Annonce
Danmark

Venstre vil lade kommuner bruge flere penge under krise

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Venstre vil lempe det kommunale anlægsloft, og færre projekter skal i udbud. Det skal sætte gang i projekter.

Det kommunale anlægsloft skal midlertidigt lempes på grund af coronakrisen.

Det mener Venstre, som i et udspil foreslår at give kommunerne mulighed for at sætte gang i anlægsprojekter, som anlægsloftet ellers ville have forhindret.

Det kan være renovering af daginstitutioner og skoler, som i øjeblikket står tomme, eller det kan være renovering af veje.

- På den ene side skal kommunerne gøre alt, hvad de kan, for at holde hånden under private arbejdspladser, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Og på den anden side skal vi i Folketinget gøre det lettere for kommunerne at gøre mere.

- En række kommuner er godt i gang og har taget en række initiativer for at beskytte lokale arbejdspladser, men vi skal have alle med, siger han.

S-regeringen indgik sidste år en økonomiaftale med Kommunernes Landsforening om anlægsloftet for kommunerne, som i år lyder på 19,1 milliard kroner.

Flere brancheorganisationer, blandt andet Dansk Byggeri, har allerede efterspurgt, at kommunerne får lov til at bryde anlægsloftet.

Kommunernes Landsforening (KL) har også ønsket, at kommunerne får lov til at bryde loftet, og KL-formand Jacob Bundsgaard skal i denne uge drøfte det med finansminister Nicolai Wammen (S).

Finansministeren har også erklæret sig villig til at se på anlægsloftet, hvis det bliver nødvendigt.

Ud over anlægsloftet ønsker Venstre blandt andet midlertidigt at forhøje grænsen for, hvornår kommunerne skal lave udbud.

Sædvanligvis skal en kommunal opgave sendes i udbud, hvis den samlede pris lyder på over 1,6 millioner kroner.

Venstre ønsker, at grænsen skal hæves til fem millioner kroner, således at færre projekter end i øjeblikket kommer til at blive trukket ud som følge af udbudsprocesser.

Spørgsmål: Når man justerer udbudsreglerne, risikerer man så ikke, at nogle bygge- og anlægsprojekter kan blive dyrere og måske også dårligere?

- Der er en grund til, at vi har de udbudsregler, som vi har. Det er for at sikre, at vi bruger skatteborgernes penge så fornuftigt som overhovedet muligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Men vi kan også, se at hvis man skal igennem en udbudsrunde for alting, som man skal lave her og nu, og som der er mulighed for at lave her og nu, så er der en række tiltag, som vi går glip af en oplagt mulighed for at lave.

- Skolerne står tomme, institutionerne står tomme, vejene er ikke befærdede. Så der er en række tiltag, som man kan sætte i værk, nu hvor arbejdskraften er der, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce