Annonce
Aarhus

Vejnavne i Aarhus diskriminerer kvinder - det skal der laves om på

Alt for få århusianske veje er opkaldt efter kvinder, mener Socialdemokratiet, der nu vil se på, hvordan det kan blive lavet om. Foto: Jesper Bech Pedersen

Socialdemokratiet mener, at det er for stor en ulighed, når blot 7,3% af vejene i Aarhus Kommune, som er opkaldt efter personer, bærer navne på kvinder. Det skal der ændres på.

AARHUS: Alt for få vejnavne i Aarhus - kun 7,3 procent af vejene, som er opkaldt efter personer - er opkaldt efter kvinder. Det er alt for få, mener Socialdemokratiet, som vil lave et decideret vejnævn for at få flere kvindenavne på det århusianske bykort.

- Vejskiltene er vores bys hukommelse og identitet - en måde at huske og hylde de personer, der har haft stor betydning for vores by og vores land. Derfor synes jeg også, at det er problematisk, når vi stadig ser en så stor ulighed mellem kønnene i vejnavngivningen, siger byrådsmedlem Lone Hindø (S).

I Aarhus er veje, gader, torve og pladser opkaldt efter nogen eller noget. Det kan være både naturmæssige lokaliteter, et fuglekvarter (pipkvarteret i nordbyen, for eksempel) eller veje, der er opkaldt efter mænd og kvinder. Socialdemokratiet mener dog, at navngivningen af vejene i kommunen også afspejler en ulighed mellem kønnene.

Annonce

En frisk 2018-optælling i Aarhus Kommune viser, at 7,3 procent af vejene i Aarhus er opkaldt efter personer, der bærer navne på kvinder. Socialdemokratiet foreslår derfor, at der skal findes en ny model, som ifølge partiet blandt andet skal skabe mere lighed i vejnavngivningen.

I 2003 var antallet af veje opkaldt efter kvinder på 1,8 procent, så der er sket lidt på området. Lone Hindø mener dog, det er et problem, at der tydeligvis fortsat er ulighed mellem kønnene.

Socialdemokratiets næstformand i teknisk udvalg, Ango Winther, har ikke en endelig model klar for, hvordan flere kvinder får deres navn på vejskiltene. Men han mener, Aarhus kan lade sig inspirere af, hvordan man gør i andre kommuner.

Derfor har Socialdemokratiet sendt forslag til byrådet om at undersøge, hvilke modeller man har i andre kommuner. I blandt andet Københavns Kommune har man et egentlig vejnavnenævn, der består af medlemmer fra Borgerrepræsentationen, og som har til opgave at beslutte, hvordan og hvad veje, gader og torve skal navngives.

- Det er vigtigt, hvordan vi fremadrettet moderniserer vejnavngivningen. Det har nemlig en stor symbolsk betydning, hvad vi kalder vores pladser, torve, gader og veje. Derfor mener vi, det er fornuftigt at undersøge, hvordan man gør i andre kommuner, og der er Københavns Vejnavnenævn bestemt en mulig løsning, der kan være med til at skabe mere lighed i vejnavngivningen, siger Ango Winther.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

AGF

Podcast: John Stampe og rejsen til Honduras

Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Kronik

Kronik: Europas fremtid - who cares?

AGF For abonnenter

Bagkanten: AGF kunne snildt have siddet tungere på den tredjeplads

Annonce