Annonce
Østjylland

Vellykket premiere på coronakirke: Men ikke plads til dåbsgæster

I Sct. Peders Kirke i Randers mærkede kordegnen glæden hos kirkegæsterne ved igen at være fysisk sammen - også selvom der ikke kunne hilses på gammel facon. Arkivfoto:Richard Sylvestersen
Flere sogne i Randers fortæller om god åbningsweekend med gudstjenester både Kristi Himmelfartsdag og søndag. Men det kniber med plads til dåbsgæster, så der må findes nye løsninger på den sag.
Annonce

Randers: Tre folkekirker i Randers-området fortæller samstemmende om god stemning og fint fremmøde på de første to gudstjeneste-dage efter coronanedlukningen. Men dåb kræver tænkning uden for boksen.

Sct. Mortens kirke i det centrale Randers har med sine to sidekirkeskibe plads til hele 80 personer med to meters afstand. På Kristi Himmelfartsdag medvirkede alle tre præster i sognet ved gudstjenesten for at gøre det lidt ekstra festligt. Der var også korsang.

Cirka 50 personer mødte op.

- Det var en stille og rolig og alligevel festlig åbning, fortæller kordegn Rikke Christensen.

Hun fortæller, at det heller ikke normalt er en af de travleste gudstjenester, da mange er i sommerhus eller på miniferie i den forlængede weekend.

Annonce

Nød salmesangen

I Sct. Peders kirke i Randers kan der kun være 80 gudstjenestedeltagere, hvis der er mange familier, som skal sidde sammen. Hvis alle skal holde afstand, er der kun plads til omkring 50. Både torsdag og søndag var der omkring 30-35 deltagere i gudstjenesten.

- Vi havde ikke tilmelding, men vi måtte ikke afvise nogen, fortæller kordegn ved kirken, Niels Ole Nielsen.

Kirken har ellers lagt en prædiken på Youtube hver uge - og flere af dem har haft over 100 visninger. Men Niels Ole Nielsen oplevede nu alligevel, at mange af de lidt ældre medlemmer af menigheden satte stor pris på at mødes fysisk.

- Det var rigtig dejligt, at folk kunne mødes fysisk, selvom det var med afstand. Jeg tror også, der blev sat pris på salmesangen, fortæller han og tilføjer, at mange faste kirkegængere også virkede til at sætte pris på at se hinanden, selvom de ikke kunne hilse med hånd.

Der var dog ingen altergang under gudstjenesterne, som derfor var en smule kortere end normalt. Gudstjenesten blev stadig sendt online samtidigt.

Søndag var der dåb efter gudstjenesten i Sct. Peders Kirke. Med de coronaindførte begrænsninger på gudstjenesten er det nemlig vanskeligt at have plads til både dåbsgæster og almindelige kirkegængere.

Selvom Sct. Clemens Kirke er større, har de også valgt at holde dåb adskilt fra gudstjenesten.

Annonce

18 pladser af 40 gik til dåbsgæster

I Kristrup Kirke er der knap så meget plads. Søndag valgte de alligevel at holde dåb i selve gudstjenesten.

- Vi havde spurgt dem om gæsteantal på forhånd. Derefter havde vi annonceret på vores sociale medier, at 18 af de 40 pladser ville gå til dåbsgæster, fortæller kordegn Birgitte Højholt.

Kristrup Kirke havde 25 gæster på Kristi Himmelfartsdag og i alt cirka 30 om søndag. Normalt opmøde ligger på omkring 40 personer plus kirkens personale. Det normale opmøde er meget tæt på maksimum med de nye forholdsregler for coronasmitte.

- Vi ser på, hvor mange der kommer, og om vi skal have nogle andre tilbud, forklarer Birgitte Højholt.

At dåben skal rykkes væk fra selve gudstjenesten ligger dog allerede nu helt fast. I hvert fald resten af juni planlægges dåben udenfor gudstjenesten.

- Et dåbsfølge kan jo sagtens fylde alle fyrre pladser, forklarer Birgitte Højholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce