Annonce
Aarhus

Venstre vil standse Aarhus Vand: - Skal ikke konkurrere med private kloakmestre

Står det til Venstre, må Aarhus Vand kun foretage kloakseparering ude i vejen. Stikledningerne ind til husene, skal det kommunalt ejede forsyningsselskab holde sig fra. Foto: Axel Schütt
Venstre stiller forslag om at overlade privat kloakseparering til private kloakmestre og udelukke Aarhus Vand.
Annonce

AARHUS: Når et område skal have kloakkerne separeret, skal Aarhus Vand lægge  hovedledningen ude i vejen.

Stikledningerne ind til vejens huse skal det kommunalt ejede forsyningsselskab holde sig fra.

Det mener Venstre, og på byrådsmødet onsdag 2. december får vi at se, hvad resten af byrådet mener.

Venstres Gert Bjerregaard stiller nemlig beslutningsforslag om udelukkende at overlade privat kloakseparering til private kloakmestre.

Baggrunden er artikler i Århus Stiftstidende søndag 2. februar, hvor kloakmester Lasse Sønderup, Åbyhøj, kunne dokumenter flere tilfælde, hvor Aarhus Vand tog sig voldsomt godt betalt for at kloakseparere stikledninger.


Det her er jo rigtigt skidt for husejerne. Ingen kan have interesse i, at en privat grundejer kommer til at betale for meget

Gert Bjerregaard (V), medlem af Aarhus Byråd


I det grelleste tilfælde skulle Aarhus Vand have 117.194 kr. for en opgave, som Lasse Sønderup tilbød at udføre for 47.556 kr.

I et andet tilfælde lød Aarhus Vands tilbud på 46.656 kr. Lasse Sønderups tilbud lod på 35.756 kr.

Og en tredje husejer fik et tilbud på 79.900 kr., mens Lasse Sønderups tilbud var på 47.850 kr.

Annonce

Skidt for husejerne

- Det her er jo rigtigt skidt for husejerne. Ingen kan have interesse i, at en privat grundejer kommer til at betale for meget, siger Gert Bjerregaard, der heller ikke bryder sig om at se et selskab, ejet af Aarhus Kommune, i konkurrence med private kloakmestre.

- Det kan vi ikke lægge navn til, siger Gert Bjerregaard, der håber, at et flertal af byrådets medlemmer er enige.

- Ellers må vi tage det op i bestyrelsen, siger Gert Bjerregaard.

Aarhus Byråd sidder på tre bestyrelsesposter i Aarhus Vand, og Venstres Almaz Mengheshi sidder på en af posterne.

Enhedslistens Peter Hegner Bonfils er også medlem af bestyrelsen. Efter at Ango Winther skiftede til de konservative har Socialdemokratiet mistet sin bestyrelsespost i Aarhus Vand.

Annonce

Har kommunen i ryggen

Lasse Sønderup glæder sig over Gert Bjerregaards initiativ.

- Det er rigtigt fint, at en politiker lukker øjnene op for denne problematik. Der er dyre penge at betale, og Aarhus Vand har kommunen i ryggen. En kommune har stor autoritet, og jeg har mødt især ældre mennesker, der af den grund ikke kunne få sig til at vælge Aarhus Vand fra, siger Lasse Sønderup.

Da vi skrev om sagen i februar, bad vi projektleder Lasse Hansen, Aarhus Vand, forklare den store prisforskel.

Det kunne han ikke.

- Jeg har hørt andre brokke sig over vores priser, men jeg har svært ved at svare på, hvori forskellen består. Vi har vores underleverandør med til at give de her tilbud, og han regner jo sin pris ud efter de timer, materialer og mandskab, han mener, at der skal gå til det. Så sætter vi et dækningsbidrag på og sender det samlede tilbud til kunden, forklarede Lasse Hansen.

Gert Bjerregaard undrer sig.

- Man skulle da tro,  at den modsatte situation ville opstå. At Aarhus Vand ville være billigst eftersom de har hele apparatet derude hvor arbejder foregår. Skurvogne, materiel og så videre, siger Gert Bjerregaard.

Hos Danva - Dansk Vand og Spildevandsforening - kendte man i februar kun til, at vandselskaberne i Aarhus og Aalborg tilbyder at udføre kloakseparering hos private.

Kloakker tilpasses skybrud

  • Det er klimaforandringerne, der er årsag til ønsket om at separere kloakker.
  • Før tresserne lagde man kun et kloakrør, som tog imod både regnvand og spildevand og ledte begge dele frem til renseanlæggene.
  • De øgede regnmængder betyder, at kapaciteten i de enkelte rør er for lille. Det øger risikoen for oversvømmelser og for at en sundhedsfarlig blanding af spildevand og regnvand løber ud i søer, vandløb og Aarhus Bugt uden at være blevet renset.
  • Derfor skifter Aarhus Vand det enlige kloakrør ud med et meget stort rør til regnvand og et noget mindre til spildevand.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fredagens coronatal: Laveste antal nye smittede i tre måneder i Aarhus

Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Annonce