Annonce
Debat

Venstre mener: Psykiatrien kan ikke mærke, at regeringen sætter velfærden først

"Indtil videre har psykiatrien ikke mærket, at Socialdemokratiet sætter velfærden først. Der er ellers nok at tage fat på. I Venstre vil vi styrke tilbuddene til børn og unge, så de ikke først får hjælp, når de er patienter i en psykiatri, der allerede har svært ved at følge med. Vi skal også sikre, at både patienter og pårørende får den hjælp, de har brug for, uanset, hvor i landet de bor", skriver Fatma Øktem. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT:  Det seneste drab på en 29-årig medarbejder på et bosted i Fårevejle er endnu et tragisk eksempel på, at psykiatrien mangler ressourcer. Regeringen siger, den sætter velfærden først, men hvor bliver hjælpen af?

På tværs af de politiske partier på Christiansborg kan de fleste se, at vores psykiatri er alt for presset, og at der skal politisk handling til at styrke området. Regeringen, der med egne ord sætter velfærden først, har dog alt andet end travlt med at prioritere psykiatrien.

I stedet for at skride til handling med det samme har regeringen nølende igangsat et arbejde med en langsigtet 10-års plan for psykiatrien. Man kan frygte, at socialministeren snart annoncerer, at det skal ske med en "hockeystav"-strategi, hvor de besværlige beslutninger udskydes til engang langt ude i fremtiden.

Under valgkampen havde piben ellers en anden lyd. Her var der ingen grænser for, hvilke mirakler der ville undergå psykiatriområdet med socialdemokrater i regeringskontorerne. Min socialdemokratiske kollega fra Aarhus, Camilla Fabricius, gik til valg på at sende flere penge og mere personale til psykiatrien. Hun bekendtgjorde ligefrem, at hun ville måles på sin indsats for psykiatrien. Spørgsmålet er, hvornår der kommer noget at måle på.


Drabet før nytår på et bosted i Fårevejle blev endnu en tragisk påmindelse om, at regeringen hurtigst muligt skal indkalde til forhandlinger om et løft til psykiatrien.


Indtil videre har psykiatrien ikke mærket, at Socialdemokratiet sætter velfærden først. Der er ellers nok at tage fat på. I Venstre vil vi styrke tilbuddene til børn og unge, så de ikke først får hjælp, når de er patienter i en psykiatri, der allerede har svært ved at følge med. Vi skal også sikre, at både patienter og pårørende får den hjælp, de har brug for, uanset, hvor i landet de bor.

Her i Region Midtjylland er indlæggelsesprocenten eksempelvis alt for høj. Det stod også klart i TV2-dokumentaren "Min datter er sindssygt farlig" fra sidste år, hvor utilstrækkelige indlæggelsesforløb resulterer i flere genindlæggelser uden den nødvendige hjælp. Selvom covid-19 fylder meget lige nu, må vi ikke glemme, at der stadig er en virkelighed bag, som kræver vores opmærksomhed.

Drabet før nytår på et bosted i Fårevejle blev endnu en tragisk påmindelse om, at regeringen hurtigst muligt skal indkalde til forhandlinger om et løft til psykiatrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bag om bruddet: Sag fra Sønderjyske kostede Haysen jobbet i AGF

Sport

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce