»En skandale«, hvis Aarhus vælger et søsterselskab til IC4-leverandøren til at levere letbanetog, mener Venstre i Aarhus.
»Det ligner en ny skandale om toglevering og det er stærkt bekymrende, at man ikke har lært af IC4-skandalen.« Venstres medlem af teknisk udvalg i Aarhus, Gert Bjerregaard, holder sig ikke tilbage i kritikken af oplysninger om, at Anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S er tæt på at skrive under på en aftale om skinner og tog med det italienske firma Ansaldo STS, der ejes af koncernen Finmeccanica, der også ejer Ansaldobreda, der stod bag de fejlbehæftede IC4-tog til Danmark.
Det er Morgenavisen Jyllands-Posten, der torsdag kunne oplyse, at det tilsyneladende er Ansaldo STS sammen med det schweiziske selskab Stadler, der er ved at være udvalgt som mulig vinder af udbuddet til Aarhus Letbane.
Anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S bad oprindeligt fire konsortier om at give tilbud på at anlægge letbanen i Aarhus og levere tog til hele strækningen fra Odder via Aarhus til Grenaa. De udvalgte var:
Siemens A/G i konsortium med Strukton/Aarsleff JV I/S.
OHL i konsortium med Vossloh.
Ansaldo STS SpA i konsortium med Stadler Pankow GmbH.
ALSTOM Denmark A/S i konsortium med ALSTOM Transport SA.
Alle fire er robuste og erfarne konsortier inden for letbanedrift, fremhævede direktør for Aarhus Letbane I/S, Claus Rehfeld Moshøj, da udbuddet blev skudt i gang. Lige nu holder han kortene helt tæt ved kroppen.
Det er på helligdagene ikke lykkedes Århus Stiftstidende at få en kommentar fra rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz (S).
Gert Bjerregaard mener, at man bør lægge al den afstand man kan til Ansaldobreda-familien.
»Historien har talt sit klare sprog. Vi skal holde os langt fra sådan en leverandør. Hvis jeg har købt en brugt bil af en mand, der har snydt mig, går jeg da heller ikke tilbage til den samme mand og køber endnu en bil. Det fuldstændigt naivt at tro, at dette firma vil være bedre end søsterfirmaet,« mener Gert Bjerregaard.
SFs Jan Ravn Christensen er mindre bekymret.
»Selvfølgelig er det et søsterselskab, vi taler om til dem, der leverede IC4-togene. Og det udløser en masse negativitet. Men IC4 togene var nyudviklede og nydesignede tog, mens letbanetogene er velafprøvede modeller, der anvendes andre steder. Det er en kendt hyldevare, og desuden beroliger det mig, at der er et schweizisk firma ind over i konsortiet,« siger Jan Ravn Christensen.
Han understreger, at ikke ved, om det er netop dette firma, der er ved at vinde ordren, for det kender han intet til.