Annonce
Norddjurs

Velfærd, pension og forsørgerpligt - politikerne havde svar parat

Avisens rullende vælgermøde besøgte torsdag eftermiddag Auning, hvor mange fik en hotdog - og en snak med politikerne. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Velfærd er ikke bare normeringer i daginstitutioner og flere sygeplejersker. Fire politikere diskuterede livligt, hvor velfærdssamfundet er på vej hen, da avisen holdt vælgermøde i Auning.

Auning: Velfærd, det er ikke blot varme hænder på plejehjemmet og i daginstitutionen, tilstrækkeligt med personale på sygehuset og en rimelig pensionsalder. Det understregede den konservative folketingskandidat David Munk-Bogballe, da avisen inviterede til vælgermøde ved Superbrugsen i Auning - med fremtidens velfærd som hovedemne. Der blev serveret hotdogs og masser af debat om fremtidens velfærdssamfund.

- Velfærd er også skattelettelser, så man selv kan bestemme over flere af sine penge. Det er godt, at vi har indført tvungen pensionsopsparing, men vi har alligevel ikke råd til andet end at lade pensionsalderen stige, mente han.

- ...ikke råd til andet? Man kan ikke gøre det op på en bundlinje, vi skal investere i mennesker, fordi det er det rigtige at gøre. Der skal altså også være et liv, efter at pensionsalderen er nået, sagde Alexander Myrhøj (SF).

Michael Aastrup Jensen (V) havde også sine betænkeligheder ved den stigende pensionsalder.

- Min søn på to år kan vel se frem til at kunne gå på pension som 90-årig. Aftalen om pensionsalderen skal reguleres efter valget, mente han.

- Det er problematisk at lade pensionsalderen stige. Der er jo også ulighed i levealderen, og nogle slides hurtigere ned, så de skal have mulighed for at gå før på pension, mente Jesper Yde Knudsen (EL).

Annonce
Både små og store fik sulten stillet ved avisens pølsevogn. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Hvem har det økonomiske ansvar?

Politikerne diskuterede også, på opfordring fra en vælger, problemerne med gensidig forsørgerpligt, der betyder, at man i nogle tilfælde mister offentlige ydelser, hvis man har en samlever eller ægtefælle, som tjener penge.

Det er godt, at man tager sig af sin familie. Men det økonomiske ansvar skal ikke hænge på familien, mente Jesper Yde Knudsen.

- Jeg synes, at det er rimeligt, at hvis det er muligt, så skal den nære familie forsørge mig, frem for skatteyderne, sagde Davis Munk-Bogballe.

Han efterlyste et større ansvar for, at man tager sig af sin familie, både små, unge og gamle, i stedet for at forvente at det offentlige klarer alt.

Jesper Yde Knudsen understregede, at Christiansborg-politikerne holder kommunerne i en økonomisk spændetrøje. Blandt andet fordi kommunerne ikke får flere penge fra staten, selv om der bliver flere og flere ældre, der har brug for omsorg og pleje.

- Det anerkender jeg, og det er også derfor at Venstre er kommet med et velfærdsløfte, sagde Michael Aastrup Jensen.

Hvad laver politikere egentlig?

Kai Winther fra Assentoft var en af de vælgere, der fik en snak med de lokale kandidater. Han ville blandt andet gerne vide, hvad politikerne egentlig laver derovre på Christiansborg.

- Når man ser tv fra folketingssalen, sidder der jo kun to eller tre. Hvor er resten, spurgte han.

- Det spørgsmål får jeg rigtige tit. Vi er til mange møder i udvalgene, der foregår samtidig med dét, der sker i folketingssalen. Jeg er for eksempel medlem af syv udvalg. Vi har forhandlinger, laver rundvisninger og mange andre ting, fortalte Michael Aastrup Jensen. I praksis er det sådan, at ordføreren for partiet og måske enkelte andre medlemmer møder op, når en sag skal debatteres i folketingssalen. Meget af det forberedende arbejde sker i udvalgene.

I Auning fik de fremmødte chancen for at drøfte stort og småt med kandidater, der gerne vil have en plads i folketingssalen efter valget 5. juni.

Politikere og borgere fik en snak om velfærd, arbejdsmoralen på Christiansborg og mange andre ting. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ligaens eneste sjællandske hold kommer på besøg: Århus er storfavoritter

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce