Annonce
Aarhus

Venstre efterlyser borgmester i sag om plejesvigt

Venstres Hans Skou vil have Jacob Bundsgaard på banen i sagen om plejesvigt på Kongsgården. Arkivfotos: Henning Bagger/Scanpix og Jens Thaysen
- Borgmesteren bør trække forbudssagen mod TV2, så vi kan få alt frem i lyset og genoprettet tilliden til ældreplejen, siger Venstres politiske ordfører Hans Skou.
Annonce

AARHUS: Venstre i Aarhus Byråd sender nu en direkte opfordring til borgmester Jacob Bundsgaard (S) om at gå ind i sagen om plejesvigt i landets næststørste by og tage ansvar for at tilliden til ældreplejen kan genoprettes.

Opfordringen kommer i et brev til borgmesteren, hvor Hans Skou, politisk ordfører for Venstre og medlem af udvalget for sundhed og omsorg anmoder Jacob Bundsgaard som borgmester og KL-formand om at revurdere sagen om det midlertidige forbud mod at vise TV2's dokumentar om ældreplejen.

- Det afgørende er, at vi ikke får et system, der lukker sig om sig selv. Derfor bør borgmesteren revurdere sagen og bruge al sin juridiske ekspertise til at trække sagen mod TV2, forklarer Hans Skou om sin opfordring.

Hans Skou understreger, at han selv er lægmand udi det juridiske, men forstår det sådan - blandt andet ud fra udtalelser fra jurister her i Århus Stiftstidende - at kommunen selv kan vælge, om den vil anlægge en hovedsag mod TV2 om et permanent forbud mod at vise optagelserne.

Sundhed og Omsorg har allerede anlagt denne sag, men da kommunen 'ejer' sagen kan den selv vælge at trække den. Hvis sagen trækkes vil Landsrettens midlertidige forbud mod at vise optagelserne, indtil der er gennemført en hovedsag, også falde. Og dermed kan tv-optagelserne vises.

- Sagen må ikke fortsætte et juridisk tovtrækker, hvor beboervinklen forsvinder i jura. Vi skylder beboerne i ældreplejen, deres pårørende og de tusindvis af dygtige og engagerede medarbejdere og ledere i ældreplejen, at vi kommer videre, så tilliden kan genoprettes, siger Hans Skou.

Annonce

"Vi skal se sandheden i øjnene"

Hidtil har 29 ud af 31 byrådsmedlemmer - bortset fra Konservative -  ønsket at forbuddet mod tv-optagelserne ophæves.


Kun ved at se sandheden i øjnene, kan vi komme videre. Det handler om at genoprette tilliden til systemet, så borgerne ikke får et indtryk af at systemet lukker sig om sig selv.

Hans Skou (V), byrådsmedlem


Der er jo allerede sat gang i en række forbedringer og en stor undersøgelse. Hvorfor vil det gavne mere at se tv-optagelserne om en nedslående ældrepleje?

- Vi skal tåle at se tv-dokumentaren. For kun ved at se sandheden i øjnene, kan vi komme videre. Det handler om at genoprette tilliden til systemet, så borgerne ikke får et indtryk af, at systemet lukker sig om sig selv. Det kan ikke passe, at en familie skal kæmpe tre år imod plejesvigt, før der sker ændringer. Selv sundhedsminister Magnus Heunicke er jo bekymret for at systemet lukker sig om sig selv i denne sag, svarer Hans Skou.

Annonce

Hvem bestemmer?

Kommunens advokat Sophus Bøgeskov Christensen fremhæver, at det vil krænke 90-årige Else at vise hende i de situationer? Har kommunen ikke en pligt til at beskytte en dement borger?

- Jo, vi skal beskytte hver enkelt mod krænkelser. Men det kan heller ikke passe, at kommunen kan tage bestemmelsesretten over et dement menneske fra hendes familie, som gerne vil have vist optagelserne. Jeg synes, det går ud over borgernes rettigheder.

I sit brev til Jacob Bundsgaard opfordrer Hans Skou også til, at borgmesteren sammen med ældrerådmand Jette Skive bruger al sin politisk indflydelse på at genoprette tilliden til ældreplejen i Aarhus Kommune.

- Jeg savner, at borgmesteren kommer mere på banen i denne sag, hvor både sundhedsminister, Alzheimerforeningen, Ældresagen , FOA og mange andre kræver forbedringer. Så skal byens førstemand på banen som samtidig er KL-formand også på banen, mener Hans Skou.

Annonce

Borgmester ville til bunds

Borgmesteren har kun udtalt sig en enkelt gang i den fem måneder gamle sag, der startede i februar med, at Sundhed og Omsorg anmeldte TV2 til politiet for at have lavet optagelser med skjult kamera på Kongsgården.

I slutningen af april sagde borgmesteren i en video med "søndagsreflektion" til sine Facebook-følgere:

- Det er min klare, klare forventning, at den ansvarlige rådmand Jette Skive og udvalget for sundhed kommer helt til bunds i denne sag og får draget de konklusioner, der skal drages, så vi kan få genoprettet tilliden til vores ældrepleje i Aarhus.

- Selv om det er én historie, er det en historie for meget. Derfor er vi nødt til at kigge til bunds i det her. Der er sket svigt, og der er også handlet allerede. Men vi er nødt til at få klarlagt, om alt er på plads nu, så man fremadrettet kan være tryg ved at sende sine gamle på plejehjem - også på Kongsgården, sagde Jacob Bundsgaard i april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

AGF

AGF henter australier i Manchester City: - En talentfuld og spændende spiller

Annonce