Annonce
Mærk Aarhus

Velkommen til Patteriet

Foto: Mærk Aarhus
I et lille bitte ét værelses hus på Skovgaardsgade i Aarhus, sidder kreative 29-årige Andrea Mikkelsen. Hun laver brystbeholdere. Ikke fordi hun skal, men fordi hun bare ikke kan lade være. Nogen er store, nogle er små. Nogle er runde, nogle er lange. Unge, gamle. Nogle er og nogle var…

Det er det mest naturlige i verden, og alligevel dækker vi dem og gemmer dem lidt væk. Faktisk er der regler om hvor og hvornår kvinder må und- lade at dække sine bryster til.

Nogle er glade for sine bryster, andre er ikke. Bryster fylder meget hos nogen, og mindre hos andre – på flere måder.

I det lille murstenshus hos Andrea fylder bryster meget. Så meget at hun siden februar 2019, har levet af at lave brystbeholdere.

”Patteriet” hedder det.

- Det hele begyndte med at jeg lavede en kop med bryster på. Det var en gave til en veninde, fortæller Andrea, og fortsætter:

- Den kop kunne ikke stå alene. Andre så den og ville også gerne have en sådan, lyder det.

Men Andrea havde slet ikke nogen idé om eller lyst til at være hverken selvstændig eller iværksætter. Hun er bare vokset op i et hjem, hvor hendes mor lavede keramik og derfor faldt det hende for – og nemt, at sætte sig og være kreativ.

I dag, to år senere, følger små 20.000 mennesker med på de sociale medier, som også er platformen, hvor man kan være heldig at få fingrene i en eller flere af kreationerne.

- Jeg sælger ikke fra mit værksted. Jeg sælger online og på forskellige markeder rundt omkring.

Online foregår det med lodtrækning, forklarer Andrea.

- Altså jeg laver en portion, finder en salgsdato og såkommer der en lodtrækning. Man byder ind på det billede af den brystbeholder, man kunne tænke sig, og så trækker jeg lod om hvem der kan købe den enkelte, fortæller Andrea og understreger at der jo kun er én af hver.

Det er håndværk. Det er på ingen måde stang- eller hyldevarer. Hver beholder er unik og håndlavet.

- Jeg laver hver eneste beholder selv. Det tager tid, da de først skal laves så tørres, brændes, glaseres og brændes igen.

Ønsker debatten

Andrea står med sine brystbeholdere på et marked. En mor og et barn kommer hen mod boden. Barnet siger ”Se mor. Der er bryster på de kopper”

”Ved du hvorfor de ser så forskellige ud? Og ved du hvorfor der er nogle kopper, hvor der kun er et bryst? ”

Dette er spørgsmål, moderen stiller barnet. Barnet kender ikke svarene, men brystbeholderne indleder en snak og en debat om hvad og hvorfor og det er det, Andrea gerne vil.

- Verden er blevet til sted, hvor man helst skal putte et filter henover alt og alle og det er jeg så meget imod. Vi skal da tale om kroppen uden at det på nogen måde bliver voldsomt.

Det er blandt andet det, jeg gerne vil vise med mine brystbeholdere.

Velkommen til Patteriet!

”Mit navn er Andrea, og jeg laver forskellige bryster på keramik og illustrationer”.

Sådan indleder Andrea sin tekst på sin Facebook side. Og det er netop det hun gør. Laver bryster på keramik.

I det lille værksted, der måler 5,86 kvadratmeter i gulvareal, tænkes og arbejdes der kreativt. Og det er ikke kun brysterne, der er forskel på. Der bliver lavet små beholdere, nogle lidt større og nogle lidt større endnu. Det kunne være til lys eller tandstikker. Og næste kunne være til kaffe eller en lille blomst. Næste kunne være en urtepotte og de største kunne være en vase. Men fordi Andrea ikke vil sætte label på hvad tingene er eller skal bruges til, kalder hun dem alle for brystbeholdere. Ikke kopper eller urtepotter. Brystbeholdere.

Andrea elsker det lille hus, som er en del af området ved Godsbanen, Institut for ”X” – og dermed er Institut for Patteriet.

Hun kan boltre sig som hun ønsker og her bliver det ofte fredag på en mandag, fordi timerne bare er gået og Andrea er kreativ, når hun er.

- Jeg er ikke god til det med at man arbejder 37 timer om ugen. Hvorfor lige 37? Og hvorfor hver uge? Nogle gange arbejder jeg 70 timer og andre gange 10. Sådan er jeg bedst, smiler hun.

En nabo går forbi uden for vinduet. Andrea vinker, smiler og sender et fingerkys.

- Her er simpelthen bare skønt, siger hun.

Livsglad

At det blev til Patteriet var altså tilfældigt. Og navnet? Det kom bare. Andrea var egentlig i gang med en uddannelse. Interaktive Digitale medier. Så kom brystkoppen. Andrea tog orlov, men vendte aldrig tilbage til studiet.

- Jeg ved ikke hvad jeg vil eller skal, men lige nu laver jeg brystbeholdere – og elsker det. Hvor Patteriet er om et eller om tre år, har jeg ingen idé om. Her er kun mig, og det er sådan det skal blive ved med at være.

For at det skal kunne lade sig gøre, kræver det en del selvdisciplin. En beholder tager tid, og når der skal laves af det, skal der til tider produceres en del. Det kræver en del støtte og hjælp fra familie og venner. Den hjælp får Andrea.

Der er mange flere henvendelser end Andrea kan følge med til at leverer, men det gør hende hun glad.

- Det er da superskønt, at det jeg laver, mine brystbeholdere, er der nogen der synes er skønne.

Andrea er i lyserødt i dag. Trøjen matcher læberne og passer sammen med de lilla negle. Farverne klæder hende. Smilet kan man ikke tage fejl af. Andrea er livsglad.

Støt brysterne

- Jeg havde egentlig ikke selv tænkt tanken, men selvfølgelig vil jeg gerne støtte brysterne og byde ind med noget til Lyserød Lørdag. Det er jo oplagt, lyder det fra Andrea.

- For et par år siden havde jeg lagt et af mine billeder op på Instagram. Det så Kræftens Bekæmpelse og kontaktede mig. Spørgsmålet var om jeg havde lyst til at donere et par beholdere til dem, som de kunne bruge til en konkurrence. Det ville jeg, fortæller Andrea.

- Naturligvis.

- De seneste to år har jeg selv lavet en auktion, og efterfølgende doneret pengene til støt brysterne.

Der er brug for alle de midler, vi kan indsamle. Der er brug for mere information og mere forskning. Men heldigvis er vi nået der til hvor 90% af de kvinder, der får brystkræft, stadig er her efter 5 år. Det er fantastisk. Vi skal nå endnu mere - men det gør vi kun – sammen.

Andrea har igen i år doneret beholdere, som man kan byde på hos Kræftens Bekæmpelse.

Nedbryde tabu

For nu at afslutte som vi begyndte.

Nogen er store, nogle er små. Nogle er runde, nogle er lange. Unge, gamle. Nogle er og nogle var…

- Det er almindeligt at også brysterne udvikler sig igennem livet. Man kan vælge at gemme dem, eller være stolte af dem. Ikke alle er fan af deres bryster, men sådan er der så meget. Vi skal kunne tale om det. Vi må og skal nedbryde det tabu der er, om at tale om kroppen, mener Andrea.

- Jeg har en nysgerrighed. En undren. Jeg vil gerne fodres og det bliver jeg. Rigtig mange sender mig historier om sig selv, om sin mor, sin veninde, sin søster. Om sygdom. Om tristhed. Om overlevelse. Om kamp. Om bryster.

- Hvis jeg på nogen måde kan byde ind i den debat med disse brystbeholdere, så er jeg lykkes

Læs mere om Andrea og Patteriet

instagram.com/and.krea

facebook.com/patteriet

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne