Annonce
Kultur

Velkommen til Aarhus K - byens nye brokvarter

<p>Det store areal fra Godsbanen og til Ringgadebroen vil i fremtiden blive et kvarter, som står for kreativitet og kultur. Foto: Aarhus Kommune</p>

Området bag den tidligere godsbanegård skal blive en kreativ bydel med boliger, uddannelsesinstitutioner, erhverv og et stort grønt område.

Det store areal fra Godsbanen og til Ringgadebroen vil i fremtiden blive et kvarter, som står for kreativitet og kultur.

Området ud mod Sonnesgade bliver en grøn kile, der forbinder området med Brabrandstien. Arkivfoto: Axel Schütt

De seneste fem år har de kulturelle iværksættere i Institut for (X) beboet de gamle bygninger og sat deres præg på området. Selv om instituttets aktiviteter er tænkt som midlertidige, håber man fra kommunalt hold, at den ånd kan fortsætte og blive en del af den nye bydels dna.

Byudvikling på Godsbanen

Magistraten har godkendt udviklingsplanerne for byudviklingen på Godsbanearealerne. Planen for området ryger nu i Byrådet.

Teknik og Miljø forventer at udbyde de første arealer til efteråret.

Godsbanearealerne skal blive en ny bydel og får navnet Aarhus K. Uddannelsesinstitutioner og ungdomsboliger bliver en central del af området, hvor blandt andet Aarhus Produktionsskole og Arkitektskolen rykker ind. Kollegiekontoret og Arbejdernes Andelsbolig går i gang med at bygge nye boliger for studerende i området.

Den kreative iværksætterklynge Institut for (X) kan blive i området som minimum til og med 2017.

Der bliver anlagt en bypark i området, der også bliver forbundet med Brabrandstien af en grøn kile.

Godsbaneområdet bliver delt ind i fem etaper. Teknik og Miljø forventer, at arbejdet med 1. etape går i gang i 2015, mens etape 5 forventes at blive realiseret efter 2020.

Byggeriet kommer til at variere i højden fra tre til ti etager.

Godsbaneområdet har en samlet størrelse på cirka 130.000 kvadratmeter.

<p>Det er håbet, at det kulturelle islæt og den kreative iværksætterånd som Institut for (X) har været med til at skabe i området, består og bliver en del af den nye bydels dna. Arkivfoto: Axel Schütt</p>

»Den identitet, der allerede er ved at blive skabt på Godsbanen, kan der blive bygget videre på. Jeg synes, det er en kvalitet, at nogle af de første nye funktioner, der kommer ind i området supplerer det, der allerede er etableret på godsbanen og fint rammer tonen med en arkitektskole, produktionsskole og ungdomsboliger,« siger Kristian Würtz (S) rådmand for Teknik og Miljø.

Annonce
Kollegierne ved P. Hjort Lorentzens Vej og Aarhus Produktionsskoles nye skole bliver de første byggerier i området. Arkitektskolen har reserveret et stort areal. Først efter en international konkurrence vil det blive afgjort, hvor skolen skal placeres. Illustration: Aarhus Kommune

Institut for (X) kan som minimum blive i området frem til 2017.

»Det kunne være fint, hvis man i fremtiden finder nogle rammer for et iværksættermiljø, der kan bruge gaderne. Det er også det, der er håbet med at have en arkitektskole og en produktionsskole dernede, at man har nogle brugere og beboere, som vil være med til at befolke gader og pladser med deres aktiviteter,« siger Würtz.

Kollegiet kommer først

Den nye udviklingsplan for det 130.000 kvadratmeter store område er bygget op af fem etaper, som kommer til at strække sig over de kommende fem år.

Første etape omfatter blandt andet et nyt internationalt kollegium på cirka 15.000 kvadratmeter ud mod Søren Frichs Vej/P. Hjort Lorentzens Vej.

Aarhus Produktionsskole har planer om at bygge en ny skole i det område, som vender ud i mod en grøn kile, der skal forbinde godsbanearealerne med Brabrandstien. Teknik og Miljø forventer, at arbejdet med første etape går i gang i 2015.

Den nye arkitektskole lader vente på sig, da der først skal udskrives en internationale arkitektkonkurrence om byggeriet. Derfor er der reserveret en større byggegrund, end skolen får brug for. Først når konkurrencen er afsluttet lægger Arkitektskolen sig fast på en konkret placering.

Børnekulturhuset, Ungdomskulturhuset og Det Jyske Kunstakademi har også vist interesse for at slå sig ned i området.

Annonce

Ny bydel, nye veje

Området bag Godsbanen bliver bygget op som et nyt kvarter med veje, stier og små pladser. De kommende bygherrer skal bygge helt ud til hjørnerne af deres byggegrunde, for at man på den måde får et indtryk af at bevæge sig rundt i en bydel.

Byggeriet kommer til at variere i højden fra ti til tre etager, med de højeste bygninger centralt på området og de laveste ud mod landskabet og den grønne kile.

På længere sigt er det planen, at en bygade, som går tværs igennem området fra Søren Frichs Vej, skal videreføres til Sonnesgade på tværs af det nuværende sporareal ved DSBs vaskehal.

Der er også indtænkt to fælles p-huse i området.

»I stedet for at have parkering inde i de bygninger, som også skal huse arbejdspladser og boliger, så lægger vi op til fælles p-huse for på den måde at forhindre, at stueetagen i bygningerne bliver en parkeringsplads. Det vil give nogle hæslige gader at gå i,« mener Kristian Würtz.

Annonce

Grøn bydel

Langs P. Hjort Lorentzens Vej er der sat kvadratmeter af til et stort grønt område, en bypark.

»Jeg synes, at der bliver lagt nogle langsigtede pejlemærker ud. Man lægger op til at skabe et parkstrøg, så der kommer et grønt element ind i bydelen,« forklarer Kristian Würtz.

I områdets højre side er der efter planen indtænkt en grøn kile, som løber fra kulturproduktionscentret til Brabrandstien.

Samtidig er der reserveret plads til en multihal i området længst ude ved Ringgadebroen.

»Vi ved godt, at der ikke lige aktuelt står nogen klar med et projekt, men der skal være plads til, at bydelen kan tage form efter de behov, der opstår i årene, som kommer,« siger Kristian Würtz.

Efter en tur i magistraten i går, skal udviklingsplanen for godsbanearealerne nu til afstemning i byrådet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Annonce