Annonce
Østjylland

Venstre melder klar til budgetforhandlinger for 2022 - selv om skatten efter planen vil stige

Venstre starter på en frisk ved budgetforhandlingerne i efteråret og vil ikke lade en planlagt skattestigning afgøre, om partiet kommer med i et budgetforlig, siger Venstres gruppeformand, Martin Ravn. Arkivfoto
I fjor valgte Venstre at forlade budgetforhandlingerne på grund af skattestigningen. Selv om en del af stigningen først indfases i 2022, vil det ikke give mening at gøre det igen, siger gruppeformand Martin Ravn.

Horsens: Selv om der er skattestigninger på dagsordnen, melder Venstre klar til at starte på en frisk, når forhandlingerne om budgettet for 2022 går i gang efter sommerferien.

Det siger partiets gruppeformand og borgmesterkandidat, Martin Ravn.

- Skattestigningen er vedtaget, det er et overstået kapitel, og vi går ikke til forhandlingerne med et ultimativt krav om, at de skal fjernes. Det ville ikke give mening, siger han til Folkebladet.

Det var en skattestigning på 0,2 procentpoint, der i fjor fik Venstre, Konservative og Liberal Alliance til at forlade budgetforhandlingerne. Stigningen indfases over to år med omtrent halvdelen hvert år, og den stiger altså igen i 2022, medmindre partierne vil det anderledes. Det er der intet, der tyder på.


Skattestigningen er vedtaget, det er et overstået kapitel, og vi går ikke til forhandlingerne med et ultimativt krav om, at de skal fjernes. Det ville ikke give mening.

Martin Ravn (V), gruppeformand


I fjor forsøgte Venstre og Konservative i sidste øjeblik at afværge skattestigningen ved at foreslå, at der skulle laves et såkaldt omprioriteringskatalog. Målet var at finde potentielle besparelser for det beløb på cirka 30 millioner kroner over to år, der endte med at blive fundet via en skattestigning.

Det blev afvist af flertallet, blandt andet med den begrundelse, at forvaltningen ikke kunne nå at lave kataloget på en forsvarlig måde.

Annonce

Katalog afvist igen

På økonomi- og erhvervsudvalgsmødet i denne uge forsøgte Venstre så igen -  denne gang i god tid - at få de øvrige partier med på ideen om et omprioriteringskatalog.

Denne gang skulle forvaltningen ifølge Venstre finde to procent af budgettet, svarende til 60-75 millioner kroner, der så skulle gemmes i skuffen til mulig brug ved budgetforhandlingerne.

- Det er ikke et katalog, der nødvendigvis skal tages i brug. Det er en måde at få synliggjort, hvad vi bruger vores penge til. Vi vil kunne se, om der kan bruges færre penge på et område, og om der så skal tilføres flere penge til et område, der trænger til det. Eller om det kan give anledning til at bruge færre penge generelt og dermed sætte skatten ned, siger Martin Ravn.

Kun Venstres to medlemmer af udvalget, Martin Ravn og Jørgen Korshøj, stemte dog for forslaget.

- Skattestigningen er vedtaget, det er et overstået kapitel, og vi går ikke til forhandlingerne med et ultimativt krav om, at de skal fjernes. Det ville ikke give mening, siger Martin Ravn (V). Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

S-forslag vedtaget

På økonomi- og erhvervsudvalgsmødet stemte alle, også Venstre, efterfølgende for et noget mindre forpligtende kompromisforslag fra Socialdemokratiet, hvor de enkelte udvalg forpligtes på at undersøge, om det er muligt at finde omprioriterings-muligheder for op til to procent af udvalgets økonomiske ramme.

- Personligt tror jeg, at det bliver svært for udvalgene, og jeg mener i øvrigt heller ikke, at det er nødvendigt, for vi har en fornuftig økonomi. På den anden side er vi selvfølgelig åbne for det, hvis udvalgene finder omprioriteringer, der giver mening, siger fungerende borgmester Andreas Boesen (S).

Konservative er ikke repræsenteret i økonomi- og erhvervsudvalget, men Liberal Alliance Jakob Bille stemte i første omgang imod Venstres forslag.

Partiet deler generelt Venstres ønske om at gennemgå budgetterne med en tættekam, men fremgangsmåden er forkert, mener han.

- Det er en stor mekanisme, Venstre vil sætte i gang, og vi ser ingen grund til at gøre det, før det er aktuelt. Vi vil gerne holde fast i at se den økonomiske politik på den lange bane. Hvert år laver vi jo effektiviseringer for 0,5 procent, og det ville langsigtet give mening at hæve det tal til en procent, siger Jakob Bille

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce