, så landets energinet krævede en stor import, og både forsyningssikkerheden og prisen var derfor meget ustabil. Marokko tog derfor i slutningen af 00'erne et afgørende valg om at satse på vedvarende energi", skriver Simon Andersen. Arkivfoto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

DEBAT: 15 procent af verdens energiforbrug, målt i MWh, kommer fra vedvarende energi. Kun 15 procent.

Dette skal holdes op mod, at klodens samlede årlige energiforbrug kunne dækkes blot med den solenergi, der rammer Jorden på en gennemsnitlig uge – og så kunne vi endda slukke for solcellerne om søndagen. Altså, hvis vi blot kunne finde ud af at udnytte solenergi alene. Oveni det kommer alle de andre vedvarende kilder. Da ville vi på en uge udvinde mere energi, end kloden ville kunne forbruge på et helt år.

Men ambitioner skal ikke stoppe der. Vi mangler stadig at bringe elektriciteten ud til 20 procent af verdens befolkning, og her er det helt centralt, at vi allerede fra elektrificeringens spæde skridt får baseret det på vedvarende energikilder. Her kan vi se på Marokko som foregangsland.

Annonce

Bæredygtige energinet og økonomier er derfor ikke et fremtidsspørgsmål. Det er et implementeringsspørgsmål. Vi har teknologien og ressourcerne, det er bare at slå til.

Marokko havde et naturligt fravær af olie, gas og kul, så landets energinet krævede en stor import, og både forsyningssikkerheden og prisen var derfor meget ustabil. Marokko tog derfor i slutningen af 00'erne et afgørende valg om at satse på vedvarende energi.

Resultatet? Marokko er nu en af de mest fremadstormende økonomier, landet ligger konstant højt på listen over de mest klimavenlige lande, og Marokkos energiforsyning er så effektiv, at man ligefrem er begyndt at eksportere til de nabolande, der for ikke så lang tid siden var langt foran Marokko, men som nu blot må kigge jaloux på sin forbilledlige nabo.

Marokko har altså, ved at satse bæredygtigt, skabt et af Afrikas mest stabile forsyningsnetværk (selvfølgelig suppleret med vand- og vindkraft), accelereret sin økonomi, forbedret sin betalingsbalance og skabt et forbillede, som alle lande i begyndelsen af vækstfasen vil skue til.

Marokko har altså bevist, at man sagtens, med bæredygtighed som førsteprioritet, kan vækste og opbygge nationer. Det gør samlet set Marokko til et enormt interessant land. Både for de kommende I-lande og for de nuværende.

Bæredygtige energinet og økonomier er derfor ikke et fremtidsspørgsmål. Det er et implementeringsspørgsmål. Vi har teknologien og ressourcerne, det er bare at slå til. Når Marokko kan, så kan Vesten også.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce