Annonce
Kultur

Se billederne: Kom med i Underverdenen - Horsens ny skumle attraktion

Borgmester Peter Sørensen (S) og museumschef Merete Bøge Pedersen brød ikke ud, men ind i Fængselsmuseets ny, store satsning "Underverdenen". I en del af kælderen, blandt andet den del, der blev blev kaldt "Mørke gang", er der nu skabt det, museumschefen kalder en unik tidslomme. Foto: Søren E. Alwan
Der var engang, da fængselsfanger blev pint og martret for livet på Fussingsvej. Dén uhyggelige tid kan man nu gå direkte ned i på fængselsmuseet i Horsens. Det mørke kapitel er vigtig at fortælle, mener 88-årig forhenværende vagtmester.
Annonce

Horsens: Horsens har officielt fået en ny turistattraktion - et sted, hvor mange tusind besøgende hvert år næppe får svært ved at gispe og grue.

Torsdag - meget passende på en tidligt skumrende eftermiddag - åbnede byens fængselsmuseum nemlig dørene til en hidtil lukket og skummel del af det forhenværende statsfængsel på Fussingsvej; nærmere bestemt stedets gamle fangekælder, der nu har fået navnet Underverdenen.

- Vi har store forventninger til det, og det har været en sej proces, lød det fra Horsens Kommunes nyligt tiltrådte museumschef Merete Bøge Pedersen om projektet, der har været cirka halvandet år undervejs - det seneste halve år med en gennemgribende renovering, der har skrællet de rå, misligholdte kælderrum totalt, inden de blev genopført i stil anno 1910-1920.

Det var tiden, lige før man i begyndelsen af 1930'erne reviderede reglerne for, hvor brutalt man måtte behandle fanger, og en æra, da fangekælderen forlængst havde opbygget sig sigende øgenavne blandt de indsatte: "Underverdenen", "Dybet" og "Helvedet".

Åbningen er et vigtigt skridt for os af mange årsager, og blandt andet fordi det som museum er vigtigt hele tiden at have noget nyt at byde vores gæster på. At give dem en grund til at komme her igen og igen - og det har vi her.

Merete Bøge Pedersen, museumschef i Horsens Kommune

Annonce

En tidslomme

I kælderen blev fanger blev pint og plaget som et led i det forhenværende statsfængsels mest dystre kapitler, og den fortælling kan man nu bogstaveligt talt vandre direkte ned i. Man kan se afstraffelsesredskaber som rotting og pisk, se det såkaldte løvebur og gå ind i nogle af celler, som fangerne helst ville undgå at havne i.

- Der har ikke været meget skæg her, konstaterede museumschefen med en underdrivelse og påpegede, at Underverdenen er en vigtig del af den historiske dokumentation af datidens forhold, men også vigtig for museets muligheder for at udvikle sig.

- Åbningen er et vigtigt skridt for os af mange årsager, og blandt andet fordi det som museum er vigtigt hele tiden at have noget nyt at byde vores gæster på. At give dem en grund til at komme her igen og igen - og det har vi her. Underverdenen er en unik tidslomme, forklarede Merete Bøge Pedersen inden den officielle åbning, der blev overværet af inviterede gæster og venner af huset.

I åbningstalerne slog både Merete Bøge Pedersen og borgmester Peter Sørensen (S) fast, at Horsens med Fængslets har en attraktion i verdensklasse, som man - blandt andet på grund af Underverdenen forventer sig meget af - også i form af flere internationale turister i de kommende år.

Annonce

Tænk på de mennesker,d er har været her

Og var man i tvivl om relevansen af at fortælle endnu en del af det gamle statsfængsels cirka 150 år lange historie, kunne man spørge stedets grand old man, Aage Egholm.

Den 88-årige tidligere vagtmester begyndte allerede i 1954 på eget initiativ at samle effekter og historier fra "Slottet", som fængslet blev kaldt.

Siden åbnede han et lille fængselsmuseum, faktisk i en del af fangekælderen. Samlingen blev siden overtaget af Fængselsmuseet, og da han torsdag mødte op for at overvære åbningen af Underverdenen, var han begejstret.

- Jeg tror, det bliver en stor succes, for hvis man ikke kan glæde sig over det, der er sket med rummene her, er der vist noget i vejen, lød det med et smil fra den 88-årige, som også var glad for at se den arv, han grundlagde, blive ført videre.

- Det er da vigtigt, at de, der kommer efter os, kan se, hvordan tingene forholdt sig dengang. Tænk på de mennesker, der har været her... som samfund er det vigtigt, at vi kan se, hvordan de havde det - og forhåbentlig analysere lidt på det, sagde Aage Egholm.

Underverden er fredag åbnet for offentligheden.

Borgmester Peter Sørensen (S) kom efter åbningen med på en tur rundt i den hidtil lukkede fangekælder. Foto: Søren E. Alwan
Man kan blandt andet se, hvor fangerne fik taget billeder, når de ankom til fængslet. I en del af kælderens levetid blev dele af den også brugt som såkaldt interim; et sted, hvor fangerne opholdt sig nogle dage, inden de kom videre i huset. Foto: Søren E. Alwan
- Bare rolig, vi har nøglerne, så der er ingen, der bliver efterladt hernede, spøgte Peter Sørensen i sin åbningstale. Foto: Søren E. Alwan
Fængselsmuseet har brugt det seneste halve år på en gennemgribende renovering. Nogle steder sad kælderens gamle blymaling centimetertykt. Alt er nu renset ned, så det også rent miljømæssigt er et bedre sted at opholde sig, end da fangerne brugte rummene. Foto: Søren E. Alwan
Fængselsmuseet håber, at Underverdenen kan være med til at lokke endnu flere gæster til. Sidste år besøgte små 70.000 museet, og museumsleder Merete Bøge Pedersen har tidligere fortalt, at hun forventer, at tallet vil stige til cirka 100.000 årlige gæster inden for en overskuelig årrække. Foto: Søren E. Alwan
Underverdenen fortæller også i ord om vestlige straffeprincipper omkring år 1900. Foto: Søren E. Alwan
Manden bag det første fængselsmuseum i Horsens, den 88-årige, tidligere vagtmester Aage Egholm, var en glad mand, da han så, hvad der er blevet gjort i den gamle fangekælder. Foto: Søren E. Alwan
Åbningen af Underverdenen var Merete Bøge Pedersens første officielle åbning i rollen som ny museumschef i kommunen. Hun overtog for en måned siden hvervet fra kommunaldirektør Peter Sinding, der var konstitueret i stillingen i halvandet år. Foto: Søren E. Alwan
Da Merete Bøge Pedersen for halvandet år siden første gang kom ned i fangekælderen, var det med frygt for både at møde zombier og rotter, forklarede hun i sin åbningtstale. Selv om kælderen er et uhyggeligt sted, viste risikoen for at træffe rotter sig trods alt størst, uddybede hun. Foto: Søren E. Alwan
Cellerne er ført tilbage til det udseende, de havde i det tidlige 1900-tal. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce