Annonce
Debat

Venstre bekymrer sig om skolebørnenes trivsel: Lad os i denne tid bruge penge på at undgå klassesammenlægninger

"I Venstre er vi også rigtig bekymrede for børnenes trivsel og læring i en coronatid. Situationen er blot den, at hvis børnenes trivsel først udfordres med kommende klassesammenlægninger, og vi fra politisk side derefter går ind med en trivselspakke, der skal understøtte børnenes trivsel – ja, så står vi med en noget omvendt logik", skriver Christian Budde og Louise Louring. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DEBAT: I Venstre har vi modtaget en række henvendelser fra bekymrede forældre til børn på Kragelundskolen og Tranbjergskolen. De har netop fået besked om, at en række klasser skal sammenlægges.

Det har givet anledning til stor bekymring og frustration hos forældrene. Midt i en coronakrise, hvor børnenes hverdag i forvejen er vendt på hovedet, skal de nu også forklare deres børn, at de skal skifte klasse.

I Venstre har vi fuld forståelse for forældrenes bekymring. Efter over et år med delvise nedlukninger har børnene lige nu brug for en udsigt til stabilitet og det velkendte fællesskab. Vi står med andre ord i en ekstraordinær situation, der kalder på ekstraordinære handlinger.

Annonce

I Venstre har vi meget stor respekt for skolernes selvbestemmelse og deres ret til at agere selvstændigt. Derfor er vi klar til at undersøge, om vi fra politisk side kan hjælpe de folkeskoler, der grundet økonomiske udfordringer må ty til snarlige klassesammenlægninger.


Venstres anbefaling vil give forældrene ro i maven, og den vil sikre skolerne rent økonomisk. Men vigtigst af alt vil den bidrage til børnenes tryghed med visheden om, at de også om en, to og tre måneder kan sætte sig til rette i et klasselokale fyldt med velkendte ansigter.


For få dage siden lød det i en pressemeddelelse fra rådmand Thomas Medom, at vi skal styrke den lokale folkeskole. Endnu flere skal vælge folkeskolen til, og det sker bedst igennem et tæt samarbejde mellem dagtilbud, skoler og skolernes bestyrelser. Det er vi i Venstre fuldstændig enig i – vi skal have et endnu større fokus på at gøre folkeskolen til det attraktive valg for forældrene.

Thomas Medom har også for nylig understreget, at han er meget bekymret for coronaens påvirkning på børn og unges trivsel og indlæring – også på længere sigt. Derfor lanceres der nu en trivselspakke på 16 millioner kroner, der skal modvirke disse negative konsekvenser af krisen.

I Venstre er vi også rigtig bekymrede for børnenes trivsel og læring i en coronatid. Situationen er blot den, at hvis børnenes trivsel først udfordres med kommende klassesammenlægninger, og vi fra politisk side derefter går ind med en trivselspakke, der skal understøtte børnenes trivsel – ja, så står vi med en noget omvendt logik.

Det er en lappeløsning, der ikke bringer os tættere på det egentlige mål: At børnene trives, og forældrene føler sig hørt og inddraget.

Der er ingen tvivl om, at Venstre er helt på linje med rådmanden, når han siger, at folkeskolen skal være et attraktivt og trygt valg. Men lige nu står vi med en gruppe forældre, der ikke er trygge, og en gruppe børn, der ikke trives. Så noget er galt, og det må vi reagere på.

I Venstre vil vi anbefale Thomas Medom, at en mindre del af de 16 millioner kroner fra trivselspakken bruges som en økonomisk støtte til de skoler, der er tvunget til klassesammenlægninger af økonomiske hensyn.

Helt konkret forestiller vi os en etårs-standby, hvor klasserne i de århusianske folkeskoler ikke sammenlægges. Det vil sikre, at eleverne ikke skal forsøge at navigere rundt i en ny klasse oveni alle de forandringer, deres dagligdag i forvejen rummer. Til gengæld vil midlerne fra trivselspakken dække det underskud, som en udskydning af klassesammenlægningen vil påføre skolerne. Om et års tid kan situationen omkring klassesammenlægning således genvurderes – forhåbentlig i en tid, hvor corona fylder meget mindre.

Venstres anbefaling vil give forældrene ro i maven, og den vil sikre skolerne rent økonomisk. Men vigtigst af alt vil den bidrage til børnenes tryghed med visheden om, at de også om en, to og tre måneder kan sætte sig til rette i et klasselokale fyldt med velkendte ansigter. Og børnenes trivsel – ja, den kommer altså i første række.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce