Horsens: Horsens har officielt fået en ny turistattraktion - et sted, hvor mange tusind besøgende hvert år næppe får svært ved at gispe og grue.
Torsdag - meget passende på en tidligt skumrende eftermiddag - åbnede byens fængselsmuseum nemlig dørene til en hidtil lukket og skummel del af det forhenværende statsfængsel på Fussingsvej; nærmere bestemt stedets gamle fangekælder, der nu har fået navnet Underverdenen.
- Vi har store forventninger til det, og det har været en sej proces, lød det fra Horsens Kommunes nyligt tiltrådte museumschef Merete Bøge Pedersen om projektet, der har været cirka halvandet år undervejs - det seneste halve år med en gennemgribende renovering, der har skrællet de rå, misligholdte kælderrum totalt, inden de blev genopført i stil anno 1910-1920.
Det var tiden, lige før man i begyndelsen af 1930'erne reviderede reglerne for, hvor brutalt man måtte behandle fanger, og en æra, da fangekælderen forlængst havde opbygget sig sigende øgenavne blandt de indsatte: "Underverdenen", "Dybet" og "Helvedet".
Åbningen er et vigtigt skridt for os af mange årsager, og blandt andet fordi det som museum er vigtigt hele tiden at have noget nyt at byde vores gæster på. At give dem en grund til at komme her igen og igen - og det har vi her.
Merete Bøge Pedersen, museumschef i Horsens Kommune
En tidslomme
I kælderen blev fanger blev pint og plaget som et led i det forhenværende statsfængsels mest dystre kapitler, og den fortælling kan man nu bogstaveligt talt vandre direkte ned i. Man kan se afstraffelsesredskaber som rotting og pisk, se det såkaldte løvebur og gå ind i nogle af celler, som fangerne helst ville undgå at havne i.
- Der har ikke været meget skæg her, konstaterede museumschefen med en underdrivelse og påpegede, at Underverdenen er en vigtig del af den historiske dokumentation af datidens forhold, men også vigtig for museets muligheder for at udvikle sig.
- Åbningen er et vigtigt skridt for os af mange årsager, og blandt andet fordi det som museum er vigtigt hele tiden at have noget nyt at byde vores gæster på. At give dem en grund til at komme her igen og igen - og det har vi her. Underverdenen er en unik tidslomme, forklarede Merete Bøge Pedersen inden den officielle åbning, der blev overværet af inviterede gæster og venner af huset.
I åbningstalerne slog både Merete Bøge Pedersen og borgmester Peter Sørensen (S) fast, at Horsens med Fængslets har en attraktion i verdensklasse, som man - blandt andet på grund af Underverdenen forventer sig meget af - også i form af flere internationale turister i de kommende år.
Tænk på de mennesker,d er har været her
Og var man i tvivl om relevansen af at fortælle endnu en del af det gamle statsfængsels cirka 150 år lange historie, kunne man spørge stedets grand old man, Aage Egholm.
Den 88-årige tidligere vagtmester begyndte allerede i 1954 på eget initiativ at samle effekter og historier fra "Slottet", som fængslet blev kaldt.
Siden åbnede han et lille fængselsmuseum, faktisk i en del af fangekælderen. Samlingen blev siden overtaget af Fængselsmuseet, og da han torsdag mødte op for at overvære åbningen af Underverdenen, var han begejstret.
- Jeg tror, det bliver en stor succes, for hvis man ikke kan glæde sig over det, der er sket med rummene her, er der vist noget i vejen, lød det med et smil fra den 88-årige, som også var glad for at se den arv, han grundlagde, blive ført videre.
- Det er da vigtigt, at de, der kommer efter os, kan se, hvordan tingene forholdt sig dengang. Tænk på de mennesker, der har været her... som samfund er det vigtigt, at vi kan se, hvordan de havde det - og forhåbentlig analysere lidt på det, sagde Aage Egholm.
Underverden er fredag åbnet for offentligheden.