Annonce
Aarhus

Venskabet er lagt i coronadvale: Aarhus lægger ikke Harbin på is

300 arbejdere  har - efter kunstnernes anvisninger - været i sving i december at opføre is-byen, der er skabt af  titusindvis af isblokke hugget ud af den kilometerbrede frosne flod Songhua. Tusinder af udenlandske turister valfarter normalt til, men fordi området er ramt af anden bølge af corona, er der kun ganske få lokale, som får lov at opleve festivalen i år. Foto: Scanpix
Den kinesiske storby Harbin byder for 37. år på verdens største is-festival. De færreste er klar over, at Harbin og Aarhus været venskabsbyer i lige så mange år. Lige nu er venskabet lagt i coronadvale, men det er ikke lagt på is.

AARHUS: Nøjagtig på dette tidspunkt af året går en århusiansk delegation fra uddannelseslivet, erhvervsfolk og politikere rundt mellem imponerende skulpturer på verdens største is-festival i en fjern og forfrossen del af Kina. Hvert år.

Undtagen lige i år.

- Venskabet med Harbin er lagt i coronadvale, siger chefkonsulent i Aarhus Kommune, Jørn Nim Jensen.

Aarhus har haft Harbin som venskabsby siden 1984. Der bliver bare ikke skrevet så meget om venskabet med byen, der hvert eneste år går verden rundt med de fantastiske fotos fra Harbin Snow and Ice festival - klodens største af sin art, som finder sted hvert år i januar og februar.

- Traditionelt er Aarhus med ved åbningen af is-festivalen med forskellige repræsentanter. Men sådan er det selvsagt ikke i år, hvor alting ligger stille på grund af coronaen, siger Jørn Nim Jensen, som på flere fronter er tov- og netværksholder i venskabet med Harbin, som inklusive sine forstæder tæller 10 millioner indbyggere.

Annonce

Harbin ramt af lock-down

I det hele taget er Harbin-området ramt af en hård lock-down lige i øjeblikket, så de ellers hundredtusinder af turister, der normal valfarter til den internationale is-festival, må blive hjemme.

Der har været flere tilfælde af corona, og de kinesiske myndigheder frygter, at området skal blive udgangspunkt for Kinas anden bølge af coronavirus.

Harbin forstår sig på at få noget ud af sin evindelige kulde, der om vinteren snildt kommer ned på mere end 30 grader celsius. Altså minus. Harbin International Ice and Snow Festival i den yderste kinesiske provins op mod Nordkorea har vokset sig stor og er verdens største af sin slags. Harbin er også et yndet skisportssted. Foto: Scanpix/AFP

Virusset udsprang som bekendt i kinesiske Wuhan ved årsskiftet 2019/2020, men kineserne fik effektivt bugt med pandemien. Men nu har den gjort sit indtog igen i det store land med 1,4 milliarder mennesker.

Annonce

Fra kulturvenskab til business og uddannelse

I begyndelsen af venskabet, der nærmer sig 40 år, og blev skabt i forlængelse af, at Formand Mao gik bort og den nye leder, Deng Xiaoping, kiggede mere mod vest fra Riget i Midten, som kineserne selv kalder deres land, handlede det mest om erhvervslivet og kulturudvekslinger, men siden er uddannelsessektoren kommet med.


Det er vigtigt for kineserne, at der er bragt noget politisk kapital med ind i billedet

Jørn Nim Jensen, chefkonsulent, Aarhus


Harbin er et koldt gys for 10 millioner mennesker

  • Harbin er provinshovedstad med fem millioner indbyggere - 10 millioner, når forstæderne tælles med - og den største by i provinsen Heilonggjiang. Det er 1000 kilometer nordøst for Beijing.
  • Harbin og Heilongjiang-provinsen er et koldt sted, der grænser på til Nordkorea. Minus 35 grader celsius er nærmest helt almindeligt. Gennemsnitstemperaturen om vinteren er 24 minusgrader. Byen er kendt som en af landets flotteste byer med arkitektonisk inspiration fra især Europa og Rusland. Harbin går således også under navnet "Østens Paris" - eller The Ice City. Isbyen
  • Har holder hvert år sin isfestival, der er den største af sin slags i verden - Harbin Ice and Snow Festival med enorme skulpturer af is og sne
  • Harbin er et yndet vinterskisportstde og kendt for sine naturparker med blandt andre sibiriske tigre. Bortset fra turismen både vinter og sommer fylder byens universitet også meget. Ligesom Harbins bryggeri af samme navn er Kinas ældste, der blev grundlagt i år 1900 og i dag ejes af den belgiske, multinationale koncern AB InBev
  • Lige nu er provinsen og nogle byer tæt på Harbin i isolation, fordi kinesernes anden bølge af corona formentlig har sit udspring i netop Heilonggjiang provinsen. Derfor kommer der stort set heller ingen publikummer til årets internationale isfestival

ravn

Flere danske virksomheder som senest Danfoss, Kamstrup ved Stilling, Grundfos, Løgstør Rør og en stribe århusianske har nydt godt af, at århusianske embedsmænd og ikke mindst politikere og borgmestre har været med til at åbne døre. Kineserne elsker at udveksle visitkort, bogstaveligt talt, og blive fotograferet med borgmestre og embedsmænd.

Gitte Nørgaard, direktør på Aarhus Business College, underskrev i 2018 en aftale om udveksling med universitetet i Harbin. Kineserne elsker disse opstillinger, som fotoet viser, med embedsmænd, politikere, direktører samlet på stribe sammen med nationernes flag på det massive skrivebord. I baggrunden ses også rådmand Bünyamin Simsek (V). Foto: Aarhus Business College

I det hele taget har samarbejdet mellem Harbin og Aarhus altid været et slags forbillede for, hvordan det danske erhvervsliv får foden indenfor på det kinesiske marked, mens mangen en århusianer kan kigge tilbage på et udvekslingsophold i folkeskolen langt væk ude i Kina.

- Det er vigtigt for kineserne, at der er bragt noget politisk kapital med ind i billedet, siger Jørn Nim Jensen som eksempel på, hvad venskabet mellem Harbin og Aarhus egentlig går ud på.

Chefkonsulenten nævner flere aftaler indenfor uddannelses-området som andre eksempler på, hvad venskabet og samarbejdet mellem de to byer kaster af sig. Nanoscience fakultetet på Aarhus Universitet har gennem længere tid haft et samarbejde med universitetet i Harbin, Heilongjiang University med 34.000 studerende, ligesom Aarhus Business College lavede en udvekslingsaftale med studenter  og lærere i 2018.

Annonce

Kineserne vil lære klima af Aarhus

Jørn Nim Jensen kan ikke sætte tal på, hvor mange aftaler der gennem årene er indgået via samarbejdet mellem Harbin og Aarhus.

- Det er et umuligt regnestykke at gøre op, siger han og nævner et par samarbejder mellem byerne, som blev aftalt under sidste års rejse til Harbin - men som aldrig blev til noget på grund af coronakrisen og nu er gået i coronadvale.

- Det var klare aftaler om, at Aarhus skulle hjælpe Harbin med at bekæmpe forureningen i byen og få CO2-udslippet ned. Vores teknik- og miljøafdeling skulle lave beregninger, og flere teknikere og embedsfolk skulle besøge hinanden og arbejde sammen.

- Det samme var tilfældet med en aftale med Seges omkring bæredygtigt landbrug, hvor landbrugscentret skulle lave kursusforløb for kineserne, men det blev jo i sagens natur heller ikke til noget. Corona lagde projekterne ned, men vi regner med, de kan blive etableret igen, siger chefkonsulenten.

Aarhus har ikke færre end syv venskabsbyer

Aarhus har haft venskabsbyer - eller byer Jyllands hovedstad samarbejder med - siden 1946. Det er blevet til hele syv venskabsbyer. I flere undersøgelser viser det sig, at århusianerne mest af alt kender Harbin, som venskabsbyen for Smilets By:

Bergen, Norge (indgået 1946)

Göteborg, Sverige (indgået 1946)

Turku, Finland (indgået 1946)

Kujalleg, Grønland (indgået 1962)

Rostock, Tyskland (venskabelige forbindelser siden 1964)

Harbin, Kina (indgået 1984)

Skt. Petersborg, Rusland (indgået 1989)

Der er også - for Aarhus' vedkommende - flere andre konkrete afkast af samarbejdet med de to byer. For eksempel blev en dokumentarfilm omkring Danmark for nogle år siden koncentreret omkring Aarhus og vist for millioner af kinesere - som en slags ubetalelig reklame for den østjyske by.

Annonce

Enkelte skår i venskabet

Der har dog også været skår i venskabet. Da massakren på Den Himmelske Freds Plads fandt sted i 1989, blev venskabet lagt på is i en del år lige som ved flere andre lejligheder. Men den daværende borgmester, Nicolai Wammen, satte i sin periode - og især omkring 2008 - med kæder om halsen i Aarhus alt ind på at genetablere samarbejdet, fordi han så store muligheder i blandt andet den fremadstormende kinesiske økonomi.

De store konstruktioner er skåret i isblokkene og tilpasset i størrelse med motorsave og mejsler.De bliver af kunstneren lagt ovenpå hinanden som store byggesten. Der er skabt store slotte, broer og et tempel. Og restayrant. Harbins iskolde vintre har en gennemsnitstemperatur på 24 minusgrader. Danmarks gennemsnit var sidste år i januar på 5,5 varmegrader. Foto: Scanpix

På den facon tog Nicolai Wammen tråden op fra sit socialdemokratiske forbillede og borgmesterkollega, Thorkild Simonsen, som netop var manden, der i 1984 etablerede venskabet med byen i Kinas udkant - kun 400 kilometer fra Nordkoreas grænse.

Da venskabet med Harbin fyldte 30 år i 2014, kiggede tre Aarhus-borgmestre alle af socialdemokratisk oprindelse de gamle udklip igennem. Her ses Thorkild Simonsen, der etablerede samarbejdet med byen med 10 millioner mennesker, Nicolai Wammen og den stående Jacob Bundsgaard. Foto: Axel Schütt

Thorkild Simonsen fortalte i 2014 til Stiften, da 30-året for de to byers venskab blev fejret, hvordan det blev etableret - og hvordan han fik ideen:

- Jeg blev kontaktet af direktør Jørgen B. Jensen fra Danish Turnkey Dairies, som fortalte, at han skulle levere to mejerier til Harbin, men at det krævede, at Aarhus blev venskabsby med Harbin. Jeg havde stor sympati for Jørgen B. Jensen, for han kunne virkelig sætte gang i tingene. Så det var helt pragmatisk, at vi blev venskabsby med Harbin, sagde Thorkild Simonsen.

Thorkild Simonsen fik byrådet med på ideen - og således fik Aarhus en iskold ven i Kina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce