Annonce
Navne

Venstrefløjspolitiker med et menneske inden i

Keld Albrechtsen ved nogle af de blokke, som er omfattet af Helhedsplanen. Som næstformand i Brabrand Boligforening, hvor han selv bor, har han lagt meget arbejde i planen. Foto: Kim Haugaard.

60 år i morgen. Bjergvandrer, politiker, aktivist og snart også morfar. Keld Albrechtsen er et aktivt og engageret menneske, men truslen om endnu en rund fødselsdag får ham ikke til at bremse op.

Man skal kigge lidt nede bagved det hele for at finde det, men så er det der også.
En lille oase der har klemt sig ned mellem Brabrands hængende haver og Skjoldhøj-kilen. Her finder man et af Aarhus' stolteste bysbørn. For på den plet, i en lille lejlighed proppet med bogreoler, bor Keld Albrechtsen, tidligere folketingsmedlem og næstformand i Brabrand Boligforening. Og på fredag fylder han 60 år.

En ægte århusianer

Den lille lejlighed er udgangspunktet for Keld Albrechtsen i denne tid, hvor især arbejdet med Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj fylder. Men faktisk har alting næsten altid foregået i Aarhus. Her blev kimen lagt til hans politiske karriere, og her har han taget livtag med skæbnen - på godt og ondt.
»Jeg blev født på fødselsstiftelsen inde på Nørrebrogade, og siden har byen fyldt meget for mig. Den har en perfekt størrelse med gode kulturtilbud, uden at man er for langt fra naturen. Faktisk har jeg i mit arbejde i Folketinget tit fået kritik for at have for meget Aarhus på dagsordenen. Måske med rette,« griner Keld Albrechtsen fra sofaen ved vinduet ud til den lille have, som hans kone, Mette, plejede at tage sig af.
»Plejede« fordi hun tabte desværre kampen til kræften:
»Vi blev gift i år 2000 efter at have været sammen siden studietiden på Skjoldhøjkollegiet, fordi hun brændende ønskede sig det. Men hun døde kort efter. Det var en af de hårdeste perioder i mit liv, men tiden og vores to døtre hjælper på den slags sår,« fortæller han, mens øjnene søger ud mod den efterårsramte have.
Annonce

Kimen til engagement

Ud over den store kærlighed var det også på Skjoldhøjkollegiet, at det politiske engagement for alvor slog rod i Keld Albrechtsen. Her blev han medlem af Venstresocialisterne og valgt ind i kollegiets forretningsudvalg.
»Jeg er praktiker og pragmatiker, og munkemarxisternes teoretiske debatter inde på universitetet gav mig hovedpine. Det var simpelthen for flippet, selv for en VS'er som mig. I kollegiebevægelsen arbejdede vi mod konkrete mål,« forklarer han.
Men Venstresocialisterne holdt ikke evigt. Selvom de havde taget afstand fra Sovjet-kommunismen, faldt muren ned over dem i 1989. Og med det var jorden gødet til et af de stolteste øjeblikke i hans politiske karriere: Dannelsen af Enhedslisten.
»Jeg er stolt over, at vi formåede at tage bestik af situationen i den kaotiske tid, og at vi fik skabt grunden for en moderne venstrefløj, der var klar til en ny tid,« siger han.
Det var det sidste folketingsvalg, Venstresocialisterne stillede op til i 1987, der for alvor førte Keld Albrechtsen ind i medierne. Da valget blev udskrevet, kunne man nemlig ikke få fat i ham. Han var på vandretur i Pyrenæerne:
»Jeg var sikker på, at valget ikke ville blive udskrevet, så jeg tog frejdig af sted. Det blev det bare to dage efter. Men dengang var der ingen mobiltelefon, så jeg fandt først ud af det, lige inden fristen for at stille op udløb. Heldigvis nåede jeg det med en telefax fra lufthavnen i Barcelona,« fortæller han.
Annonce

Spår en lys fremtid

Det blev til en lang karriere i det politiske liv præget af EU-modstand og kampen for social og international solidaritet. Selv om han ikke længere sidder i folketinget, er der masser at tage fat på.
»At blive 60 år er selvfølgelig et skarpt hjørne på papiret, men sådan har jeg det ikke mentalt. Jeg er heldigvis i god form, og da jeg er den type politiker, der holder sine løfter, vil jeg ikke love, at jeg bliver væk fra politik. Men jeg vil heller ikke love, at jeg kommer tilbage,« fortæller han med et smil på læberne.Ud over arbejdet med Helhedsplanen og vandreturene, venter Keld Albrechtsen også på at blive morfar først i det nye år. Så både på hjemmefronten og politisk er der nok at se til, men han er fortrøstningsfuld for fremtiden.»Nu er der selvfølgelig finanskrise og solidariteten lider i Europa, men verden er blevet et bedre sted at leve de sidste mange år, så fremtiden tegner sig lys for både en gammel politiker og et kommende barnebarn,« slutter han.
Keld Albrechtsen fylder 60 år i morgen. I eftermiddag fra 13 - 16 holder Brabrand Boligforening en reception for at fejre ham. Det foregår på Rymarken 2 i Århus Vest.
Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Navne

Birthe Elgaard Holm var et livsstykke: Altid i godt humør og med en såre fornem tilgang til menneskeheden

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce