Annonce
Aarhus

Velkommen til Danmarks flotteste testcenter

For fire uger siden lå her en bar mark. Foto: Jens Thaysen
Det nye covid-testcenter i Skejby er kommet godt fra start.

SKEJBY: På kun fire uger er en flad mark bag Aarhus Universitetshospital i Skejby forvandlet til et permanent covid-testcenter, der skal erstatte de hvide telte i Risskov og i Skejby. Første åbningsdag var mandag, og det var lige på og hårdt.

- Den første dag testede 3.300 personer, siger siger Astrid Lerbech, bioanalytiker og afsnitsleder, Covid Testcenter Aarhus.

Umiddelbart ligner det nye testcenter – nå ja, et testcenter. Men der er en stor og varm forskel.

Annonce

- De gamle hvide telte, vi har brugt siden marts, fungerede godt i forår og sommermånederne, men nu bliver det vinter, så det nye center er opbygget, så man kan arbejde i det, selv om det er koldt, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Og så fejler udsigten ud over markerne omkring Lisbjerg bakke heller ikke noget.

Astrid Lerbech er ikke i tvivl.

- Her er en meget fin udsigt, det er Danmarks flotteste testcenter, siger hun.

Et spor

Testarbejdet finder stadig sted i et telt, men der kan sættes varme på, og personalet opholder sig indendørs i pavilloner.

Der arbejder 66 podere på de nye covid testcenter. Foto: Jens Thaysen

Det nye testcenters samlede kapacitet er på 5.000 test om dagen. De to gamle kunne tilsammen teste 3.000.

- Ikke alene er det nye testcenter større, det er også smartere indrettet, så man kan teste flere mennesker på samme tid, siger Lars Østergaard.

Med det nye center samles de to nuværende smitteopsporings "spor"; samfundssporet for dem der ikke har symptomer - og sundhedssporet for dem der har, på et sted.

- Det er smart. Vi udnytter resurserne bedre, og så er det heller ikke så forvirrende for folk, når der kun er et sted at tage hen, siger Lars Østergaard.


Vi har tænkt meget over arbejdsmiljøet i det nye testcenter, ikke kun med hensyn til smitten, men også rent fysisk, så man ikke bliver kørt over af de mange biler, der kommer her hver dag

Astrid Lerbech


Risikerer de raske ikke at blive smittet af de syge, når man tester dem samme sted?

- Nej, for de bliver stadig holdt adskilt, man kan bare ikke se det udefra, men de er delt op, og vi har styr på det, siger Lars Østergaard.

Annonce

Find vej

Der er 10 test-stationer til de kørende og 6 til de gående, men folk står i kø — helt op til 45 minutter.

- Der er mange gående, fordi alle de unge skal testes. Og vi skal have skaffet noget overdækning, og etableret læ for vinden, siger Astrid Lerbech.

Sådan finder du vej til det nye testcenter.

Der er etableret ensretning af nogle af vejene, og det har Google Maps ikke opdaget endnu.

- Det skal vi have gjort dem opmærksom på, for vi er lige nu lidt udfordrede af, at få folk guidet herind, så vi ikke blokere hele hospitalet, siger hun.

Hun har en opfordring til århusianerne.

- Man skal huske at booke en tid, og have sit sundhedskort med, siger hun.

Annonce

Sikker arbejdsplads

I teltene arbejder 66 podere på skift med at udføre selve testene. Dertil kommer 12 administrative medarbejder og to driftskoordinator. Men der er hele tiden brug for flere.

- Det er en løbende proces at få ansat folk, og sådan er det for alle testcentrene i regionen, siger Astrid Lerbech.

Er folk nervøse over at skulle arbejde her?

- Det har jeg ikke indtryk af, de har jo værnemidler på, og vi tager alle forholdsregler. Vi går meget op i at holde afstand, så vi ikke skal sende alle hjem, hvis en bliver smittet, siger Astrid Lerbech.

Lise Wolf gør sig klar til at udføre en corona-test, Foto: Jens Thaysen

Ifølge Lars Østergaard har der heller ikke været smitte blandt personalet i de to testcentre, vi har haft i Aarhus siden marts.

- Vi har tænkt meget over arbejdsmiljøet i det nye testcenter, ikke kun med hensyn til smitten, men også rent fysisk, så man ikke bliver kørt over af de mange biler, der kommer her hver dag, siger Astrid Lerbech.

Annonce

Overlæge og professor

Det nye testcenter giver nogle nye forskningsmæssige muligheder.

- Vi kan begynde at lave nogle forsøg, i relation til podning og smitte. For eksempel med de her hurtigtest, der giver svar på 15 minutter. Der er ingen gode undersøgelser, hvor de sammenlignes med de rigtige test. Og med 5.000 daglige patienter varer det ikke mange uger, før man kan få afviklet sådan et videnskabeligt forsøg, siger Lars Østergaard.

Thumbs up for det nye testcenter. Professor Lars Østergaard. Foto: Jens Thaysen

Han er overlæge og professor. Det betyde han både skal behandle de patienter, der er syge nu, og finde ud af hvordan man kan behandle fremtidige patienter endnu bedre.

- Når vi er et universitetshospital, skal vi bidrage til videnskaben, så vi kan blive klogere på corona, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce