Vejle: Det lyder ikke som en umulig opgave at løbe fra Horsens til Fredericia.
Specielt ikke, når man som Thure Kjær tidligere har løbet hele vejen op ad Vestkysten fra Blåvandshuk til Skagen, 87 timer i ét stræk, og har deltaget i et væld af andre såkaldte ultraløb.
Men vejlenseren har ikke tænkt sig at løbe på landevejen mellem de to byer.
Han vil sammen med en af sine løbekammerater, Simon Grimstrup fra Silkeborg, løbe langs kysten, og det forlænger ruten til 120 kilometer.
De to kammerater begynder løbe-, gå, klatre- og svømmeturen fra banegården i Horsens klokken syv fredag, og målet er at nå til Fredericia Banegård i løbet af 24 timer. Men for vejlenseren handler det mere om at gennemføre udfordringen end om at vinde kampe mod uret.
Idé født i kedsomhed
- Når man gør sådan noget her, er der godt at have en gulerod. Men for os handler det først og fremmest om, at vi skal på tur, og vi glæder os helt vildt. Det er et eventyr og ren leg, og vi gør det, fordi det er sjovt, og fordi vi kan finde ud af det, siger den erfarne ultraløber.
Idéen opstod lidt ud af kedsomhed i denne coronatid, da Simon Grimstrup spurgte, om ikke vejlenseren havde en god rute, de kunne løbe sammen.
Thure Kjær, vejlensisk ultraløberØstkysten er noget af det vildeste natur herhjemme, og jeg har længe drømt om en undskyldning for at tage en af de smukkeste strækninger mellem Horsens og Fredericia.
Det blev kystruten mellem de to købstæder. En strækning, som Thure Kjær med sin bopæl i Vejle og opvækst omkring Hvidbjerg kender særdeles godt.
- Jeg er en erfaren løber og har løbet overalt herhjemme og i udlandet. Men jeg synes, at den jyske østkyst har noget af den vildeste danske natur. Det er det, der gør denne tur spændende, for kysten har strækninger med bratte skråninger og væltede træer, så vi kommer både til at vade og svømme uden om træer, siger Thure Kjær, der er selvstændig tekstforfatter.
På asfalt i Vejle
De to kammerater betegner deres tur som "vandløb", hvor de stort set hele vejen løber med venstre fod i vandet, hvor det er muligt. For der vil være steder, som bliver en udfordring. Det gælder blandt andet passagen af Vejle Havn, hvor det er umuligt at løbe med det ene ben i vand.
- Den eneste strækning, hvor vi løber på asfalt, er fra Bredballe til Munkebjerg, ellers bliver det på stranden eller de helt kystnære stier. Jeg vil tro, at 90 procent af ruten bliver offroad, og vi vil møde naturen på dens egne præmisser. Vi kommer til at komme ned i vand, der vel blot er to-tre grader, siger den 44-årige løber, som også er begyndt at svømme - ikke bade - i fjorden langt de fleste morgener.
Løber med et dankort
De to løbekammerater får ikke hjælp af venner eller familie i løbet af det døgn, de forventer at være undervejs. De finder selv deres depoter på ruten.
- Vi har pakket tøj i rygsækken og tager et dankort med. Danmark er et ret civiliseret land, og du skal ikke løbe langt for at kunne købe noget. Så vi løber forbi Rema i Juelsminde og gør stop ved en tankstation i Vejle, hvor vi køber lidt juice og mad, siger ultraløberen, der løber med GPS-tracker, så alle har mulighed for at følge de to kammerater på ruten via et link.