Annonce
Sport

Vejlby-Risskov-klubber med advarsel: Idrætsfaciliteter kan ikke følge med voldsom befolkningstilvækst

Klubberne i Vejlby-Risskov-området er gået sammen for at advare kommunen om manglende faciliteter. Her ses Dorte Klüwer, næstformand tennishallen, Simone May Agger, Kids Day-ansvarlig, Michael Piloz sportsdirektør Bakken Bears , Mogens Kloster, Skovbakken, Kasper Elgaard, leder af Springcentret. Foto: Jens Thaysen
En række klubber i det nordlige Aarhus frygter, at idrætsfaciliteterne slet ikke kan følge med den store befolkningstilvækst, der er på vej til området, når 7.000 nye boliger står klar. Rådmand erkender udfordringen.
Annonce

IDRÆTSPOLITIK: Normalt er det først, når du møder op til træning, at du får sved på panden.

Men mange steder i Aarhus Kommune er de vant til at kæmpe en hård kamp i ungdoms- og motionsafdelingerne alene for at nå at melde sig til det lokale fodbold-, håndbold eller gymnastikhold, inden de bliver fuldtegnet.

Og den kamp bliver kun endnu hårdere i fremtiden. Især i den nordlige del af byen omkring Vejlby-Risskov Centret. De lokale idrætsklubber frygter for borgernes mulighed for at dyrke idræt, når omkring 15.000 mennesker forventes at flytte til området indenfor en kort årrække.

Hvis ikke der afsættes plads til eksempelvis fodboldbaner allerede i byplanlægningen, kommer de ikke. Tænk bare på, hvor mange dejlige byggegrunde, der kan ligge på et areal som en fodboldbane

Leif Gjørtz Christensen, formand i Vejlby Skovbakken Aarhus

Annonce

Fem gange så stort budget

I tæt radius af Vejlby-Risskov Centret bygges der cirka 7.000 nye boliger, som forventes at øge presset på de nuværende idrætsfaciliteter betragteligt.

Der er ikke tænkt nye haller eller fodboldbaner ind i udviklingen af området, og det får idrætsfolkene til at råbe vagt i gevær.

- Vi risikerer at måtte skuffe de familier, som flytter til i forventning om, at de kan komme til at dyrke idræt i nærområdet. Det kan de ikke, hvis udviklingen fortsætter, vurderer Leif Gjørtz Christensen, der er formand i fodboldklubben Vejlby Skovbakken Aarhus.

Han mener, at der lige nu er stor forskel i forholdet mellem de penge, kommunen bruger på idræt, og det, der er behov for:

- Idrætsfaciliteterne følger ikke med befolkningstilvæksten. For nogle år siden lykkedes det at få afsat 10 millioner kroner om året i tilvækst på anlægssiden. Et ædrueligt bud er, at der i stedet skal tilføres 40-50 millioner kroner.

- Hvis ikke der afsættes plads til eksempelvis fodboldbaner allerede i byplanlægningen, kommer de ikke. Tænk bare på, hvor mange dejlige byggegrunde, der kan ligge på et areal som en fodboldbane. Men hvis man vil have foreningsbaseret idræt, som vi kender det i dag, er man nødt til at få idrætsfaciliteterne ind i planlægningen, mener Leif Gjørtz Christensen.

Annonce

Flere eller bedre faciliteter

Han får opbakning af alle de klubber i nærområdet, som Århus Stiftstidende har talt med. Over hele linjen lyder det, at presset allerede nu er stort, og at de kun forventer, det vil stige med befolkningstilvæksten i de kommende år.

- Tennis har været for nedadgående i mange år, men inden for de seneste år har vi set en fremgang. Sidste år fik vi 110 nye medlemmer så vi kom op på lidt over 500. Der er rimelig meget pres på vores baner, især i peak-perioden fra klokken 16.00 til 20.00, hvor der er rigtig mange mennesker, siger Søren S. Højgaard, formand for Risskov Tennis Klub.

Og inde fra hallerne stemmer de i.

- Vi ser ind i en udfordring. Hvor skal de mennesker, der flytter til bydelen, dyrke idræt? Vi har i forvejen fuldt hus på alle hold og haltider, vi råder over, siger Jes Printzen, der er en del af ledelsen i Skovbakken Håndbold.

Han ser kun én løsning på problemet.

- Vi skal have flere faciliteter, haller og baner. Enten nye eller ved at udbygge de eksisterende.

- Og med tanke på det fokus, der er på at få børn og unge i gang med at bevæge sig, synes jeg, det er et vigtigt sted at tilføre midler, mener Jes Perintzen.

Byggeri i nordbyen

  • Der er planer om at bygge små 7.000 boliger i området omkring Vejlby-Risskov Hallen.
  • Det forventes, at det derfor medfører 14.000-15.000 nye borgere til området.
  • De fleste idrætsklubber i området melder i forvejen om fuldtegnede hold.
  • Rådmand Rabih Azad-Ahmad vil arbejde for flere penge til idrætsfaciliteter. Desuden vil han arbejde for, at idrætsfaciliter bliver tænkt ind i en budgetmodel, ligesom skoler, veje og daginstitutioner gør det i forbindelse med byggeri.
  • Lørdag afholder klubberne i og omkring Vejlby-Risskov Centret Kids Day, hvor de små kan prøve alverdens sportsgrene og nogle af de voksne kan stikke hovederne sammen og diskutere, hvordan der skal være plads til dem alle.
Annonce

Rådmand forstår bekymring

Klubberne i Vejlby-Risskov-området har haft foretræde for kulturudvalget og rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R).

- Jeg kan godt forstå, at de er bekymrede. Med den tilvækst, der er i Aarhus og i området ved Vejlby-Risskov, så er vi nødt til at kigge på, hvordan vi får flere faciliteter, lyder det fra Rabih Azad-Ahmad.

Det bliver nævnt, at de 10 millioner om året til bedre faciliteter ikke er nok, og at der nærmere skal bruges 50 millioner om året. Hvad siger du til den påstand?

- Jeg er glad for, at vi har afsat 10 millioner om året, men jeg vil arbejde for mere. Jeg går til anlægskonference nu, hvor jeg vil anmode om at få afsat flere midler, så vi får dækket det store behov, der er, siger Rabih Azad-Ahmad.

- Ligesom vi regner på antal daginstitutioner, skoler og veje i forbindelse med byggeri, så vil jeg gerne, at vi fik en tilsvarende budgetmodel til idrætsfaciliteter, så vi sikrer, at der ikke kommer huller. Det er både bygherre og kommunen, der skal sørge for, at vi får løst udfordringerne, lyder det fra rådmanden, der har indstillet syv projekter til tilskud, heriblandt en kunstgræsbane i Vejlby-Risskov og en ekstra bevægelseshal til VIK.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce